Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fiala je druhým nejlépe placeným premiérem v EU, vede Fico

Fiala je druhým nejlépe placeným premiérem v EU, vede Fico
Profimedia
Lukáš Kovanda

Fiala má po Ficovi druhý nejvyšší premiérský plat v EU ve vztahu k průměrné mzdě. I po navýšení v příštím roce ale bude zaostávat třeba za platem Topolánkovým z let 2006 až 2009.

Reklama

Předseda české vlády Petr Fiala má letos druhý nejvyšší premiérský plat v EU ve vztahu k průměrné mzdě. Lépe už je na tom jenom jeho slovenský protějšek Robert Fico. I tak však Fiala pobírá znatelně nižší násobek průměrné mzdy, než na jaký si přišli čeští premiéři vládnoucí před světovou finanční krizí, jejíž dopady Česko zasáhly v roce 2009 a v letech poté.

V příštím roce se sice má Fialův plat navýšit, ale méně, než s čím počítal původní návrh. Po tomto slabším navýšení by Fiala pravděpodobně upevnil své druhé místo v EU ve výši premiérského platu v poměru k průměrné mzdě.

Premiér přes tři sta tisíc, ministři přes dvě stě. Platy vrcholných politiků mají od ledna výrazně růst

Platy vrcholných politiků by mohly příští rok vzrůst o více než 13 procent. Například měsíční plat premiéra a předsedy parlamentní komory by vůbec poprvé přesáhl 300 tisíc korun a plat ministrů 200 tisíc korun. Vyplývá to z výpočtu ČTK z novely příslušného zákona, který kvůli zásahu Ústavního soudu předložilo ministerstvo práce a sociálních věcí do připomínkového řízení. Letos platy vrcholných politiků zůstaly v souvislosti s jednou z úprav ve vládním konsolidačním balíčku v podstatě na loňské úrovni.

Přečíst článek

Stále i tak by ale pobíral nižší násobek průměrné mzdy než premiéři vládnoucí v prvním desetiletí tohoto milénia. Zatímco totiž v letech 2006 až 2009 pobírali premiéři ČR – v daných letech šlo konkrétně o Jiřího Paroubka, Mirka Topolánka a Jana Fischera – více než sedminásobek průměrné mzdy, Fiala by si o po navýšení, byť slabším, přišel pouze na mírně více než šestinásobek průměrné mzdy (viz graf).

poskytnuto Lukášem Kovandou

Další texty ekonoma Lukáše Kovandy

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Premiér Petr Fiala (vpravo) a ministr financí Zbyněk Stanjura (vlevo) při prohlídce poškozeného mostu v Ratibořské ulici v Opavě.

Lukáš Kovanda: Brusel Česku miliardy na pomoc s povodněmi nepošle. Vláda lidi mystifikovala

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme