Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bezos se zbavil dalšího balíku akcií Amazonu. Hodí mu to pár miliard dolarů

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos
ČTK
 ČTK

Zakladatel amerického internetového obchodu Amazon Jeff Bezos se rozhodl prodat dalších 25 milionů akcií podniku v hodnotě téměř pět miliard dolarů (zhruba 116 miliard korun). Vyplývá to podle médií ze zprávy pro regulační úřad. Již začátkem roku Bezos prodal akcie Amazonu za zhruba 8,5 miliardy dolarů.

Reklama

Akcie společnosti Amazon v poslední době zažívají silný růst. Minulý týden tak tržní hodnota firmy poprvé překonala hranici dvou bilionů dolarů (téměř 47 bilionů korun). Od začátku letošního roku akcie Amazonu posílily o více než 30 procent díky očekávání, že rostoucí poptávka po technologiích souvisejících s umělou inteligencí (AI) podpoří zisky cloudové divize, napsal server BBC.

Bezos založil společnost Amazon v roce 1994 a časem z ní vytvořil největší internetový obchod na světě. V roce 2021 odstoupil z funkce výkonného ředitele podniku. V současnosti je výkonným předsedou správní rady a největším akcionářem firmy, píše BBC.

Podle aktuálního žebříčku miliardářů sestavovaného agenturou Bloomberg je Bezos s majetkem v hodnotě kolem 219 miliard dolarů (zhruba 5,1 bilionu korun) druhým nejbohatším člověkem na světě. Na prvním místě je šéf výrobce elektromobilů Tesla Elon Musk s jměním v hodnotě kolem 252 miliard dolarů.

Společnost Amazon působí od roku 2013 také v České republice. První distribuční centrum firma v tuzemsku otevřela v roce 2015 v obci Dobrovíz.

Reklama

Americký miliardář Warren Buffett

Buffett zase koná dobro. Nadace obdaroval akciemi za miliardy

Americký miliardář a filantrop Warren Buffett věnoval akcie své firmy Berkshire Hathaway v hodnotě kolem 5,3 miliardy dolarů (zhruba 124 miliard korun) Nadaci Billa a Melindy Gatesových a čtyřem dalším charitativním organizacím. Jde o Buffettův největší roční příspěvek na těchto pět charitativních organizací od roku 2006, kdy příspěvky začal poskytovat. Informuje o tom web televize CNBC.

Přečíst článek

VW investuje až 5 miliard dolarů do rivala Tesly

VW investuje až pět miliard dolarů do rivala Tesly. Akcie Rivianu vzrostly o více než 50 procent

Výrobce malých elektrických SUV, americká automobilka Rivian, zápasí s cash flow. Značné ztráty jí dostaly pod tlak Wall Streetu. Ohlášenou investici Volkswagenu je tak pro ni výraznou vzpruhou. Akcie automobilky rostou o desítky procent.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Americký miliardář Jeff Bezos

Bezos prodal akcie Amazonu za miliardy dolarů a opět pokukuje po postu nejbohatšího člověka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme