Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Yemi k Měsíci nakonec nepoletí. Soukromá mise dearMoon končí

Yemi A.D. nakonec do vesmíru nepoletí. Mise dearMoon končí
Profimedia
 ČTK

Japonský miliardář Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, která měla být první soukromě financovanou okružní cestou kolem Měsíce a v jejíž posádce vybrané z přibližně milionu uchazečů měl být také český choreograf Yemi A.D. Ten o zrušení cesty informoval ve videu na svém instagramovém profilu.

Reklama

Vesmírná výprava, kterou začal miliardář plánovat v roce 2018, se podle původního plánu měla uskutečnit do konce loňského roku na palubě rakety Starship vyvíjené společností SpaceX Elona Muska.

„Bohužel se start v roce 2023 stal nerealizovatelným a bez jasného harmonogramu v blízké budoucnosti učinil Maezawa s těžkým srdcem nevyhnutelné rozhodnutí projekt zrušit. Omlouváme se za tento výsledek všem, kteří se na tento projekt těšili a podporovali ho, vážíme si toho,“ uvádí dnes zveřejněné oficiální prohlášení ke zrušení mise. V prohlášení se také píše, že „Maezawa a členové posádky dearMoon budou pokračovat ve výzvách ve svých oborech,“ ale nezmiňuje, zda a kdy bude tým znovu usilovat o obnovení mise.

„SpaceX si budeme hluboce vážit, protože se i nadále vydává do neprobádaných oblastí, zatímco my sami se vydáme vstříc další výzvě,“ stojí v závěru prohlášení.

„Mise dearMoon mi dala něco, co mi nikdo nemůže vzít. Dala mi sílu nebát se velkých snů, dala mi více odvahy jít vstříc nečekaným šancím a přivedla mi do života nové přátele," uvedl Yemi A.D. na Instagramu. Dodal, že bude věřit své tvorbě a umění, aby jej přivedly k dalšímu cíli, „ať už to bude další kosmické dobrodružství nebo učení humanoidních robotů řeči těla“. Zároveň svým fanouškům vzkázal, že člověka nedefinují jeho pády, nýbrž to, jak se po nich znovu postaví na nohy.

Reklama

Maezawa zbohatl na prodeji módy, když spustil největší japonský internetový obchod s módou Zozotown. V roce 2021 se stal prvním japonským civilistou, jenž se vydal na ISS, a mise dearMoon se plánoval účastnit spolu s osmičlennou posádkou, jejímž členy měli kromě Yemiho A.D. být mimo jiné hvězda K-popu T.O.P. či americký DJ Steve Aoki.

Český choreograf Yemi poletí do vesmíru. Vybral si ho japonský miliardář

Česko má dalšího kosmonauta. Choreograf Yemi poletí do vesmíru s japonským miliardářem

Japonský miliardář Jusaku Maezawa oznámil jména osmi členů posádky, se kterými se chce vypravit na cestu kolem Měsíce. Je mezi nimi také český umělec, producent a choreograf Yemi A.D. Yemi tak bude teprve druhým Čechem, který se podívá do vesmíru. Prvním byl Vladimír Remek v roce 1978. Další, americký kosmonaut Eugene Cernan měl české kořeny.

Přečíst článek

Petr Kapoun, majoritní vlastník a výkonný šéf brněnské firmy TLR Space

Sonda k Měsíci, družice pro Afriku. Musíme být odvážní, říká vesmírný podnikatel z Brna

Společnost TRL Space mění zažité modely kosmického průmyslu v Česku. Společně s tuzemskými vědci připravuje sondu k Měsíci, dodává družici pro africkou Rwandu a také přichází s inovativním konceptem vlastních družic. „Družici Troll nestavíme pro zákazníka, ale sami pro sebe. V tomto případě nebudeme prodávat družici, ale data, která díky naší vesmírné misi získáme,“ řekl v rozhovoru pro Export.cz Petr Kapoun, majoritní vlastník a výkonný šéf brněnské firmy.

Přečíst článek

Mise IM-1 se pokusí vrátit USA na Měsíc a o první soukromé lunární přistání

„Odysseus má nový domov.“ Američané dostali své plavidlo na Měsíc

Modul Odysseus od americké firmy Intuitive Machines je na povrchu Měsíce. Američané to opět dokázali. Po 52 letech, kdy na lunárním povrchu přistál modul Apolla 17.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Blue Origin získal zakázku od NASA na postavení modulu k přistání na Měsíci

Bezosův Blue Origin vyhrál miliardový kontrakt NASA na stavbu modulu k přistání na Měsíci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme