Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Radim Kupec: Nejvíc mě trápí opadající empatie západní společnosti vůči válkou postiženým

Radim Kupec: Nejvíc mě trápí opadající empatie západní společnosti vůči válkou postiženým
Tomáš Picka, HD Production
 nst
nst

Radim Kupec je humanista, reportér, fotograf, cestovatel, dobrodruh, provozovatel adventurové cestovní kanceláře, který se toulá po světě s turisty, ve volném čase organizuje humanitární projekty. Pomáhá zejména obyvatelům sociálně deprimovaných, vyloučených, popřípadě válkami poškozených lokalit. Je předsedou neziskové organizace Přes hranice EU. V krátkém rozhovoru pro Newstream přiznává, že je stále těžší sehnat dárce, kterým není situace válkou postižených lidí lhostejná.

Reklama

Radim Kupec již dvě dekády sdílí s ostatními svou lásku k Ukrajině, zejména k Zakarpatské oblasti. Vozil sem turisty, podporoval místní komunity. Jeho práce dostala zcela nový smysl po vpádu ruských vojáků na Ukrajinu. Od té doby Radim pomáhá, jak jen to je možné. Organizoval převoz desítek ukrajinských matek s dětmi do Hluboké nad Vlatvou, partnerského města Koločavy.

Aktivně spolupracuje s nemocnicemi a poliklinikami v Zakarpatské oblasti a je iniciátorem mezinárodní dohody o podpoře ve zdravotnictví v tomto regionu. Inicioval zde projekt rekonstrukce nevyužívaných objektů a poskytl tak ubytování více jak tisícovce osob. 

Již druhým rokem do Koločavy vozí mladé české divadelníky, aby pro děti místních i děti uprchlíků uspořádali týdenní divadelní camp. Je držitelem mezinárodního ocenění OSN za ochranu lidských práv a pomoc utlačovaným. Dostalo se mu osobního poděkování Jana Pavla ll. 

Radim je jedním z finalistů ocenění Impakt Awards by newstream, které se 10. října bude udělovat za individuální počin s pozitivním přínosem pro komunitu a společnost.

Reklama

Hlasujte pro svého favorita. Čas máte jen do 30. září


Co považujete za svůj největší osobní úspěch?

Jsem autorem projektu podpory vnitřně vysídlených osob na západní Ukrajině, v rámci kterého jsme vybudovali ubytování pro více jak tisícovku osob. Jde nejvíce o maminky s dětmi, seniory, zdravotně postižené a traumatizované osoby z okupovaných teritorií.           

Co byly naopak nejobtížnější chvíle, jak je překonáváte?

Počátek otevřené ruské invaze na Ukrajině v únoru 2022. Prací, prospěšností.

Jakými hodnotami se řídíte?

Solidarita. Soudržnost. A nejvíc je láska.

Co Vás v nejbližší době čeká? A jaké jsou dlouhodobé plány?

Rozvoj sociálních programů pro IDPs (anglická zkratka pro vnitřně přesídlené osoby, tedy ty, které jsou uprchlíky ve vlastní zemi - pozn. red.), které ubytováváme, pomoc s jejich integrací do nového prostředí, komunit.

Na jaké bariéry nejčastěji narážíte a co by Vám pomohlo?

Postupná změna atmosféry (společenské nálada) části západní společnosti pramenící například z dezinformací, opadající empatie vůči válkou postiženým. Čím dál těžší přístup ke zdrojům pomoci (finance). Více větších partnerů (dárců) pro realizace nových projektů cílených právě na IDPs.

Je nějaká osobnost nebo příběh, který Vás inspiruje?

Matka Tereza, Martin Luther King.

Kdo je Váš největší fanoušek, podporovatel?

Jednoznačně má partnerka Michaela.

Jak se Vám shánějí peníze, odkud přichází největší pomoc?

S podpororou velkých organizací jsme schopni realizovat projekty, na které bychom sami nedosáhli. Kdybych měl jmenovat, zmíním organizace Člověk v tísni a Nadaci Tipsport.

Hlasujte pro Radima

Radka Vernerová, ředitelka Domu pro Julii, prvního kamenného hospice pro děti

Zakladatelka dětského hospice Radka Vernerová: Snažím se dělat věci tak, jak nejlíp dovedu

„To nejde.“ Tuhle větu slyšela Radka Vernerová, zakladatelka prvního dětského hospice v Česku, nesčetněkrát. Tvrdili jí, že v 21. století, kdy lidstvo přemýšlí o osídlení Marsu, je nemožné sehnat peníze na centrum určené dětem s nevyléčitelnými nemocemi a jejich rodinám.

Přečíst článek

Kristýna Cejnarová a Lucie Bášová z MUMDOO

Po narození dětí jste pro firmy neviditelné. To chceme změnit, říkají zakladatelky platformy Mumdoo

Kristýna Cejnarová a Lucie Bášová jsou bývalé kolegyně z nadnárodní korporace, aktivní třicátnice a hlavně mámy, které se i na rodičovské „dovolené“ chtěly profesně realizovat. Když se ale snažily najít práci odpovídající jejich specializaci a volné kapacitě, tvrdě narazily. Frustraci z neúspěšného hledání a řady odmítnutí přetavily ve vznik platformy Mumdoo, která spojuje zkušené profesionálky s malými a středními firmami.

Přečíst článek

Alexandra Kolenová

Dětská onkoložka Alexandra Kolenová: Důležité je poznat, co ovlivnit můžete a co ne

Mimořádná kombinace odborných znalostí, lidskosti, empatie a zkušenosti. To je profesorka Alexandra Kolenová, přední slovenská onkoložka specializující se na dětské pacienty. Vedle svého působení na prestižní Klinice dětské hematologie a onkologie v Národním ústavu dětských chorob je také spoluzakladatelkou občanského sdružení Dětem s rakovinou, které se snaží zlepšovat podmínky dětských pacientů. Alexandra Kolenová je jednou z deseti finalistek ocenění Impakt Awards by newstream, které se 10. října bude udělovat za individuální počin s pozitivním přínosem pro komunitu a společnost.

Přečíst článek

Tomáš Pouch, zakladatel spolku Černí koně

Handicapovaný sportovec Tomáš Pouch: Nejtěžší zápas svádí člověk sám se sebou

Tomáš Pouch je jedním z deseti finalistů ocenění Impakt Awards by newstream, které se 10. října bude udělovat za individuální počin s pozitivním přínosem pro komunitu a společnost. V krátkém rozhovoru s newstream.cz na sebe prozradil, že jeho velkým přáním je všem dětem s tělesným postižením v Česku dopřát radost ze svobodného pohybu. „Největším handicapem je to, když člověk ztratí smysl života,“ říká Pouch. Spolek Černí koně, který založil, vyrábí a bezplatně půjčuje speciální kola a handbiky lidem se speciálními potřebami.

Přečíst článek

Lenka Šťastná

Lenka Šťastná z BPWCR: Nepřestávám hledat cesty, jak dosáhnout cíle

Legenda české scény věnující se ženským tématům. Inspirovala stovky žen, účastní se celé řady konferencí, organizuje mezinárodní akci Equal Pay Day, díky níž se rovné odměňování a postavení žen stává klíčovým tématem pro budoucí úspěch české společnosti i jednotlivých firem. To na ní oceňují také lidé, kteří ji nominovali na cenu Impakt.

Přečíst článek

Trenérka Karolína Kříženecká: Chci vždycky stát rovně

Karolína Kříženecká je jednou z deseti finalistek ocenění Impakt Awards by newstream, které se 10. října bude udělovat za individuální počin s pozitivním přínosem pro komunitu a společnost. V krátkém rozhovoru s newstream.cz finalistka prozradila, že má velké plány - jede například koučovat do Ugandy.

Přečíst článek

Jasmína Houdek, instruktorka moderní sebeobrany

Jasmína Houdek: I těžkou životní cestu lze otočit

Jasmína Houdek je jednou z deseti finalistek a finalistů ocenění Impakt Awards by newstream, které se 10. října bude udělovat za individuální počin s pozitivním přínosem pro komunitu a společnost. V rozhovoru s newstream.cz finalistka říká, že její platforma Moderní sebeobrana je skutečně pro všechny, zakládá si na maximálně otevřeném a bezpečném prostředí. „Lidé u nás na kurzech najdou pochopení, ne odsudky,“ dodává.

Přečíst článek

Tereza Robinson: Zlom byl, když šel Ondra na operaci srdce

„Naše společnost stále nedoceňuje význam psychohygieny,“ říká Tereza Robinson. Je jednou z deseti finalistek ocenění Impakt Awards by newstream, které se 10. října bude udělovat za individuální počin s pozitivním přínosem pro komunitu a společnost.

Přečíst článek

Reklama

Související

Radka Vernerová, ředitelka Domu pro Julii, prvního kamenného hospice pro děti

Zakladatelka dětského hospice Radka Vernerová: Snažím se dělat věci tak, jak nejlíp dovedu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme