Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

I nevládní organizace by měly mít možnost vydělávat, říká Jaromír Hron

Jaromír Hron, předseda Asociace nevládních a neziskových organizací
Newstream Michal Nosek
Michal Nosek

Asociace nestátních neziskových organizací vznikla v roce 1998. Zastřešuje desítky nevládních z oblastí sociální, zdravotní, ekologie, volného času, práce s dětmi a mládeží, kultury, umění, poradenství, vzdělávání či sportu. "Ministerstvo financí již požaduje, abychom jako neziskovky přispěly ke každému projektu pěti procenty. My státu odvádíme daně a ještě si máme přispět na programy. Z čeho? To nedává smysl, uvedl předseda Asociace Jaromír Hron na konferenci o sociální udržitelnosti Good Company Circle, jejíž mediálním partnerem je server Newstream.cz.

Reklama

Dialog o budoucnosti společnosti je důležitý. Díky němu se propojuje byznys, neziskový a veřejný sektor. V jaké situaci se dnes svět neziskových organizací nachází?

Na úrovni požadavků státu jako našeho partnera je důležité si uvědomit, že nestátní organizace nemusí mít přídomek neziskové. To znamená, že i segment nestátních organizací může mít svou vedlejší hospodářskou činnost a může si tak vydělávat a být v černých číslech, a je to v pořádku.

Ceny Good Company Circle už znají vítěze. Trofej si odnáší ŽIVOT 90, Nadace Terezy Maxové i projekt Equal Pay Day

Ceny Good Company Circle ovládly organizace ŽIVOT 90, Nadace Terezy Maxové a konference Business and Professional Women CR se svými byznysovými partnery JTI, ING a Equal Pay Day.

Přečíst článek

Co tedy nevládní organizace potřebují od státu?

Reklama

Potřebujeme nejen dostávat finanční příspěvky, dary, dotace na svoji činnost a užitečné rozvojové projekty v řadě oblastí, ale zároveň každá organizace má vlastní aparát a vlastní náklady na provoz a ten se samozřejmě z žádné dotace nehradí.

Jaké změny ve vztahu se státem by nevládkám prospěly, co požadujete?

Měl by být jasný solidární postoj státu a nestátních organizací. Ty by měly být v pozici partnera a ne toho, kdo jen prosí o peníze.

Dochází v průběhu let k nějakým změnám?

V rámci uplynulých třiceti let se určitě mnoho změnilo a mění se systémy dotační politiky jednotlivých ministerstev a spolupráce státních a neziskových organizací se narovnává. Zároveň je důležité hovořit právě o tom, aby nestátní společnosti mohly hospodařit a generovat zisk. Není to nic nemravného, ani nezákonného. 

Co by se s případným ziskem dělo?

Samozřejmě si ho nechceme rozdělovat mezi sebe, ale vracet ho do naší činnosti, práce a rozvoje. Dalším problémem je dotační nejistota.

V Mánesu proběhla největší konference o sociální udržitelnosti v Česku Good Company Circle

Good Company Circle 2024 je největší konferencí o sociální udržitelnosti. Dává si za cíl moderovat celospolečenský dialog o budoucnosti naší společnosti, v níž hraje propojení byznysu, neziskového a veřejného sektoru klíčovou roli. Konference se uskutečnila 10. října v prostorách pražského Mánesu. V článku shrnujeme nejdůležitější okamžiky z konference. Mediálním partnerem je byznysový a lifestylový portál newstream.cz.

Přečíst článek

Je zde nějaký posun k lepšímu?

Dotace, které jsou roční, či víceleté jsou jednorázové a není na ně právní nárok. Proto se nemusí výzva na již fungující projekty opakovat. Financování je tak velice iluzorní a nestátní sféra tak musí stále čekat, zda se dotační výzva bude opakovat. To vytváří obrovskou nejistotu a riziko.

Přednost tedy mají nové projekty?

Nedá se predikovat, zda se projekt udrží na rok, či pět let. Jestli na to budou finance. Většina národních či evropských dotací jde na nové a inovativní projekty. Máme velkou síť například sociálních služeb, nebo služeb, které se týkají občanské společnosti a životního prostředí, ty jsou velice potřebné a důležité, ale fakt nejsou inovativní. Na to z logiky zadání výzvy tyto služby nemohou dosáhnout, protože roky dělají prakticky stejné věci. Každý rok se v takových organizacích funkční inovativní projekt navrhnout ani nedá. 

Newstream ocenil inspirativní osobnosti, které mění svět kolem sebe

První ročník ocenění pro inspirativní osobnosti, které svou nezištnou prací ovlivnily životy ostatních, už zná vítěze. Rozhodla o ni odborná porota na základě nominací veřejnosti. Udělena byla i cena veřejnosti a cena partnera JTI.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ceny Good Company Circle už znají vítěze. Trofej si odnáší ŽIVOT 90, Nadace Terezy Maxové i projekt Equal Pay Day

Přečíst článek
Tereza Maxová. Katarína Krajčovičová a Terezie Sverdlinová, ředitelka marketingu Nadace Terezy Maxové
video

Podcast dobré společnosti: Do ústavní péče se odebírá stále moc dětí, říká Tereza Maxová

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme