Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Euro: Křetínský je nejbohatší Čech. Přeskočil Kellnerovou

Daniel Křetínský bude vlastnit většinu řetězce Casino
Profimedia
 ČTK

Nejbohatším Čechem v letošním žebříčku časopisu Euro je Daniel Křetínský, jehož majetek za poslední rok vzrostl z 217 na 390 miliard korun. Z čela pořadí tak sesadil Renátu Kellnerovou s rodinou, jejichž majetek se meziročně zvýšil o 65 miliard na 350 miliard korun. Na třetí místo se posunul Patrik Tkáč s odhadovanou výší majetku 260 miliard korun. Nejvýrazněji si proti loňsku pohoršil předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), jehož jmění se snížilo o 50 miliard na 85 miliard korun a v žebříčku Eura mu patří sedmé místo.

Reklama

Křetínského aktiva koncentruje EP Corporate Group, ve které drží zhruba 90 procent. Spadá pod ni především Energetický a průmyslový holding (EPH), který zahrnuje přes 70 společností po celé Evropě. Kellnerová, kterou dosud i jiné žebříčky nejbohatších Čechů kladly na první místo, zdědila s rodinou po zesnulém manželovi Petru Kellnerovi investiční skupinu PPF. Na růstu EPH bohatne podle Eura také spoluzakladatel investiční skupiny J&T Tkáč, jehož majetek se meziročně rozšířil o 95 miliard korun.

Na čtvrté příčce figuruje zakladatel investiční skupiny KKCG Karel Komárek s dopočteným majetkem 170 miliard korun. Proti loňsku se podle žebříčku jeho hodnota nezměnila. Majiteli energetické skupiny Sev.en Pavlu Tykačovi na pátém místě jmění vzrostlo o 37 miliard na 145 miliard korun. Šestému Radovanu Vítkovi s realitní skupinou CPI se podle Eura naopak snížilo o 22 miliard na 132 miliard korun.

Babiš až sedmý

Babiš na sedmém místě si v hodnotě majetku pohoršil podle Eura kvůli vývoji v odvětvích, ve kterých působí holding Agrofert z Babišových svěřenských fondů, což jsou chemický průmysl, potravinářství a zemědělství. Osmému Michalovi Strnadovi se zbrojařskou a strojírenskou skupinou Czechoslovak Group se majetek zvýšil o 20,5 miliardy na 56 miliard korun. Vzrostl i vlastníkovi ocelářské skupiny Moravia Steel Tomášovi Chrenkovi s rodinou na devátém místě na 55 miliard korun a desátému Jozefu Tkáčovi s J&T Finance Group na 53 miliard korun.

Žebříček padesáti nejbohatších Čechů a Slováků sestavuje a vydává týdeník Euro od roku 2014. Podobná pořadí publikují také časopis Forbes, deník E15 a Češi s největším majetkem figurují také v žebříčku, který zveřejňuje agentura Bloomberg.

Reklama

Renáta Kellnerová

Kellnerová: Po smrti Petra jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější

K rozhodnějším krokům než dříve přistoupila v investiční skupině PPF loni podle svých slov Renáta Kellnerová, vdova po zakladateli skupiny Petru Kellnerovi. V ročence skupiny za rok 2023, kterou firma v pátek zveřejnila, uvedla, že v prvních letech po smrti manžela se s fungováním PPF nejprve jen seznamovala. Generální ředitel PPF Jiří Šmejc ve svém úvodním slově napsal, že se skupině podařilo splnit rozhodující část hlavních cílů, které si při nástupu do funkce v červnu 2022 stanovil. Zmínil třeba stažení z Ruska nebo restrukturalizaci portfolia.

Přečíst článek

Renáta Kellnerová

Renáta Kellnerová poprvé mluvila s médii. Obrací PPF na Západ, všímá si Bloomberg

Když nejbohatší Čech a většinový vlastník obchodního impéria PPF Petr Kellner před téměř třemi lety tragicky zahynul na Aljašce, málokdo věděl, jak vypadá jeho manželka. To se ale změnilo a Renáta Kellnerová je teď prakticky synonymem PPF. V rozhovoru s agenturou Bloomberg popsala, jaké má o fungování podniku představy, ale i to, jak zaměření skupiny otáčí víc na Západ.

Přečíst článek

Křetínský chystá velké nákupy, v energetice i médiích

Křetínský chystá velké nákupy, v energetice i médiích

EPH českého miliardáře Daniela Křetínského chce většinu ve Slovenských elektrárnách. Další třetinu akcií podniku odkoupí od italské skupiny Enel v řádu měsíců. Křetínský chystá i další velké investice na poli energetiky. Posilovat ale hodlá i na mediálním poli. Ve hře je aktuálně koupě komiksového vydavatelství Delcourt z Francie.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme