Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Greta v Bruselu protestovala proti dotacím na fosilní paliva. Policie ji zadržela

Greta v Bruselu protestovala proti dotacím na fosilní paliva. Policie ji zadržela
Profimedia
 ČTK

Klimatická aktivistka Greta Thunbergová byla dnes zadržena belgickou policií na demonstraci proti dotacím Evropské unie na fosilní paliva. Informoval o tom zpravodajský server euronews.com.

Reklama

Švédská aktivistka se připojila k desítkám demonstrantů z organizací United for Climate Justice a Extinction Rebellion, kteří při protestu v sedě zablokovali důležitou silnici v Bruselu, která se nachází jen několik kilometrů od budov Evropského parlamentu a Evropské komise. Protestující obklíčila policie a několik jich zadržela.

Minulý týden sepsala organizace United for Climate Justice otevřený dopis Evropské unii a předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové kvůli dotacím na fosilní paliva a požaduje jejich ukončení. Zpráva zveřejněná loni v říjnu ukázala, že EU stále vynakládá více než 100 miliard eur (2,5 bilionu korun) ročně na dotování tohoto odvětví.

Skupina plánuje pokračovat v akcích po celé Evropě i v Bruselu a rozšiřovat je. Někteří účastníci protestu rozdávali samolepky propagující další akci, která se má uskutečnit v tomto měsíci.

Porazte větrníky, zachráníte soby. Greta Thunbergová se bije za práva pastevců

Švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová a desítky dalších demonstrantů v pondělí zablokovaly vchod do norského ministerstva energetiky. Protestují tak proti stavbám větrných turbín na území tradičně využívaném domorodými pastevci sobů Sámy, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Reklama

Švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová (vpravo dole) oznámila, že ukončila střední školu, a tím také končí své školní stávky za klima.

Školní stávky za klima končí, Greta bude demonstrovat jinak

Švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová oznámila, že ukončila střední školu, a tím také končí své školní stávky za klima, které zahájila v roce 2018 před švédským parlamentem. V pravidelných pátečních protestech ale hodlá Thunbergová pokračovat, i když jinou formou, informovala agentura AFP.

Přečíst článek

Alexandr Vondra: Kašlu na uhlíkovou stopu, české zájmy létám hájit do Bruselu letadlem

Matador české politiky a současný europoslanec za ODS Alexandr Vondra jde znovu do boje o křeslo v evropském parlamentu, volby se konají v červnu, strany nyní ladí složení kandidátek či koalice. Bývalý disident, poradce Václava Havla, velvyslanec, ministr či senátor je známý svými ostrými postoji vůči ruské agresi, klimatickému šílenství či Fransi Timmermansovi. „Znám ho pětadvacet let, tykáme si, ale jeho odchod jsem uvítal,“ říká Vondra o muži, kterému vyčítá příliš radikální prosazování evropské klimatické doktríny. Ta podle něj ohrožuje evropskou konkurenceschopnost i peněženky lidí. Příští evropské volby nebudou podle Vondry referendem o české vládě. Naopak, prý mohou přinést Česku silnější pozici v Evropské komisi i celé evropské struktuře. A tím i větší kontrolu nad tvorbou norem, které jsou pro život v Česku klíčové.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme