Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Buffettova investička snížila podíl v čínské automobilce

Americký miliardář Warren Buffett
ČTK
 ČTK

Investiční společnost Berkshire Hathaway znovu snížila svůj velký podíl v čínské automobilce BYD. Akcie největšího čínského výrobce elektromobilů začala prodávat v roce 2022 poté, co se jejich cena více než zdvacetinásobila. Nově drží firma miliardáře Warrena Buffetta v BYD 6,9 procenta místo dřívějších sedmi procent. Vyplývá to z hlášení podniku hongkongské akciové burze.

Reklama

Podle zprávy pro hongkongskou burzu prodala Berkshire Hathaway nedávno 1,3 milionu akcií BYD za 310,5 milionu hongkongských dolarů (asi 918 milionů korun). Buffettova společnost začala investovat do BYD v roce 2008, kdy zaplatila 230 milionů amerických dolarů za přibližně 225 milionů jejích akcií. To tehdy odpovídalo deseti procentům podílu ve firmě.

Cena akcií BYD klesla od června 2022, kdy dosáhla maxima, přibližně o 30 procent. Tesla v dubnu odsunula BYD na žebříčku a získala zpět pozici největšího prodejce elektromobilů na světě.

Za investicí Berkshire do BYD stál Buffettův společník Charlie Munger. Loni zesnulý místopředseda představenstva Berkshire uvedl v roce 2023 na výročním zasedání vydavatelské a softwarové společnosti Daily Journal, že „nikdy nepomohl v Berkshire udělat nic, co by bylo tak dobré jako BYD“.

Americký miliardář Warren Buffett

Buffett se zbavil akcií Apple a jeho Berkshire Hathaway je na rekordních číslech

Investiční firmě Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta vzrostl v prvním čtvrtletí provozní zisk o 39 procent na rekordních 11,22 miliardy dolarů (261,1 miliardy korun). Zisk podpořily silné pojišťovací operace, vyplývá z prohlášení. Společnost také zřejmě prodala značný podíl akcií firmy Apple.

Přečíst článek

Reklama

Charlie Munger

Zemřel Charlie Munger, miliardář a parťák Warrena Buffetta

Měsíc před svými stými narozeninami zemřel americký miliardář a Charlie Munger, který byl pravou rukou jednoho z nejznámějších investorů Warrena Buffetta a stál u budování jeho finančního impéria. Byl mozkem řady investic společnosti Berkshire Hathaway.

Přečíst článek

Americký miliardář Warren Buffett

Další prodej akcií. Buffett se zbavil téměř poloviny svého podílu v HP

Investiční společnost Berkshire Hathaway amerického miliardáře Warrena Buffetta prodala téměř polovinu svého podílu v americkém výrobci osobních počítačů HP. Buffettův podnik o tom v pondělí informoval ve zprávě pro regulační úřady.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme