Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Filmový svět truchlí. Zemřel slavný francouzský herec Alain Delon

Zemřel slavný francouzský herec Alain Delon
ČTK
 ČTK

V neděli nad ránem zemřel v kruhu rodiny legendární francouzský herec Alain Delon, bylo mu 88 let. Zahrál si téměř ve stovce filmů, proslavili ho snímky Černý tulipán, Dva muži ve městě či Rocco a jeho bratři. Delonovy nekrology plní titulní strany zpravodajských serverů ve Francii i jinde ve světě, píší o legendě a filmové ikoně. Ohlasy na Delonovu smrt přicházejí od osobností z politického a filmového světa, včetně francouzského prezidenta nebo českých dabérů.

Reklama

Deník Le Parisien o něm píše jako o „posvátném zvířeti kinematografie“, Le Monde jako o „hvězdě francouzského filmu“, Le Figaro pak jako o „ďábelsky krásném andělu“ a legendě. Delon patřil k nejcharizmatičtějším a nejkrásnějším hercům, byl poslední hvězdou, píše France InfoLe Point píše o konci jedné éry francouzského filmu. Nebyl svatý a nikdy to o sobě ani netvrdil, poznamenává k Delonově povaze L'Humanité.

Francouzský herec, producent a režisér, jehož jméno se svého času stalo synonymem mužské krásy, vyvolával v posledních letech kontroverze svými politickými názory nebo chováním k ženám. Z několika jeho vztahů patřilo k významným partnerství s herečkou Romy Schneiderovou, měl poměr i se zpěvačkami Nico a Dalida a s herečkou Mireille Darcovou, později byl dvakrát ženatý.

Člen Řádu čestné legie

Delon byl oceněn na prestižních festivalech a často se mu dostávalo ocenění za celou jeho kariéru. V roce 1991 se stal členem francouzského Řádu čestné legie. V průběhu své kariéry spolupracoval s mnoha režiséry, například s Luchinem Viscontim, Jeanem-Lukem Godardem, Jean-Pierrem Melvillem, Michelangelem Antonionim či Louisem Mallem.

snímek z pátého dílu o Indianu Jonesovi

Svátek pro filmové fanoušky. V aukci se vydražil klobouk Indiana Jonese i hůlka Harryho Pottera

Klobouk, který nosil herec Harrison Ford ve filmu Indiana Jones a Chrám zkázy, se v aukci v Los Angeles vydražil za 630 tisíc dolarů (14,4 milionu korun).

Přečíst článek

Reklama

„Ztvárnil legendární role a svět díky němu mohl snít,“ napsal o Delonovi francouzský prezident Emmanuel Macron. Odešel ke hvězdám, bude mi smutno, uvedla italská herečka Claudia Cardinalová, která si s Delonem zahrála ve filmu Gepard. „Budete nám chybět,“ vzkázal Delonovi Paul Belmondo, syn Delonova hereckého kolegy Jeana-Paula Belmonda. Bývalý ředitel festivalu v Cannes Gilles Jacob napsal, že Delon byl „majestátní lev, herec s ocelovým pohledem a drzou krásou“. Na věčnou hvězdu vzpomínala francouzská zpěvačka Mireille Mathieuová.

Podle tuzemských filmových odborníků byl Delon symbolem francouzské kinematografie a herecký idol s mimořádným talentem a žánrovým záběrem. Jeho význam ve světové a zejména francouzské kinematografii zůstane živý a inspirativní. V jeho případě se spojil talent i šťastná doba 60. let, kdy se v kinematografii děly převratné věci, uvedli tuzemští filmoví odborníci.

Delon je idol a ještě dlouho zůstane, řekl herec Pavel Trávníček v reakci na úmrtí herce, jehož daboval. Podle Trávníčka odchází zlatá francouzská generace, ať už se to týká herců nebo režisérů. Připomněl v této souvislosti Belmonda a Jeana-Luca Godarda. Pro dabování Delona si Trávníčka vybrala režisérka Marie Fronková, natočili spolu celou ságu Delonových filmů, rád má například Dva muži ve městě. „Jeho koncentrované herectví lidi fascinovalo a mě taky,“ řekl.

VIP Eva Talks s Petrem Jáklem
video

Nejsledovanější rozhovory pořadu VIP Eva Talks: Cesta Petra Jákla od Kájínka až k Žižkovi

Seriál rozhovorů VIP Eva Talks brzy oslaví roční výročí. V následujících týdnech kromě nových dílů připomeneme i reprízy těch nejúspěšnějších. Tentokrát je to rozhovor s Petrem Jáklem, režisérem a bývalým olympionikem.

Přečíst článek

Účast na pohřbu Havla

Delon zavítal do Prahy mimo jiné v roce 2011, tehdy na pohřeb někdejšího prezidenta Václava Havla. S Delonem se Havel poprvé setkal na začátku roku 1990, kdy se jako první polistopadový prezident Československa a později České republiky účastnil slavnostní akce v pařížském divadle s vybranými francouzskými herci. Byl mezi nimi právě i Delon. „Váš prezident na mě působí velmi kladným dojmem a skutečnost, že člověk jeho formátu je prezidentem Československa, je pro vaši zemi velká šance,“ řekl tehdy na Havlovu adresu Delon.

Oba milovníci filmu a divadla se pak setkali také o tři roky později, kdy byl Delon jedním z čestných hostů pražského Plesu v Opeře. Herec byl zároveň i pravidelným dárcem fondu Společnosti Olgy Havlové. Sympatie prezidentského páru si pak Delon vysloužil i tím, že Havlovu druhou choť Dagmar označil za nejkrásnější první dámu.

Delon zemřel ve svém domě v Douchy asi 100 kilometrů jižně od Paříže. Agentuře AFP to ve společném prohlášení sdělily jeho tři děti Alain Fabien, Anouchka a Anthony. Delon byl v posledních letech nemocný.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Snímek Barbie se zapsal do historie. Režisérka je první ženou, jejíž film vydělal miliardu

Snímek Barbie se zapsal do historie. Režisérka je první ženou, jejíž film vydělal miliardu

Přečíst článek
Ochromený Hollywood. Po scenáristech stávkuje i 160 tisíc herců

Ochromený Hollywood. Požadujeme úctu, vzkazuje studiím 160 tisíc stávkujících herců

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme