Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zametal ulice a snil o dovolené u moře. Veřejnost se mu na ni složila, přesto nesměl odletět

Zametal ulice a snil o dovolené u moře. Veřejnost se mu na ni složila, přesto nesměl odletět
iStock
 ČTK

Lidé z londýnské části Beckenham na jihovýchodě britské metropole se složili na dovolenou svému oblíbenému místnímu metaři Paulu Spiersovi. Firma Veolia, která 63tého muže zaměstnává, však neumožnila svědomitému zaměstnanci dar přijmout s poukazem na to, že by to mohlo být vnímáno jako úplatek. O případu informoval britský deník The Guardian.

Reklama

Lidé chtěli sbírkou vyjádřit Spiersovi vděčnost za to, že jejich ulice už sedm let udržuje vždy příkladně čisté. Více než 200 lidí přispělo do začátku tohoto týdne dohromady 3000 librami (více než 88 tisíc korun) na jeho vysněnou letní dovolenou v Portugalsku. Spiers ale do letadla nenasedne, napsal The Guardian. Společnost Veolia, která působí i v České republice, totiž vydala nařízení, že její pracovníci mají zakázáno přijímat „dary nebo odměny“.

Smlouva firmy a městským obvodem Bromley „neumožňuje našim zaměstnancům přijímat jakékoli peníze nebo odměny mimo dohodnuté platové struktury“, cituje list zaměstnavatele.

Labouristický poslanec Liam Conlon, který byl zvolen za obvod Beckenham a Penge, vyzval obecní radu, aby našla řešení podle zdravého rozumu, a umožnila tak Spiersovi vybrané peníze přijmout.

Dar? V očích zaměstnavatele je to úplatek

Sbírku iniciovala místní realitní makléřka Lisa Knightová, podle níž zametače „všichni zbožňují“ a navíc na všechny přenáší pozitivní náladu. Dvojice se seznámila díky sdílené lásce k Elvisu Presleymu, jehož hudba často zní z přenosných reproduktorů místního zametače.

Reklama

Knightová zjistila, že Spiers byl, navzdory tvrdé práci, jen jednou v zahraničí - na dovolené s bratrem a sestrou v Portugalsku, kde slavil své 60. narozeniny. Makléřce se svěřil, že sní o druhé návštěvě Portugalska, ale musel by si na ni našetřit.

„V tu chvíli mě napadlo zřídit sbírkovou stránku, ale nečekala jsem, že tolik lidí přispěje penězi,“ řekla Knightová. „Oba jsme byli unešení a měli jsme slzy v očích ze štědrosti lidí,“ dodala makléřka.

Knightová kontaktovala Veolii, aby firmu o obecní sbírce informovala. „Nechtěla jsem Paulovi způsobit problémy,“ podotkla. „Byla jsem velmi šokována, když řekli, že nemůže peníze přijmout. Říkali, že by to mohlo být považováno za úplatek,“ podivila se Knightová.

Brian Niccol na snímku z roku 2015

Starbucks má nového šéfa. Investoři zaplesali, akcie firmy prudce posílily

Americký řetězec kaváren Starbucks v úterý jmenoval novým generálním ředitelem Briana Niccola. Firma to uvedla na svém webu. Niccol od roku 2018 stál v čele řetězce rychlého občerstvení Chipotle Mexican Grill. Na zprávu akcie kavárenského řetězce reagovaly růstem, zavřely se ziskem téměř 25 procent. Naopak akcie Chipotle odepsaly asi 7,5 procenta.

Přečíst článek

Boom Supersonic připravuje model nazvaný Overture

Z Londýna do New Yorku pod čtyři hodiny? Američané pracují na nástupci legendárního Concorde

Dočkáme se návratu nadzvukové osobní opravy? Po delší době se v leteckém světě objevil výrobce, který to evidentně myslí vážně. Proč se ale největší značky nadzvukové technologii u dopravních letadel vyhýbají?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

REPORTÁŽ: Ostrov Platte nabízí mnohem víc než jen bílé písky a soukromí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme