Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Valná většina mladých filmařů naráží na problémy. Kde jsou největší?

V pátek začal Karlovarský filmový festival
Profimedia.cz
Michal Nosek
nos

Mladí zájemci o filmové obory v České republice se chtějí v kinematografii prosadit více než kdy jindy. Při vstupu do filmového průmyslu však čelí mnoha překážkám, ať už v oblasti financování, nedostatku praktických zkušeností či mentoringu. Podle nového průzkumu provedeného společností Allwyn mezi zájemci o filmové obory tak mnozí z nich zvažují přesun za filmovou kariérou do zahraničí.

Reklama

Loterijní společnost Allwyn, která patří do skupiny podniků miliardáře Karla Komárka, je partnerem programu European Film Promotion „Future Frames" pro začínající filmaře, který každoročně představuje absolventské filmy na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, zjišťoval názory studentů a zájemců o filmové obory na český filmový průmysl.

Všude chybí peníze

Financování a mentoring 82 procent z dotázaných studentů vnímá vážné překážky, kterým podle nich čelí každý, kdo vstupuje do filmového průmyslu. Jde především o nedostatek financí i příležitostí k získání praktických zkušeností či mentoringu. V této souvislosti přesně polovina respondentů průzkumu uvedla, že by zvažovala přesun do zahraničí, aby se mohla ve filmovém průmyslu uplatit. Jde zejména o zájemce o režii a scénáristiku.

„Překážky ve filmové tvorbě jsou už notoricky známé. V České republice je však více talentů než kdykoli předtím. Proto jsou důležité programy jako Future Frames, který podporujeme i letos a který je tu právě proto, aby těmto mladým filmařským talentům pomáhal naplno rozvinout jejich potenciál,“ říká Pavel Turek, ředitel pro globální značku ve společnosti Allwyn.

Návratné investice

Mladé filmaře láká kreativita oboru, vnímají i jeho důležitost pro českou ekonomiku. Nejvíce respondentů přitahuje na filmovém průmyslu především právě kreativita, nezávislost či svoboda. Tři čtvrtiny oslovených jej navíc považuje za důležitou součást české ekonomiky. „Průzkum potvrdil naše přesvědčení, že všechny investice do mladých filmařů přinášejí mnohonásobnou návratnost. Ať už jde o vzdělání, filmový průmysl samotný, talenty, které program Future Frames podporuje i pro kulturní odkaz Česka ve světě,“ uzavírá Pavel Turek. 

Reklama

Netflix čelí miliardové žalobě. Ženu údajně poškodil seriál. A není první

Netflix čelí miliardové žalobě. Ženu údajně poškodil seriál. A není první

Fiona Harvey žaluje americkou streamovací službu nejméně o 170 milionů dolarů (téměř čtyři miliardy korun) kvůli seriálu Sobík (Baby Reindeer). Poznala se v hlavní záporné postavě, která stalkuje hlavního hrdinu. Seriál sám hlásá, že vznikl „podle skutečných událostí“. Harvey poukazuje na celou řadu odchylek od skutečnosti a hlásí, že jí seriál zničil život. Pro Netflix to není první žaloba svého druhu.

Přečíst článek

Hilton má vážný zájem o chátrající Alžbětiny lázně v Karlových Varech

Karlovy Vary rozhodují o osudu budovy Alžbětiných lázní. Město nemá peníze ani na základní opravy, na provozu budovy tratí desítky milionů ročně. Nyní přichází s nabídkou investic hotelový řetězec Hilton, který by z městských lázní vybudoval lázeňský hotel.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme