Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Generál Karel Řehka: Dvě procenta HDP budou na obranu málo

Náčelník Generálního štábu Karel Řehka
Profimedia.cz
 ČTK

S vzrůstajícími počty výzev a požadavků je zřejmé, že v budoucnu nebude stačit vynakládat na obranu dvě procenta hrubého domácího produktu. Při zahájení zasedání Vojenského výboru Severoatlantické aliance NATO v Praze to řekl náčelník generálního štábu Karel Řehka.

Reklama

Na armádních výdajích ve výši dvou procent HDP ročně se dohodly státy NATO v roce 2014. Česko je letos vydá poprvé. Končící generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v červenci prohlásil, že tuto hranici překoná nejméně 23 zemí. Aliance má 32 členů.

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin: Použití dalekonosných zbraní vůči Rusku bude znamenat válku s NATO

Pokud Západ povolí Ukrajině útočit dalekonosnými zbraněmi na cíle hluboko na ruském území, bude to znamenat, že země Severoatlantické aliance jsou ve válce s Ruskem, uvedl podle agentury TASS ruský prezident Vladimir Putin. Kyjev už měsíce naléhá zejména na Spojené státy, aby zrušily omezení týkající se použití amerických zbraní poskytnutých Ukrajincům.

Přečíst článek

Řehka v projevu dále řekl, že spojenci musí poskytnout Ukrajině veškerou potřebnou pomoc, ať už se to týká výcviku, nebo dodávek zbraní a dalšího vojenského materiálu. "Podporou Ukrajiny zároveň posilujeme naši jednotu a bráníme se ruské hrozbě," řekl. Pro Ukrajinu je to válka o přežití, zároveň je to ale také boj za principy demokracie, suverenity a územní celistvosti, míní šéf armády.

Ruská taktika

Rusko podle něj není aktivní jen na tradičním bojišti, ale využívá také hybridní taktiku, kybernetické útoky a dezinformační kampaně ve snaze rozsévat strach a podkopat jednotu společností. Podle Řehky je proto nutné propojit konvenční vojenské schopnosti s kybernetickou obranou a civilně-vojenskou spoluprací.

Reklama

Tank Leopard 2A4

Varování pro Němce. Vůči ruské hrozbě zbrojí příliš pomalu, uvádí studie

Při současném tempu by Německu trvalo téměř sto let, než by doplnilo vojenské zásoby na stav před 20 lety, tvrdí zveřejněná studie kielského Institutu pro světové hospodářství (IfW) s podtitulem Německo zbrojí tváří v tvář ruské hrozbě příliš pomalu.

Přečíst článek

Mezinárodní terorismus zůstává významnou hrozbou pro alianci i pro širší bezpečnostní prostředí, řekl náčelník generálního štábu. Vyžaduje to podle něj kolektivní, dalekosáhlý a proaktivní přístup spojenců.

Komplexní hrozba

Červencový summit NATO ve Washingtonu podle Řehky ukázal jasnou cestu pro alianci, která se potýká s výrazně se vyvíjející bezpečnostní krajinou. "Hrozby, kterým čelíme, se stávají komplexnějšími," řekl.

Obranné plány se podle něj v principu vytváří, aby se zabránilo vojenským konfliktům. "Dlouhodobý mír nemůže být dosažen ústupky," prohlásil. Za zásadní považuje držet se strategie odstrašení. Každému protivníkovi musí být zřejmé, že NATO je připraveno případně bránit každý kousek svého území rozhodně a bez zaváhání, doplnil Řehka.

Rumunsko získá z USA nové stíhací letouny

Nové stíhačky F-35 do Rumuska. USA jich prodají třicet dva

Spojené státy schválily prodej 32 bitevníků s technologií stealth pro obtížnou zjistitelnost F-35A Rumunsku za 163 miliard korun. Informovalo o tom ministerstvo zahraničí USA.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Si Ťin-pching

Číňané zkouší trpělivost Tchaj-wanu. Její letadla narušují zónu protivzdušné obrany. Hrozí konflikt?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme