Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vzácný rukopis Malého prince vyjde zájemce na 30 milionů

Vzácný rukopis Malého prince vyjde zájemce na 30 milionů
Ilustrační foto. Profimedia
 ČTK

Literární klenot, vzácný rukopis Malého prince je na prodej za 1,25 milionu dolarů (29 milionů korun). Knihkupectví v Londýně dílo plánuje prodat na každoročním listopadovém veletrhu umění Abu Dhabi Art ve Spojených arabských emirátech. Kniha od francouzského spisovatele Antoina Saint-Exupéryho obsahuje jeho kresby a ručně psané opravy. Knihkupci ji označují za „literární poklad“, i proto, že na světě existují jenom dvě další podobná vydání slavného příběhu, píše Reuters.

Reklama

Ve vydání s černou opotřebovanou vazbou také podle odborníků autor napsal poprvé slavnou větu: „Správně vidíme jen srdcem; co je opravdu důležité, je očím neviditelné.“ „V předchozích verzích si s touto větou pohrával a neustále ji měnil,“ řekla listu The Guardian literární kritička a knihkupkyně Sammy Jayová z knihkupectví Peter Harrington Rare Books, které knihu nedávno získalo ze soukromé sbírky.

Další dva rukopisy se nacházejí ve francouzské Národní knihovně a v centru Harryho Ransoma při univerzitě v texaském Austinu.

Malý princ vyšel poprvé během druhé světové války ve Spojených státech v roce 1943, těsně předtím, než Saint-Exupéry odtud odešel z exilu a připojil se k francouzskému letectvu. Obliba příběhu dítěte, které cestovalo mezi planetami, aby se dozvědělo tajemství života, je tak velká, že kromě náboženských textů jde o nejpřekládanější knihu na světě.

Tohle je jednoduše ten nejvýjimečnější exemplář, jaký jsem kdy viděla,“ dodala Jayová.

Reklama

Saint-Exupéry, který zmizel během průzkumného letu nad Středozemním mořem v červenci 1944, se světového úspěchu svého příběhu nedočkal.

Newstream proniká na další platformu, s nakladatelstvím Práh vydává dvě knihy

Vydavatelství Newstream Agency dále rozšiřuje záběr: vedle webu, tištěných magazínů, eventů, podcastů a videí vstupuje do vydávání knih. Ve spolupráci s nakladatelstvím Práh nyní vycházejí dvě knihy autorů newstream.cz.

Přečíst článek

V Londýně vydražili tisíc let starou sošku gazely za více než 100 milionů

Tisíc let stará soška gazely se prodala za 125 milionů

Více než tisíc let stará bronzová soška gazely s arabským nápisem byla ve středu vydražena za 4,2 milionu britských liber (přibližně 125 milionů korun) v londýnské aukční síni Sotheby's. Dokonale zachovaná soška byla v nabídce aukce islámského a indického umění, napsal server The National. Kupec je anonymní.

Přečíst článek

Antonín Slavíček: Zlatá ulička

Unikátní Slavíček jde do aukce. Zájemci budou muset sáhnout hluboko do kapsy

Aukční podzim se pozvolna rozjíždí a hned jedna z prvních větších dražeb nabídne skutečný unikát - olej Zlatá ulička od Antonína Slavíčka, který patřil do významné sbírky Jindřicha Waldese. Odpovídá tomu také vyvolávací cena: 9,9 milionu korun.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme