Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nadace Kellnerových rozdala studentům a školám 133 milionů

Nadace Kellnerových rozdala studentům a školám 133 milionů
Profimedia
 ČTK

Nadace rodiny Kellnerových The Kellner Family Foundation loni podpořila vzdělávání 133 miliony korun. Peníze směřovaly zejména k veřejným základním školám zapojeným do jejího projektu Pomáháme školám k úspěchu, gymnazistům ze školy Open Gate a českým studentům převážně zahraničních univerzit. Nadace to dnes sdělila v tiskové zprávě s odkazem na svou výroční zprávu za rok 2023. V roce 2022 nadace podle dřívějších informací rozdělila 159 milionů korun, v předchozích letech to bylo kolem 90 milionů korun.

Reklama

Rodina Kellnerových vlastní investiční skupinu PPF a za 22 let, kdy se systematicky věnuje také filantropii, rozdělila prostřednictvím nadace na dobročinné účely téměř dvě miliardy korun.

„Naším cílem je pomáhat dětem a mladým lidem bez ohledu na jejich výchozí pozici získávat příležitost k osobnímu rozvoji, vzdělání a naplnění jejich snů,“ uvedla ředitelka nadace Tereza Bůžková. Doplnila, že by chtěla, aby nadace svými projekty zasáhla mladé lidi ze všech regionů Česka a aby se do nich její absolventi v dospělosti vraceli a ve prospěch místní komunity uplatňovali své znalosti a zkušenosti.

Mezi loňskými hlavními příjemci podpory bylo 73 studentek a studentů osmiletého gymnázia Open Gate, mezi které nadace na stipendiích rozdělila 38 milionů korun. V rámci projektu Univerzita dostalo 63 Češek a Čechů na zahraničních i českých vysokých školách granty ve výši 13,5 milionu korun. V projektu Pomáháme školám k úspěchu nadace podpořila 40 miliony 3200 pedagogů a jejich prostřednictvím 42 tisíc žáků ve 106 základních školách v Česku. Dalších 41,5 milionu korun činily dary pro další instituce a jednotlivce z oblasti vzdělávání, kultury, sportu nebo podpory zdraví, uvedla nadace.

Nadace The Kellner Family Foundation funguje od roku 2009. Založili ji Renáta a Petr Kellnerovi s cílem dlouhodobě podporovat vzdělanost v České republice. Kellnerová je předsedkyní správní rady nadace. Nejbohatší Čech Petr Kellner byl do své smrti v roce 2021 majoritním vlastníkem PPF Group. Ta investuje do mnoha odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, média, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. Působí v 25 zemích na třech kontinentech, v Evropě, Asii a Severní Americe.

Reklama

Renáta Kellnerová

Kellnerová: Po smrti Petra jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější

K rozhodnějším krokům než dříve přistoupila v investiční skupině PPF loni podle svých slov Renáta Kellnerová, vdova po zakladateli skupiny Petru Kellnerovi. V ročence skupiny za rok 2023, kterou firma v pátek zveřejnila, uvedla, že v prvních letech po smrti manžela se s fungováním PPF nejprve jen seznamovala. Generální ředitel PPF Jiří Šmejc ve svém úvodním slově napsal, že se skupině podařilo splnit rozhodující část hlavních cílů, které si při nástupu do funkce v červnu 2022 stanovil. Zmínil třeba stažení z Ruska nebo restrukturalizaci portfolia.

Přečíst článek

Majitelem Harmony Club Hotelu v Krkonoších je Otruba a Kellnerová s dcerou

Renáta Kellnerová s dcerou a svým partnerem koupili hotel v Krkonoších

Novým majitelem čtyřhvězdičkového Harmony Club Hotelu ve Špindlerově Mlýně se stal právník a investor Tomáš Otruba, který horský hotel koupil spolu se svou partnerkou, nejbohatší Češkou Renátou Kellnerovou a její nejstarší dcerou Annou, uvedly Hospodářské noviny (HN).

Přečíst článek

Renáta Kellnerová

Nejvlivnější Češkou zůstává i nadále Kellnerová. Výrazně si polepšila Kijonková

Nejvlivnější ženou Česka je podle časopisu Forbes, stejně jako loni, podnikatelka, filantropka a většinová majitelka skupiny PPF Renáta Kellnerová. Na druhé příčce se umístila vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová, na třetím místě mezi vlivnými ženami figuruje místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, jež letos v Bruselu končí. Bradáčová se loni umístila na čtvrtém místě a Jourová byla druhá.

Přečíst článek

Reklama

Související

Tereza Maxová. Katarína Krajčovičová a Terezie Sverdlinová, ředitelka marketingu Nadace Terezy Maxové
video

Podcast dobré společnosti: Do ústavní péče se odebírá stále moc dětí, říká Tereza Maxová

Přečíst článek
Vendula Pizingerová, Dita Loudilová a Katarína Krajčovičová
video

Podcast dobré společnosti: Snahy o dobré věci provází i neúspěchy, říká zakladatelka Kapky naděje

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme