Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jiří Ochetz z J&T Real Estate: U neziskových projektů máme stejná pravidla jako u investic

Jiří Ochetz z J&T Real Estate
J&T Real Estate - použito se svolením
Katarína Krajčovičová

Na Rohanském ostrově vzniká celá nová čtvrť. Jedním z developerů, který zde staví byty i komerční prostory je J&T Real Estate. Ten přitom pomohl také iniciativě Zvon #9801, jejímž cílem je vracet chybějící zvony na jejich místo. „Zvon je součástí naší kultury od raného středověku a zvonařství jako staré umělecké řemeslo už je téměř zapomenuté. Skupina J&T se dlouhodobě věnuje umění. Iniciativa Zvon #9801 tak zapadá do aktivit skupiny napříč různými oblastmi, které si vybírá v duchu motta ‚noblesse oblige‘ neboli postavení zavazuje,“ říká Jiří Ochetz z J&T Real Estate.

Reklama

J&T Real Estate je úspěšným developerem. Jak ale hodnotíte neziskové projekty, které případně podpoříte?

Uplatňujeme tady stejná pravidla jako u našich investic. To znamená, že investujeme tam, kde se dobře orientujeme, a do produktů, které známe. U projektů s neziskovým sektorem je důležité najít společné pojítko, aby spolupráce přinášela smysl a užitek oběma stranám. Když jsme si mapovali území Rohanského ostrova, tak jsme narazili na pohnutou minulost z období druhé světové války, kdy odtud odplouvaly do Hamburku zvony zabavené v Protektorátu Čechy a Morava, aby se pak v německých továrnách přetavily ve zbraně. Od poznání historie místa už vedla cesta ke spolku Sanctus Castulus, který sdružuje příznivce a obdivovatele zvonů, zvonařského i zvonického řemesla a který stál u zrodu iniciativy Zvon #9801. Jejím cílem je vracet chybějící zvony na jejich místo. 

Projekt Zvon #9801 se účastní konference Good Company Circle. Hlasujte pro něj zde.

Proč jste se do tohoto projektu pustili? Jak souvisí s J&T?

Reklama

Zvon je součástí naší kultury od raného středověku a zvonařství jako staré umělecké řemeslo už je téměř zapomenuté. Skupina J&T se dlouhodobě věnuje umění. J&T Banka už desítky let buduje uměleckou sbírku Magnus Art, jejíž díla představuje ve své stejnojmenné galerii. Iniciativa Zvon #9801 tak zapadá do aktivit skupiny napříč různými oblastmi, které si vybírá v duchu motta „noblesse oblige“ neboli postavení zavazuje. Podle této myšlenky jsou bohatství a svoboda především věcí osobní a společenské zodpovědnosti.

Zajímá vás odpovědné podnikání? Zúčastněte se konference Good Company Circle.

Co iniciativa chystá v následujících měsících?

Pamětní zvon #9801, umístěný nyní na Smíchovské náplavce, bude mít své trvalé místo v budoucím metropolitním parku Maniny v sousedství našeho projektu Nový Rohan. Sbírka na obnovu a návrat zvonů ovšem stále pokračuje. Díky tomu, že jsme jako jeden ze dvou hlavních donátorů přispěli vysokou částkou, tak se iniciativa rozjela a dosud se zapojilo přes 3000 dárců a vybraná suma už dnes přesahuje 12,6 milionu korun. Od milionových darů až po příspěvky v řádu desítek korun.

Jak vnímáte celou ESG agendu a zejména její společenský i investiční rozměr?

Výzva spočívá v nalezení cesty, jak naplňovat předepsanou agendu Evropského parlamentu, a přitom mít stále na paměti, že náklady musí někdo zaplatit a celé to musí dávat smysl. A to rozhodně i z jiného pohledu než toho, že se jen splní požadavky vytyčené v příslušné evropské směrnici.

Good Company Circle se blíží

Good Company Circle 2024 je největší konferencí o sociální udržitelnosti. Dává si za cíl vyvolávat celospolečenský dialog o budoucnosti naší společnosti, v níž hraje propojení byznysu, neziskového a veřejného sektoru klíčovou roli. Konference se uskuteční 10. října za účasti ministra financí Zbyňka Stanjury a řady řečníků z byznysové i neziskové sféry. Mediálním partnerem je byznysový a lifestylový portál newstream.cz. Hlasovat pro jednotlivé projekty můžete zde.

Podívejte se na další projekty

Barbara Nesvadbová zakladatelka nadace Be Charity

Barbara Nesvadbová: V životě si cením hodnoty ženského přátelství

Spisovatelka, novinářka, filantropka. Autorka řady oblíbených knih, jako je Bestiář či Iluze. Po 17 let byla šéfredaktorkou časopisu Harper’s Bazar. V roce 2015 založila nadační fond Be Charity, který pomáhá lidem s mentálním nebo fyzickým znevýhodněním, a to hlavně dětem. „V brzké době nás čeká zahraniční rozšíření nadace,“ prozrazuje Nesvadbová v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové a ČSOB a jejich projektt Fond vzdělání

Monika Granja z Nadace Olgy Havlové: Podpora vzdělávání je nejlepší investicí pro budoucnost

Stovky studentů ze znevýhodněného sociálního prostředí nebo s hendikepem již podpořil Fond vzdělání. Stojí za ním Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové a ČSOB. „Letos slavíme 30 let od založení Fondu vzdělání, proto na druhou polovinu roku připravujeme osvětovou kampaň pro širokou veřejnost o tom, že vzdělávání bourá sociální bariéry a jeho podpora je nejlepší investicí do budoucnosti nejen mladých lidí, ale celé společnosti,“ říká ředitelka Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové Monika Granja.

Přečíst článek

Lenka Šťastná předává cenu za nejlepší projekt Elišce Stofferové s českou přírodní kosmetikou

Lenka Šťastná: Neziskovky musí být schopné ukázat své konkrétní úspěchy a přínos

Rozdíl mezi mzdovým ohodnocením žen a mužů v Česku zůstává propastný. Aktuálně činí téměř 18 procent. „Mezi zeměmi EU jsme poslední, před námi jsou i takové země jako Bangladéš či Etiopie,“ říká Lenka Šťastná, prezidentka organizace Business & Professional Women CR a konference Equal Pay Day.

Přečíst článek

Ředitelka Nadace Terezy Maxové Terezie Sverdlinová

Terezie Sverdlinová z Nadace Terezy Maxové: Chudoba nesmí být důvodem odebrání dítěte rodičům

Již téměř dvě dekády spolupracuje Nadace Terezy Maxové s bankou ING. Poslední tři roky se v projektu Lighthouse zaměřují na děti, které jsou odebírány biologickým rodičům. „Nabízíme podporu v řešení bytové situace, v oblasti finanční gramotnosti a zaměstnání rodičů. Každoročně podpoříme skoro 100 rodin,“ říká šéfka Nadace Terezy Maxové Terezie Sverdlinová. Projekt Lighthouse je jedním z desítky kandidátů na cenu Good Company Circle.

Přečíst článek

Ředitelka Nadačního fondu Kapka naděje Dita Loudilová

Dita Loudilová z Kapky naděje: Neziskovky a podnikatelé musí mít společnou vizi, pak spolupráce funguje

Spojení byznysu a neziskových organizací každoročně pomáhá tisícům lidí v České republice. Konference Good Company Circle ukáže nejpovedenější projekty z uplynulých let. Jednou z nich bude spojení Nadačního fondu Kapka naděje a Shell. „Každým rokem dostává spolupráce nové impulsy. Například v loňském roce jsme společně podpořili 11 nemocnic v České republice a darovali jim zdravotnické přístroje a vybavení v celkové hodnotě 6,2 milionu korun,“ říká ředitelka Nadačního fondu Kapka naděje Dita Loudilová.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ředitelka Oděvní banky Dana Pavlousková

Dana Pavlousková z Oděvní banky: Mezi neziskovkami a korporacemi musí zafungovat chemie

Přečíst článek
Eva Prokešová, JTI

Prokešová: Pomáhat druhým jsem se naučila už jako dítě. Teď díky tomu vymýšlím projekty pro celou společnost

Přečíst článek
Good Company Circle - Centrum Paraple a Pilsner Urquell

Dominika Drvoštěpová z Pilsner Urquell: S Centrem Paraple chce spojovat řemeslné dědictví a pomoc společnosti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme