Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ekonom Hampl: Češi jsou línější než v minulosti

Předseda Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl
ČTK
 ČTK

Česká republika si po roce 2019, kdy vypukla pandemie nemoci covid-19, dostatečně neuvědomila, jak moc se svět změnil a jaké je potřeba mít priority v oblasti veřejných investic. Na výroční konferenci Sdružení pro zahraniční investice v Praze to řekl ekonom a předseda Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl. Oproti ostatním zemím regionu podle něj ale minimálně, co se fiskální politiky týče, může ČR říci, že „vybírá zatáčku“.

Reklama

I v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině ČR podle Hampla přišla o tři velké jistoty, které byly základem jejího ekonomického fungování od roku 1989. Jsou jimi nízké ceny energií z Ruska, spoleh na Spojené státy americké v zajišťování bezpečnosti a neustále se prohlubující globalizace a expanze na trhy, kam české firmy vyvážely své výrobky. Češi jsou podle Hampla také línější než v minulosti, například ve srovnání s Jižní Koreou, kde je pracovní morálka pevnější.

Za velkou překážku ekonomického rozvoje ČR Hampl označil sílící efekt černého pasažéra. V oblasti fiskální politiky ale lze říci, že „vybíráme zatáčku“, což bude v budoucnosti znamenat více prostoru na investice, uvedl. „Oproti jiným zemím našeho regionu, které minimálně, mám pocit, že ten smyk nevybírají, ale dostávají se do ještě prudšího smyku. A vypadá to, že často už teď končí mimo vozovku,“ dodal.

Další řečník, člen Národní ekonomické rady vlády a poradce prezidenta David Marek, uvedl, že pokud chce být ČR úspěšnou ekonomikou 21. století, musí investovat zejména do energetiky, dopravní infrastruktury a také do vzdělávání, vědy a výzkumu. Upozornil na to, že i když ČR snižuje svou energetickou náročnost, stále je jednou z nejvíce energeticky náročných ekonomik v Evropě. Potřeba investovat do energetiky podle něj v budoucnu posílí i kvůli vyšší poptávce po elektrické energii v důsledku elektrifikace železniční sítě či větší automatizace a digitalizace.

Mezery má ČR podle Marka i v kvalitě dálniční sítě. Například, aby se dálniční síť ČR přiblížila Německu, musela by být minimálně dvojnásobně hustší, uvedl. Do vzdělávání pak ČR investuje přibližně 4,6 procenta HDP, což je podle něj o jeden procentní bod méně než průměr desítky zemí EU, které mají v této oblasti největší výdaje. Kdyby se pak ČR chtěla vyrovnat tomuto průměru, znamenalo by to v rozpočtu 130 miliard korun navíc ročně, řekl Marek.

Reklama

Mario Draghi a Ursula von der Leyenová

Jak učinit EU konkurenceschopnější? Draghi s von der Leyenovou mají plán

Pro větší konkurenceschopnost Evropské unie je nutné podpořit dekarbonizaci průmyslu, inovace, dovednosti pracovních sil a rovněž je potřeba větší odolnost, uvedli bývalý italský premiér a bývalý prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi a předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. Draghi zároveň představil dlouho očekávanou zprávu o konkurenceschopnosti Evropské unie.

Přečíst článek

Český premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura

Vláda říká, že v příštím roce bude investovat rekordně. Není to pravda

Ministerstvo financí apeluje, že vývoj rozpočtových deficitů se má očišťovat o inflaci. Proti tomu nelze nic moc namítat. I když pokud bychom pak měli být v očišťování opravdu důslední, je třeba deficity očistit také o makroekonomický vývoj, respektive o tu jeho část, kterou vláda nemohla objektivně ovlivnit. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Českou ekonomiku budou dál stahovat evropské experimenty, shodli se ekonomické špičky na konferenci GIS

Českou ekonomiku budou dál stahovat evropské experimenty, shodli se ekonomické špičky na konferenci GIS

Přečíst článek
Předseda vlády Petr Fiala (ODS) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Lukáš Kovanda: Může Fialova vláda hospodařit bez schodku? Kde je vůle, je i cesta

Přečíst článek
Dukovany

Ekonomové: Česku chybí biliony na základní infrastrukturu. Investice potřebuje energetika i doprava

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme