Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Francouzi začali stíhat šéfa Telegramu Durova, nesmí opustit zemi

Zakladatel platformy Telegram Pavel Durov
ČTK
 ČTK

Francouzská justice začala stíhat podnikatele ruského původu a zakladatele platformy Telegram Pavla Durova. Po čtyřech dnech výslechů ho propustila z vazby, ale Durov bude pod policejním dohledem a nesmí opustit zemi, podle agentury AFP to uvedla pařížská prokuratura. Durovův právník uvedl, že přičítat majiteli platformy odpovědnost za dění na ní je absurdní.

Reklama

Paříž vyčítá Durovovi a jeho síti Telegram, že nedostatečně komunikují s úřady a neposkytují informace, o které žádají soudní orgány. Tím by se platforma a její šéf mohli dopustit spoluúčasti na zločinech, které uživatelé Telegramu plánují a koordinují pomocí této sociální sítě. Francouzské úřady v této souvislosti zmiňují pašování drog, šíření dětské pornografie či vydírání.

„Byl umístěn pod policejní dohled s povinností složit kauci pět milionů eur (125 milionů korun), povinností hlásit se dvakrát týdně na komisařství a má zakázáno opustit francouzské území,“ uvedla pařížská prokurátorka Laure Beccuauová.

Předběžné vyšetřování začalo v únoru, sdělila prokurátorka. Francouzská policie zatkla Durova v sobotu večer na letišti Le Bourget u Paříže. Devětatřicetiletý miliardář Durov se narodil v Rusku, žije v Dubaji a má také francouzské občanství.

„Je naprosto absurdní domnívat se, že majitel sociální sítě může být zapojen do zločinů,“ které jsou páchány prostřednictvím zpráv v jeho aplikaci, uvedl podle AFP u pařížského soudu Durovův advokát David-Olivier Kaminski.

Reklama

Telegram v neděli večer v prohlášení uvedl, že Durov nemá co skrývat. Platforma tvrdí, že dodržuje zákony platné v EU a že její pravidla pro moderování obsahu dodržují standardy obvyklé v odvětví. Stejný argument zopakoval Kaminski i dnes.

Plán vydírat Evropu plynem Rusku tvrdě nevyšel

Plyn v Evropě nyní stojí méně než polovinu před ruským útokem na Ukrajinu a z předloňských maxim ceny spadly o 90 procent. Výhružky ředitele Gazpromu, že nechá Evropu zmrznout, se tak nenaplnily. Naopak ruský státní podnik se kvůli kolapsu cen plynu loni propadl do rekordní ztráty.

Přečíst článek

Španělé zařízli prodej firmy Talgo Maďarům. Kvůli údajným vazbám na Rusko

Španělská vláda v úterý zamítla prodej železniční společnosti Talgo maďarskému konsorciu Ganz-Mávag kvůli údajným vazbám maďarských investorů na Rusko. Píše to deník El País, který odkazuje na své zdroje z vlády. Na tyto vazby upozornila španělská tajná služba CNI, podle které Rusko může mít zájem o některé technologie společnosti Talgo, jež by mu ulehčily železniční provoz. O Talgo projevila zájem i česká Škoda Group.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Protesty ve Francii přijdou státní kasu na více než miliardu eur

Vypálené podniky a banky za miliardu eur. Francie po zuřivých protestech sčítá škody

Přečíst článek
Francouzská policie stále vyšetřuje Babiše kvůli praní špinavých peněz. Je to výmysl médií, míní kandidát na prezidenta

Francouzská policie stále vyšetřuje Babiše kvůli praní špinavých peněz. Výmysl médií, míní kandidát na prezidenta

Přečíst článek
Carabinieri postávají před nenápadným domem, kde se ukrýval šéf Cosa Nostra Messina Denaro.

Drahé oblečení, parfémy, ale žádné zbraně. Italská policie prohledala dům mafiána Denara

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme