Vyberte si z našich newsletterů

Přihlásit odběr

Vyučila se v prestižní pekařské škole ve Francii. Pravé bagety teď nabízí v luxusním koloniálu v Košířích

Čerstvě napečený chléb s kachním Rillettes.
Se svolením Bread Society
Petra Nehasilová

Absolvovala prestižní pekařskou školu École Internationale de Boulangerie v Aix-en-Provence. A poté si Lucie Caïs Steblová otevřela stylovou francouzskou pekárnu v pražských Košířích.

Donedávna byla Lucie Caïs Steblová projektovou manažerkou v architektonickém studiu. Pečení, které ji nikdy nebylo cizí, ji nakonec zlákalo natolik, že si otevřela vlastní pekárnu. V Bread Society v pražských Košířích teď nabízí závan Francie, tedy nejenom obligátní croissanty, pain au chocolat, choux au craquelinne nebo makronky. Základem pekárny je také kváskový chléb a bagety, jejichž výroba trvá několik dní. Přípravu mají spolu s Lucií na starosti Daniele Combi, který předtím působil v restauracích La Bottega a Café Imperial Dolce, jež spoluzakládal a kde byl i společníkem, a Oldřich Lánský, jenž prošel podniky La Collezione.

První koláče a bábovky zvládla Steblová už s babiččinou pomocí, další zkušenosti nasbírala, když vypomáhala v matčině restauraci. Své pekařské a cukrářské dovednosti se následně rozhodla zdokonalit během kurzů vedených Helenou Fléglovou, Vladem Ryasnyym či Julianou Fischerovou alias Maškrtnicí.

Hlavně se ale vydala do samotného centra gastronomie – Francie, kde absolvovala pařížskou školu Ferrandi a prestižní pekařskou školu École Internationale de Boulangerie v Aix-en-Provence. Po návratu do Česka se začala věnovat pečení na zakázku. Odtud už vedla přímá, i když trochu trnitá, cesta k otevření vlastního podniku. Prostor v přízemí budovy PARVI Cibulka v pražských Košířích odkoupila spolu s manželem Davidem před třemi lety. Cesta k vysněnému pekařství se ale zkomplikovala a v loňském roce již připomínala spíše noční můru.

Pavel Sapík: Češi v restauracích utrácejí mnohem víc než cizinci

Kdy poprvé Pavel Sapík vařil na Pražském Hradě? Co se naučil od svého táty, slavného kuchaře Jaroslava? A jsou Češi lepší zákazníci než cizinci? Odemykáme rozhovor s šéfkuchařem Brick´s Pavlem Sapíkem, který vyšel v zimním čísle magazínu Newstream CLUB.

Přečíst článek

„Byť je budova bývalé továrny Meopta zcela zrekonstruovaná, čekala nás řada stavebních úprav. Museli jsme mimo jiné vybudovat rampu pro zásobování a také protihlukové těsnění. Majitel bytové jednotky nad naší připravovanou pekárnou přesto zpochybňoval dostatečnost odhlučnění, a tak následovalo několik nákladných měření hluku, než jsme dospěli k vzájemné shodě,“ hovoří Lucie Caïs Steblová otevřeně o veškerých peripetiích.

Interiér pekárny nezapře Luciinu původní profesi. Za jeho návrhem, designem i realizací stojí její muž David Caïs se svým studiem Orange Machine. Při tvorbě konceptu se inspiroval také industriálním charakterem budovy bývalé továrny Meopta.

Kromě pečiva nabízí Bread Society také delikatesy od místních farmářů – uzeniny, paštiky, sýry, domácí džemy a další pochoutky. Díky tomu připomíná Bread Society malý koloniál.

Na Letné je nová pekárna.

Už i na Letné si dáte chleba s máslem za dvě stovky. Otevřela se tu nová Eska

Eska v Karlíně je vyhlášená chutnými snídaněmi, při nichž nesmí chybět chléb a skvělá káva. A vůně českého chleba upečeného ve speciální peci na dřevo se už line i na Letné.

Přečíst článek

David Petřík

Češi změnili svoje zvyky. U alkoholu v restauracích nevysedávají do noci, říká známý restauratér

Vyhlášené jsou jejich knedlíčky Dim Sum, belgické hranolky, kremrole, ale poradí si i s českou klasikou jako jsou chlebíčky nebo plněné knedlíky. Síť Together zastřešuje restauraci Sia, Bruxx, Vinohradský Parlament nebo Cukrářství Skála. Nový podnik chystají otevřít co nevidět i v Holešovicích. „Ceny už v mnoha podnicích začínají ovlivňovat výši poptávky. Očekávám proto, že v letošním roce neporostou tak rychlým tempem jako dříve,“ říká David Petřík, spolumajitel sítě Together.

Přečíst článek

Související

Na Letné je nová pekárna.

Už i na Letné si dáte chleba s máslem za dvě stovky. Otevřela se tu nová Eska

Přečíst článek
Jídelna na Výtoni

Jsou jídla na tácu jen levná? Není to tak, jídelny konkurují i kvalitou

Přečíst článek

Pražský bar se dostal prestižního gastro průvodce. Míchají v něm drinky z polníčku nebo borové šišky

Přečíst článek
Doporučujeme