Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tisíc let stará soška gazely se prodala za 125 milionů

V Londýně vydražili tisíc let starou sošku gazely za více než 100 milionů
ČTK
 ČTK

Více než tisíc let stará bronzová soška gazely s arabským nápisem byla ve středu vydražena za 4,2 milionu britských liber (přibližně 125 milionů korun) v londýnské aukční síni Sotheby's. Dokonale zachovaná soška byla v nabídce aukce islámského a indického umění, napsal server The National. Kupec je anonymní.

Reklama

Soška pochází z 8. století, z období pozdního umajjovského anebo raného abbásovského chalífátu. „Tato bronzová gazela je jedním z nejranějších projevů umělecké tvorby v islámském světě,“ řekl serveru The National jeden z ředitelů aukční síně Benedict Carter.

Tělo sošky je hladké s precizně provedenými detaily jako jsou parohy, zuby a nozdry. Výjimečnými jsou však dva řádky nápisů v arabském kaligrafickém písmu takzvaného kúfského stylu. Jsou to jména umělce a mecenáše. „Význam (sošky) spočívá v tom, že je vůbec podepsána,“ dodal Carter. Podle aukční síně je soška jednou z pouze dvou známých podepsaných sošek zobrazujících zvíře.

Další významnou položkou v aukci byl iluminovaný korán z období kolem roku 1275, jehož autorem je kaligraf Jákút Mustasimí z iráckého Bagdádu. Prodal se za 720 tisíc liber (přibližně 20 milionů korun).

Antonín Slavíček: Zlatá ulička

Unikátní Slavíček jde do aukce. Zájemci budou muset sáhnout hluboko do kapsy

Aukční podzim se pozvolna rozjíždí a hned jedna z prvních větších dražeb nabídne skutečný unikát - olej Zlatá ulička od Antonína Slavíčka, který patřil do významné sbírky Jindřicha Waldese. Odpovídá tomu také vyvolávací cena: 9,9 milionu korun.

Přečíst článek

Reklama

Ferrari GTC4Lusso

OBRAZEM: Vnitro vydraží automobily zabavené kriminálníkům. Mezi nimi i Ferrari či Maserati

Ministerstvo vnitra vydraží deset luxusních aut, které policie zajistila při odhalování zejména hospodářské kriminality. Z částky získané v elektronické aukci úřad odškodní oběti trestných činů. Dražit se budou modely značky Ferrari, Maserati či Porsche.

Přečíst článek

Reklama

Související

Originál ilustrace z obálky prvního vydání knihy Harry Potter a kámen mudrců se dnes v newyorské aukci prodal za 1,9 milionu dolarů (44,3 milionu korun).

Čarodějův učeň láme milionové rekordy. Máte doma první vydání Harryho Pottera?

Přečíst článek
Obraz rakouského malíře Gustava Klimta Dáma s vějířem se stal nejdražším obrazem prodaným v evropské aukci, nový majitel za něj zaplatí 85,3 milionu liber (2,35 miliardy Kč). Portrét z roku 1918 byl hlavním lákadlem dnešní dražby aukční síně Sotheby's, která ho nabídla s vyvolávací cenou 58 milionů liber. Po dramatickém souboji zájemců ale dosáhl kladívkové ceny 74 milionů liber. Do konečné ceny se promítla ještě aukční přirážka.

Klimtův obraz Dáma s vějířem překonal evropský aukční rekord. Nejen v malbě, ale v umění vůbec

Přečíst článek
Zlatý Křik I od Mikuláše Medka

Čeští umělci bodovali v aukci Sotheby's. Nejdráž se prodalo dílo Mikuláše Medka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme