Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Francouzský eurokomisař Breton rezignoval. Leyenová ho prý odmítla

Francouzský eurokomisař Breton rezignoval. Leyenová ho prý odmítla
Profimedia
 ČTK

Francouzský eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton, kterého Paříž opětovně nominovala do funkce, zveřejnil na sociální síti X svůj rezignační dopis.

Reklama

Uvedl v něm, že šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová požádala Francii o nominaci jiného kandidáta, podle Bretonových slov výměnou za „vlivnější“ portfolio. Sestavování nové unijní exekutivy se tak zkomplikovalo, složení nové komise by přitom měla von der Leyenová představit vedení Evropského parlamentu již toto úterý. Elysejský palác vzápětí sdělil, že novým francouzským kandidátem na eurokomisaře bude Stéphane Séjourné, který v dosluhující vládě vede diplomacii.

Breton v dopise napsal, že šéfka EK před několika dny požádala Paříž o stažení jeho nominace „z osobních důvodů, o kterých jste v žádném případě nemluvila přímo se mnou“. „Nyní vám bude navržen jiný kandidát,“ dodal Breton, který měl i v příští unijní exekutivě podle spekulací získat vlivné portfolio eurokomisaře pro průmysl.

„Ve světle těchto posledních událostí, které jsou dalším důkazem pochybného řízení, jsem nucen konstatovat, že již nemohu vykonávat své povinnosti v kolegiu,“ napsal nynější francouzský eurokomisař s tím, že rezignuje s okamžitou platností.

Česko – země příslibů. Zvlášť mistři jsou ministři

„Zadlužili jsme vás. A zadlužíme vás i v krajích!“, slibuje ODS. Jasně, že to tak nemyslí. To si jen v kampani před krajskými a senátními volbami bere do úst hnutí ANO. Na Facebooku k tomu patří Babiš, na Instagramu Schillerová. Fakticky ani občanští demokraté, natož potom Spolu nic takového slibovat nemusejí. Mají jiné starosti, a když už slibují, tak ve velkém.

Přečíst článek

Reklama

Šéfka unijní exekutivy již v červenci požádala členské státy, aby do nové komise navrhly vždy muže a ženu, aby si z dvojice mohla vybrat a aby následně měla v komisi rovnocenné zastoupení obou pohlaví. Se dvěma jmény ale přišlo jen Bulharsko. Jedinou výjimkou ze dvou nominací měl být podle šéfky unijní exekutivy případ, kdy země oznámí jméno kandidáta, který už nyní komisařem je, což se týkalo právě i Francie. Pravdou nicméně je, že bruselská média již dlouhou dobu spekulují o špatném vztahu mezi von der Leyenovou a Bretonem.

Macronův návrh

Francouzský prezident Emmanuel Macron navrhl na post eurokomisaře končícího ministra zahraničí Séjourného, který je jeho dlouholetým blízkým spojencem a spolupracovníkem. Paříž pro něj chce post „se zaměřením na otázky průmyslové a technologické suverenity a evropské konkurenceschopnosti,“ uvedl Elysejský palác. Séjourné jako europoslanec předsedal skupině Renew a podle Paříže „splňuje všechna požadovaná kritéria“ a je angažovaný pro Evropu.

Mluvčí Evropské komise potvrdila, že dopis od Bretona obdrželi dnes ráno a že von der Leyenová rezignaci přijala. Nyní se šéfka unijní exekutivy podle Arianny Podestaové soustředí na vytvoření „fungující nové Evropské komise“ a Brusel nebude Bretonův dopis nijak komentovat.

Mluvčí odmítla komentovat i obvinění, která eurokomisař zmínil, tedy že von der Leyenová naléhala na Paříž, aby nominovala jiného kandidáta a získala tak prestižní portfolio. „Sestavování komise je proces, který je tajný, více k tomu zveřejňovat nebudeme,“ zopakovala Podestaová několikrát s tím, že šéfka EK je v intenzivním kontaktu s jednotlivými členskými státy. Von der Leyenová podle ní stále doufá, že bude moci novou komisi představit v úterý.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Údery v hloubi Ruska? Čekáme na svolení od USA, uvedl Zelenskyj

Ukrajina stále čeká na souhlas Spojených států s údery dalekonosnými zbraněmi na cíle v hloubi Ruska. Potřebná povolení Kyjev zatím nedostal, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru s moderátorem americké televize CNN Fareedem Zakariou.

Přečíst článek

Minulý týden se objevily problémy se Slovinskem, jehož kandidátka musí být schválena v tamním parlamentním výboru, který ale zatím nebyl svolán.

Stále přitom platí, že odpoledne začíná ve Štrasburku plenární zasedání Evropského parlamentu a v úterý ráno se tam schází takzvaná Konference předsedů EP, na které by měla šéfka EK navrhované složení komise představit. Zda se tak stane, není jasné, jednou z možností je, že šéfka EK seznámí vedení Evropského parlamentu jen s tím, jak budou vypadat jednotlivá portfolia a oznámení jmen by si nechala až na jindy. Konference předsedů se skládá z šéfky Evropského parlamentu a šéfů jednotlivých parlamentních frakcí.

Českým kandidátem do nové komise je ministr průmyslu Jozef Síkela.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Karel Pučelík: Evropská komise jako pánský klub. Země se na požadavky von der Leyenové vykašlaly

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme