Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Banky připravil o miliardy dolarů. Teď zakladatele fondu Archegos čeká trest

Bill Hwang, zakladatel padlého investičního fondu Archegos Capital Management, byl shledán vinným z podvodů.
Profimedia
 ČTK

Zakladatel investičního fondu Archegos Capital Management Bill Hwang je podle soudu vinným z podvodů a manipulací s akciovým trhem v souvislosti s kolapsem fondu v roce 2021. Podle soudní poroty prostřednictvím pavučiny lží připravil velké investiční banky o miliardy dolarů, píše agentura AP.

Reklama

Porota shledala vinným rovněž bývalého finančního ředitele fondu Patricka Halligana. Oba muži podle poroty lhali bankám o investičních aktivitách fondu a jejich rizikovosti, aby tak od nich získali miliardy dolarů. Ty následně využili k umělému zvýšení cen akcií několik veřejně obchodovaných společností, napsala agentura Reuters.

Hodnota fondu Archegos se v jednu chvíli vyšplhala až na zhruba 36 miliard dolarů (přibližně 844 miliard korun). V březnu 2021 se však fond dostal do potíží kvůli poklesu cen akcií, do kterých investoval.

Hwangovi obhájci tvrdili, že jejich klient je poctivý investor, jenž vkládal peníze do podniků, ve které měl důvěru. Oba muži zatím zůstanou na kauci na svobodě, o výši jejich trestu hodlá soud rozhodnout 28. října.

farmářky v Africe, ilustrační foto

Výdělečný vedlejšák. Farmář z Keni je šampionem v popírání klimatické změny

Skupina lidí popírající klimatickou změnu našla novou hvězdu v keňském farmáři Jusperu Machoguovi. Na sociálních sítích se Machogu proslavil jako propagátor fosilních paliv v Africe, ale jeho kampaň má ještě další rozměr, který zůstává na první dojem skrytý, píše britský server BBC.

Přečíst článek

Reklama

Changpeng Zhao si odpykává čtyřměsíční trest v kalifornském vězení

Nejbohatší vězeň. Bývalý šéf kryptoburzy Binance nastoupil k výkonu trestu

Miliardář Changpeng Zhao nastoupil do kalifornské věznice s nízkým stupněm ostrahy, kde si odsedí čtyři měsíce za to, že skrze svoji kryptoburzu Binance umožňoval prát špinavé peníze.

Přečíst článek

Poštovní schránky v Kalifornii

Lstí připravil Američany o miliardy. A stačila mu k tomu poštovní obálka

V čase kyberpodvodů vypadá zločin, kterého se dopouštěl sedmapadesátiletý Kanaďan jako z jiné doby. V dopisech adresovaných převážně starším Američanům se vydával za jasnovidce. Z obětí se mu za 20 let podařilo vylákat v přepočtu miliardy korun. A dostal za to 10 let natvrdo.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Investiční žralok Bill Ackman věří americkým fastfoodům. Nespálí se?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme