Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Charita modelky Campbellové byl podvod. Z peněz nadace se platily drahé hotely, wellness i cigarety

Charita modelky Campbellové byl podvod. Z peněz nadace se platily drahé hotely, wellness i cigarety
Profimedia
 ČTK

Bývalá supermodelka Naomi Campbellová má kvůli možnému zneužívání peněz určených na dobročinné účely zákaz být tváří charitativních organizací. Britské úřady jí na základě vyšetřování jejího dřívějšího působení ve vlastní nadaci na pět let zakázaly působit ve vedení jakékoli dobročinné organizace, informují britská média. Peníze nadace podle závěrů vyšetřování sloužily třeba k úhradě luxusních hotelů či lázeňských pobytů. Modelka uvedla, že je zjištěními extrémně znepokojena.

Reklama

Čtyřiapadesátiletá Campbellová byla jednou z prvních modelek tmavé pleti, která se prosadila do elity módního světa, kam patřila v době okolo přelomu století. V roce 2005 založila nadaci Fashion for Relief, jejímž cílem bylo prostřednictvím módních show vydělávat na dobročinné projekty ve světě.

Britská komise pro charity, která dohlíží na jejich hospodaření, však zjistila, že velká část peněz směřovala na výdaje nesouvisející s dobročinností. V letech 2016 až 2022 šlo pouze 8,5 procenta výdajů nadace na charitativní granty. Jeden ze členů správní rady naproti tomu inkasoval neautorizované platby ve výši 290 tisíc liber (8,6 milionu korun). Kromě toho se z peněz nadace platily hotelové pokoje, lázeňské procedury nebo cigarety.

Campbellová agentuře AP sdělila, že se o závěrech dozvěděla až nyní a je jimi „extrémně znepokojena“.

„Zmocněnci mají ze zákona povinnost přijímat rozhodnutí, která jsou v nejlepším zájmu jejich charitativních organizací, a plnit své zákonné povinnosti a odpovědnosti,“ uvedl podle agentury Reuters zástupce ředitele komise Tim Hopkins. Vyšetřování podle něho zjistilo, že vedení nadace Campbellové to nečinilo.

Reklama

Komise zabavila 400 tisíc liber, z nichž vyrovná některé z nesplacených závazků nadace. Spolu s Campbellovou mají zákaz působit ve vedení nadací i další členové správní rady.

Mónica Sofia Duarte

Filantropka: Charita bez byznysu nejde. Podnikám, abych mohla pomáhat

Samoživitelky bez příjmů, africké vdovy s malými dětmi, sociální pracovníci nebo lidé s mnoha půjčkami, to vše jsou lidé, kteří jsou dnes ve společnosti často zcela neviditelní. Proto je třeba o nich hovořit a pomáhat jim, aby se nestávali těmi dalšími, kteří plavou mimo sociální záchranný systém, zaznělo opakovaně v diskusích dalšího klubového setkání Newstream Business Clubu českých a slovenských žen. Květnové setkání inspirativních žen se uskutečnilo v prostorách Česko-kapverdské obchodní komory a Nadačního fondu Naděje Cabo Verde pod záštitou členky klubu a šéfky této obchodní komory Móniky Sofie Duarte. 

Přečíst článek

Barbara Nesvadbová zakladatelka nadace Be Charity

Barbara Nesvadbová: V životě si cením hodnoty ženského přátelství

Spisovatelka, novinářka, filantropka. Autorka řady oblíbených knih, jako je Bestiář či Iluze. Po 17 let byla šéfredaktorkou časopisu Harper’s Bazar. V roce 2015 založila nadační fond Be Charity, který pomáhá lidem s mentálním nebo fyzickým znevýhodněním, a to hlavně dětem. „V brzké době nás čeká zahraniční rozšíření nadace,“ prozrazuje Nesvadbová v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Kolekce Desigual vytvořená umělou inteligencí

Modelky se bojí o práci. Umělá inteligence boří desítky let zavedená pravidla v módním průmyslu

Návrháři a modelky se strachují o zakázky, zatímco módní domy a obchodníci cítí velké zisky. Generativní umělá inteligence (AI) vtrhla i do módního průmyslu, který je celosvětově jedním z největších a nejziskovějších odvětví. Značka Desigual představila svoji první kolekci (na snímku), kterou vytvořili návrháři spolu s umělou inteligencí. Levi´s začne letos doplňovat lidské modelky těmi, které stvoří AI. A původem česká topmodelka Eva Herzigová už má svého realistického virtuálního avatara.

Přečíst článek

Bára Nesvadbová v pořadu Eva VIP Talks Evy Čerešňákové
video

Fond Be Charity již poskytl handicapovaným lidem přes padesát milionů korun, říká Bára Nesvadbová

Moderátorka Eva Čerešňáková v pořadu VIP Eva Talks na Newstream TV zpovídá české celebrity. Tentokrát si do studia pozvala spisovatelku Báru Nesvadbovou. Hovořily o fondu Be Charity, který pomáhá lidem s handicapem, a který Bára založila. „Do dnešního dne se nám již podařilo zaměstnat 196 lidí s handicapem,” říká spisovatelka s tím, že fond se věnuje dospělým i dětem. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Bára Nesvadbová v pořadu Eva VIP Talks Evy Čerešňákové
video

Fond Be Charity již poskytl handicapovaným lidem přes padesát milionů korun, říká Bára Nesvadbová

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme