Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dita Loudilová z Kapky naděje: Neziskovky a podnikatelé musí mít společnou vizi, pak spolupráce funguje

Ředitelka Nadačního fondu Kapka naděje Dita Loudilová
poskytnuto Nadačním fondem Kapka naděje
Katarína Krajčovičová

Spojení byznysu a neziskových organizací každoročně pomáhá tisícům lidí v České republice. Konference Good Company Circle ukáže nejpovedenější projekty z uplynulých let. Jednou z nich bude spojení Nadačního fondu Kapka naděje a Shell. „Každým rokem dostává spolupráce nové impulsy. Například v loňském roce jsme společně podpořili 11 nemocnic v České republice a darovali jim zdravotnické přístroje a vybavení v celkové hodnotě 6,2 milionu korun,“ říká ředitelka Nadačního fondu Kapka naděje Dita Loudilová.

Reklama

Co jsou základní předpoklady úspěchu neziskové organizace při navazování spolupráce s byznysem?

Pro úspěšnou spolupráci mezi neziskovým a firemním sektorem je důležitá relevance a dlouhodobá udržitelnost. Firmy potřebují pro úspěšný rozvoj podnikání dlouhodobě stabilní podnikatelské prostředí a stejný atribut musí mít i strategie podpory neziskových iniciativ. Podnikatelský subjekt musí mít jasnou vizi, v jaké oblasti společenské odpovědnosti se chce angažovat a jaké důvody ho k tomu vedou. Podporované aktivity musí mít opodstatněnou společenskou relevanci a měly by odrážet společné hodnoty obou partnerů.

Projekt Nadačního fondu Kapka naděje a Shell se účastní konference Good Company Circle. Hlasujte pro něj zde.

Jak to funguje u vás?

V případě Nadačního fondu Kapka naděje je to podpora zdraví, a to jak fyzického, tak duševního. To jsou důležité firemní hodnoty také pro značku Shell. Dlouhodobě společensky prospěšná spolupráce mezi firemním a neziskovým sektorem musí být postavena na vzájemné důvěře nejen konkrétních subjektů, ale také na jejich okolí, jehož součástí jsou například obchodní partneři, zákazníci, místní komunity, a v neposlední řadě také konkrétní příjemci pomoci.

Reklama

Jak projekt vlastně vznikl?

Spolupráce mezi společností Shell Czech Republice a Nadačním fondem Kapka naděje trvá již od roku 2004. Čerpací stanice Shell v České republice navštěvují denně tisíce zákazníků. A právě zapojení zákazníků je klíčovým impulzem pro úspěšnou dlouhodobou spolupráci.

A jak systém funguje konkrétně?

Členové věrnostního programu Shell ClubSmart mohou své nasbírané body za nákupy na čerpacích stanicích věnovat na podporu aktivit nadačního fondu. Za každý darovaný bod připíše Shell na účet nadačního fondu jednu korunu. Jedná se o promyšlené drobné kapky, kterými zákazníci přispívají na léčbu onkologicky nemocných dětských pacientů, moderní a nákladné lékařské vybavení a podporu dětské psychiatrie.

Zajímá vás odpovědné podnikání? Zúčastněte se konference Good Company Circle.

Proměnil se projekt v průběhu dvou dekád?

Každým rokem dostává spolupráce nové impulsy. Například v loňském roce jsme společně podpořili 11 nemocnic v České republice a darovali jim zdravotnické přístroje a vybavení v celkové hodnotě 6,2 milionu korun. Stejně tak díky naší spolupráci vznikl jedinečný dokumentární film České televize „Co je s vámi? Nic“, který upozorňuje na alarmující situaci v oblasti dětské psychiatrie.

Co projekt čeká v dalších letech?

V letošním roce společně oslavujeme 20 let vzájemné spolupráce a pracujeme intenzivně na tom, abychom si to patřičně nejen připomenuli, ale také poděkovali všem těm, kteří se na tomto dlouholetém úspěšném partnerství podílejí.

Výstava českých projektů ve Štrasburku ukazuje význam spolupráce byznysu a neziskovek

Je to jedno z důležitých spojení pro úspěšnou budoucnost. Spolupráce neziskového sektoru a soukromých společností nabývá na významu a může oba světy značně obohatit. Neziskový sektor totiž umí vyhledat konkrétní osoby, kterým pak ve spolupráci s komerční sférou dokáže nabídnout skutečně efektivní pomoc. 

Přečíst článek

Jaká jsou podle vás témata sociální udržitelnosti v rámci ESG přístupu nyní a v dalších letech?

V případě společnosti Shell je „S“ neboli „sociální“ přístup v oblasti ESG vnímán jako neoddělitelnou součást firemní kultury, tedy zdravé a bezpečné pracovní prostředí, spravedlivé odměňování mužů i žen, budování inkluzivního prostředí. A také jako podpora vztahů s komunitami a zákazníky. Nadační fond Kapka naděje se společně se společností Shell snaží přilákat k podpoře co nejvíce zákazníků čerpacích stanic. Jejich vstřícnost a důvěra ve vzájemnou prospěšnou spolupráci totiž zásadním způsobem ovlivňuje celkový objem poskytované pomoci. Například podporou konkrétních regionálních nemocnic můžeme zákazníkům ukázat, že prostřednictvím věrnostního programu Shell ClubSmart jsou podporovány konkrétní projekty v regionech, kde žijí.

Good Company Circle se blíží

Good Company Circle 2024 je největší konferencí o sociální udržitelnosti. Dává si za cíl vyvolávat celospolečenský dialog o budoucnosti naší společnosti, v níž hraje propojení byznysu, neziskového a veřejného sektoru klíčovou roli. Konference se uskuteční 10. října za účasti ministra financí Zbyňka Stanjury a řady řečníků z byznysové i neziskové sféry. Mediálním partnerem je byznysový a lifestylový portál newstream.cz. Hlasovat pro jednotlivé projekty můžete zde.

Eva Prokešová z JTI na konferenci Good Company Circle k sociální odpovědnosti a ESG
video

Expertka: Jen peníze na pomoc nestačí. Firmy mohou díky ESG pomáhat potřebným ještě mnohem lépe

Dát šanci seniorům žít co nejdéle doma nebo řešit každodenní trable samoživitelů i lidí, kteří nemohou nalézt práci. I tak může vypadat pomáhání firem, které si uvědomují sociální odpovědnost a její potřebu ve společnosti. Pokud totiž nepomohou zrovna tyto firmy, nikdo jiný to už neudělá a řada lidí se ocitne bez pomoci. O tom, jak upozorňovat na nová témata a možnosti takovéto pomoci, jsme se v rozhovoru pro newstream.cz bavili s Evou Prokešovou z JTI, která k sociální odpovědnosti založila letos i speciální konferenci Good Company Circle 2023.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ředitelka Nadace Terezy Maxové Terezie Sverdlinová

Terezie Sverdlinová z Nadace Terezy Maxové: Chudoba nesmí být důvodem odebrání dítěte rodičům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme