Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bankéř Radomír Lapčík ovládl Trinity Bank

Radomír Lapčík
Michael Tomeš
 ČTK

Finančník Radomír Lapčík získal kontrolu nad českým bankovním domem Trinity Bank. Transakci schválila Česká národní banka.

Reklama

Přímo či prostřednictvím své finanční skupiny SAB má zhruba 51procentní podíl na hlasovacích právech, uvedl web Seznam Zprávy Byznys. Lapčík banku zakládal v 90. letech jako Moravský peněžní ústav. Její akcionářská struktura zahrnuje tisíce drobných akcionářů. Nabytí 50procentního podílu Lapčíkovi nedávno schválila Česká národní banka.

Ovládnutí banky potvrdila její mluvčí Eva Muchnová. „Pan Radomír Lapčík spolu se společnostmi SAB Financial Group, SAB Finance a SAB Financial Investments drží v Trinity Bank kvalifikovanou účast ve výši zhruba 51 procent na hlasovacích právech,“ řekla serveru.

Setkání Realitního Clubu Newstreamu na téma obstrukce ve stavebním řízení.
video

Nejenom dokončená digitalizace stavebního zákona. V Česku by se lépe stavělo, kdyby se zrušily kraje

Výstavba v Česku vázne. Povolovací řízení trvá v průměru pět až osm let. A když do něj vstoupí soudy, protáhne se klidně na i 15 let. Co by se mělo změnit, aby se výstavba zrychlila, odpovídali na dalším setkání Realitního Clubu zástupci developerů, bank i právníci.

Přečíst článek

Lapčík zakládal Trinity Bank v roce 1996 ve Zlíně jako spořitelní družstvo Moravský peněžní ústav. V roce 2018 získala bankovní licenci a od roku 2019 působí na českém trhu pod jménem Trinity Bank. Ovládnutí banky probíhalo především přes Lapčíkovu skupinu SAB, kam patří hlavně stejnojmenný obchodník s devizami a také malá banka na Maltě, uvedly Seznam Zprávy. Lapčík podle nich hodlá v posilování v Trinity pokračovat, především reinvestováním zisků banky a skupiny SAB.

Reklama

V roce 2023 měla Trinity Bank zisk před zdaněním 801 milionů korun, který byl meziročně o 200 milionů nižší. Bilanční suma banky se za stejné období zvýšila o více než třetinu na téměř 86 miliard korun. Podle serveru má dnes banka bilanční sumu 116,6 miliardy korun a se dvěma sty tisíci klientů začíná pronikat mezi středně velké banky.

Spolumajitel Trinity Bank Radomír Lapčík je investorem zpravodajského serveru newstream.cz a magazínů Newstream Club a Realitní Club.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme