Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čínský miliardář okrádal své americké stoupence. Hrozí mu 20 let vězení

Čínského miliardáře Kua Wen-kueje v USA uznali vinným z podvádění stoupenců.
Profimedia
 ČTK

Dříve jeden z nejbohatších Číňanů, realitní magnát a špion, který se obrátil proti Pekingu. To byl život Kua Wen-kueje před rokem 2014, než uprchl do USA. Tam ho ale nyní uznali vinným z podvádění jeho stoupenců, z nichž vymámil miliardu dolarů, kterou utratil za luxusní statky.

Reklama

Čínského miliardáře Kuo Wen-kueje, který před lety uprchl do Spojených států, americká porota uznala vinným z několik let trvajícího podvodu na jeho věrných fanoušcích. Informovala o tom agentura AP, podle níž se verdikt týká devíti ze 12 bodů obžaloby. Kuo podle obžaloby vymámil ze stoupenců zhruba miliardu dolarů (kolem 23 miliard korun) a peníze utrácel za luxusní položky.

Realitní magnát si po přesunu do USA svojí kritikou čínské komunistické strany získal mnoho fanoušků na internetu i vlivné spojence v americké politice. V letech 2018 až 2023 podle prokurátorů statisíce investorů vložily peníze do jeho projektů, za tyto prostředky ale Kuo pro sebe a své blízké příbuzné nakoupil panství o rozloze přes 4500 metrů čtverečních, vůz Ferrari za 3,5 milionu dolarů i luxusní jachtu za 37 milionů dolarů.

Sam Bankman-Fried, někdejší miliardář a zakladatel kryptoměnové FTX

Sam Bankman-Fried si může oddechnout. Do vězení jde „jen“ na 25 let

Americký soud odsoudil zakladatele a bývalého šéfa zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama Bankmana-Frieda k 25 letům vězení, uvedly agentury. Porota už loni v listopadu uznala dvaatřicetiletého Bankmana-Frieda vinným ze zpronevěry, kterou úřady označily za jeden z největších podvodů v americké historii.

Přečíst článek

Americké úřady jej zadržely a obžalovaly na jaře loňského roku. Po téměř dvouměsíčním procesu v New Yorku se porota shodla na vině v několika bodech včetně podvodu a spiknutí za účelem vydírání. Podle agentury Bloomberg mu hrozí až 20 let vězení, trest má být oznámen 19. listopadu.

Reklama

Podnikatel byl kdysi považován za jednoho z nejbohatších Číňanů. Zemi opustil v roce 2014 během zátahů proti korupci, které nařídil prezident Si Ťin-pching. Tehdy byli zadrženi lidé blízcí Kuovi a on samotný byl obviněn ze znásilnění, únosu, korupce a dalších trestných činů.

Kuo se přestěhoval do New Yorku a vybudoval kontakty na členy administrativy bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Blízký vztah navázal s Trumpovým někdejším poradcem Stevem Bannonem, v roce 2020 dvojice oznámila společný projekt s cílem svrhnout čínskou vládu, píše AP.

Po vynesení verdiktu se v soudní síni usmál na své právníky a potřásl si s nimi ruce, píše Bloomberg. Jeho tým u soudu argumentoval, že obžaloba neprokázala, že by kohokoli podvedl.

Čínský prezident Si Ťin-pching

Podpora Tchaj-wanu? V Číně bude potrestána i smrtí

Čína pohrozila, že bude v krajních případech zarytým zastáncům nezávislosti Tchaj-wanu ukládat trest smrti. Zvyšuje tím svůj nátlak na Tchaj-wan, přestože čínská justice nemá nad demokraticky spravovaným ostrovem žádnou soudní pravomoc, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

Poštovní schránky v Kalifornii

Lstí připravil Američany o miliardy. A stačila mu k tomu poštovní obálka

V čase kyberpodvodů vypadá zločin, kterého se dopouštěl sedmapadesátiletý Kanaďan jako z jiné doby. V dopisech adresovaných převážně starším Američanům se vydával za jasnovidce. Z obětí se mu za 20 let podařilo vylákat v přepočtu miliardy korun. A dostal za to 10 let natvrdo.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Úspěch byl jen začátek. Jak se o své peníze stará dolarový miliardář Eduard Kučera

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme