Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vzpoura místních proti turistům. Protestů bude ve světě přibývat. Co se děje ve Španělsku, je varováním

Vzpoura místních proti turistům. Protestů bude ve světě přibývat. Co se děje ve Španělsku, je varováním
Profimedia
 ČTK

Rostoucí počet návštěvníků, prudce stoupající ceny bydlení a nárůst počtu turistů, kteří se honí za pořizováním selfie, přispěly k vytvoření situace, která je „zcela vychýlená z rovnováhy“, řekl listu The Guardian představitel UNESCO. Dodal, že v případě neřešení těchto problémů by se španělská vlna protestů proti masovému turismu mohla rozšířit do celé Evropy.

Reklama

V posledních týdnech vyšly do ulic v nejoblíbenějších španělských destinacích desetitisíce protestujících, kteří požadují omezení masového turismu a přehodnocení obchodního modelu, který podle nich zvyšuje ceny bydlení a vyhání místní obyvatele z měst. Od Málagy přes Mallorku a Gran Canarii až po Granadu organizátoři zdůraznili, že protesty nejsou namířeny proti cestovnímu ruchu jako takovému, ale spíše požadují vyváženější přístup. 

K tomuto názoru se připojil i Peter DeBrine, vedoucí pracovník projektu UNESCO pro udržitelný cestovní ruch. „Jsme svědky toho, že v těchto destinacích překračujeme hranici tolerance,“ řekl. „Je to skutečně snaha o obnovení rovnováhy, která je nyní zcela vychýlená,” dodal.

Island

Vítejte, ale neničte nám přírodu. Island se přidává k boji proti overturismu

Turisté jsou na Islandu vítaní, ale jen v rozumném množství. Tamní vláda hledá, jak turistický ruch regulovat tak, aby netrpěli místní ani příroda. Na zahraniční turisty tam nejspíš čekají vstupní poplatky.

Přečíst článek

Nálepková vzpoura

Poukázal na nesčetné faktory, které vysvětlují, proč mnozí ve Španělsku - dlouho jedné z nejoblíbenějších turistických destinací na světě - nyní vedou odpor proti tomuto odvětví. Hlavním z nich je podle něj bytová krize, kterou označil za „poslední kapku do poháru“.

Reklama

Turistický ruch prohloubil stávající obavy o dostupnost bydlení, protože rozšíření krátkodobého ubytování vytlačuje z trhu místní obyvatele. „Myslím, že to přidalo lidem, kteří v těchto destinacích žijí, spoustu úzkosti a frustrace," řekl DeBrine.

Pracovníci v místech, jako je Ibiza, nemají jinou možnost než bydlet v dodávkách, karavanech a stanech, zatímco v Málaze „nálepková vzpoura“ způsobila, že obyvatelé vylepují nálepky - s nápisy „Tady bydlela rodina“ nebo „Vraťte se domů“ - před turistické pronájmy po celém městě.

Podle DeBrina k protestům přispěl i raketový nárůst počtu návštěvníků, protože Španělsko překonává jeden rekordní rok za druhým. „Myslím, že v některých destinacích je určitě také způsob, jakým se turisté chovají,“ řekl. „Myslím, že to k tomu také přispívá - víte, turisté, kteří nerespektují ty destinace, kam cestují,“ dodal.

Život v Tokiu

Jak bojovat s overturismem, řeší to i v Japonsku. Místním zlevní nebo zakáží prodej alkoholu

Japonští restauratéři se rozhodli, že zavedou ve svých podnicích dvojí ceny. Přesněji, místní budou mít na jejich služby slevu.

Přečíst článek

Lovci selfies

Destinace po celém Španělsku se již dlouho snaží potlačit to, co místní lidé popisují jako asociální chování: zavádějí pravidla oblékání, omezují prodej alkoholu a - jak se nedávno stalo v jednom letovisku - přistoupily k zákazu nafukovacích kostýmů penisů a sexuálních panen.

UNESCO dlouhodobě propaguje cestování a poukazuje na svou jedinečnou schopnost podporovat poznávání kulturního dědictví po celém světě. Ale v době sociálních sítí se tento ideál zdánlivě stal hůře prodejným, řekl DeBrine.

„Chci říct, že jsme se také posunuli do toho, čemu říkám turismus motivovaný pořízením selfie,“ řekl. „Víte, oni si prostě chtějí něco vyfotit, aniž by skutečně rozuměli tomu, co to je a co to znamená pro naši minulost a budoucnost,“ dodal.

Frustrace z rostoucích hord selfie hledačů se projevila v červnu na Mallorce, kde stovky lidí uspořádaly protest v malebné zátoce, aby si postěžovaly na přeplněnost a zhoršování životního prostředí, které způsobuje množství instagramerů a influencerů, kteří se na místo hrnou, aby zachytili dokonalý snímek.

Dobře živená frustrace

O několik týdnů později však protesty ve Španělsku nabraly hořký obrat poté, co hrstka protestujících s vodními pistolemi stříkala vodu na turisty. Jiní nesli nápisy „Turisté jděte domů“ a „Nejste vítáni“. DeBrine popsal tyto akce jako „extrémní a ne nutné“, ale viděl je jako zrozené z frustrace. „A pravděpodobně nezmizí, dokud nedojde k nějaké reakci,“ dodal.

REPORTÁŽ: Letní dovolená za babku. Gruzie je rájem pro dobrodruhy i plážové povaleče

Čeští baťůžkáři, horalové a dobrodruzi objevují Gruzii už nějaký ten pátek. Malebná země na Kavkazu ale okouzlí i svými nekonečnými písečnými plážemi táhnoucími se podél Černého moře. Nemusíte tak být duší zrovna objevitelé. Gruzie je bezpečná volba i pro rodiny s dětmi. Odjíždět odtud budete s kufrem plným gruzínských specialit a pocitem příjemně strávené dovolené. Gruzínci si vás získají svojí pohostinností, výborným jídlem a vínem.

Přečíst článek

Podle něj byla zapotřebí změna paradigmatu, kdy by se rozhodující činitelé začali ptát, jak by se daly věci zlepšit pro obyvatele.

Řekl, že tento posun je již na mnoha místech patrný, a poukázal na snahu Dánska podporovat šetrné a udržitelné chování vůči klimatu a vstupné v Benátkách. V Barceloně starosta nedávno slíbil, že do roku 2028 omezí pronajímání bytů turistům, zatímco Mallorca a Dubrovník přijaly opatření k omezení příjezdu výletních lodí.

Ne všechna tato řešení by nutně musela fungovat, uvedl DeBrine a jako příklad uvedl dřívější snahy o rozptýlení turistů. Tato strategie vedla k nezamýšleným důsledkům, protože někteří místní obyvatelé si začali stěžovat na hluk a zatížení místní infrastruktury, zatímco jiní byli vytlačováni z oblastí, kde se bydlení stále více měnilo na krátkodobé pronájmy.

„Tyto nedostatky však byly lepší než alternativa, kdy místní úřady odmítají problém uznat, čímž riskují rozšíření protestů proti cestovnímu ruchu i mimo Španělsko,“ řekl DeBrine. „Máme tu malé okno, abychom začali dělat nějaké změny a zkoušet různé věci,“ řekl.

Turisté, taste peněženky. Itálie se chystá zvýšit pobytovou taxu až na 25 eur za noc

Turistická daň v Itálii by se mohla vyšplhat až na 25 eur za noc, tedy zhruba na pětinásobek současné maximální taxy. „Nejsme bankomaty radnic,“ bouří se hoteliéři.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Život v Tokiu

Jak bojovat s overturismem, řeší to i v Japonsku. Místním zlevní nebo zakáží prodej alkoholu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme