Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kellnerová: Po smrti Petra jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější

Renáta Kellnerová
PPF
 ČTK

K rozhodnějším krokům než dříve přistoupila v investiční skupině PPF loni podle svých slov Renáta Kellnerová, vdova po zakladateli skupiny Petru Kellnerovi. V ročence skupiny za rok 2023, kterou firma v pátek zveřejnila, uvedla, že v prvních letech po smrti manžela se s fungováním PPF nejprve jen seznamovala. Generální ředitel PPF Jiří Šmejc ve svém úvodním slově napsal, že se skupině podařilo splnit rozhodující část hlavních cílů, které si při nástupu do funkce v červnu 2022 stanovil. Zmínil třeba stažení z Ruska nebo restrukturalizaci portfolia.

Reklama

„Zatímco roky 2021 a 2022 pro mě znamenaly především období seznamování se s procesy v rámci skupiny a snahu o nalezení nové stability narušené náhlou smrtí manžela, v minulém roce jsem již zaujala ve vztahu k PPF rozhodnější přístup,“ uvedla Kellnerová. Petr Kellner zahynul v březnu 2021 při havárii vrtulníku v USA. Jako jeden ze svých rozhodnějších kroků Kellnerová zmínila odkoupení minoritních podílů v PPF, po kterém se rodina Kellnerových stala jedinými vlastníky skupiny.

Majitelem Harmony Club Hotelu v Krkonoších je Otruba a Kellnerová s dcerou

Renáta Kellnerová s dcerou a svým partnerem koupili hotel v Krkonoších

Novým majitelem čtyřhvězdičkového Harmony Club Hotelu ve Špindlerově Mlýně se stal právník a investor Tomáš Otruba, který horský hotel koupil spolu se svou partnerkou, nejbohatší Češkou Renátou Kellnerovou a její nejstarší dcerou Annou, uvedly Hospodářské noviny (HN).

Přečíst článek

S tím pak souvisel i loňský vznik společnosti Amalar pro správu majetku rodiny Kellnerových. „Jak dobře víte, PPF měla historicky jediného majoritního akcionáře, jehož podíl nikdy neklesl pod 90 procent. Petr znal svou firmu dokonale, řídil ji a rozhodoval o ní jen on sám,“ sdělila Kellnerová. Po úmrtí Kellnera pak ale vzrostl počet akcionářů. „To je důvod, proč jsme se rozhodli vytvořit entitu, která bude PPF nadřazena,“ doplnila.

Amalar má kromě správy majetku podle Kellnerové poskytovat odborné zázemí pro rozhodování o dalším směřování PPF. „Přizvali jsme proto renomované experty z různých oborů, jejichž analýzy nám pomohou zorientovat se v konkrétních otázkách, které řízení a správa tak velkého majetku zákonitě přináší,“ uvedla.

Reklama

PPF se podle Kellnerové daří naplňovat dlouhodobou strategii, vytvořenou ve spolupráci s generálním ředitelem skupiny Šmejcem. „Ta spočívá v orientaci na investice na západních trzích a na sektory, ve kterých je skupina dlouhodobě úspěšná - zejména finanční služby, telekomunikace, média nebo e-commerce - ať už v roli majoritního vlastníka, nebo ve spolupráci s investičními partnery,“ doplnila. Strategie bude podle ní přinášet PPF stabilní zisky, ale zároveň by měla skupina hledat i nové investiční příležitosti tam, kde je „jiní nevidí“. „Právě to dovedlo skupinu tam, kde je nyní, a neměli bychom na to zapomínat, uvedla. 

Generální ředitel PPF ve svém úvodním slově v ročence zmínil několik významných transakcí loňského roku. „Ať už to byly prodeje našich asijských společností ze skupiny Home Credit, posílení v oblasti médií nebo akvizice významného podílu ve společnosti InPost - tedy růstová investice, která poslouží jako náhrada právě za prodávané části skupiny Home Credit," sdělil Šmejc.

„Zvláštní zmínku si určitě zaslouží vytvoření společného podniku s telekomunikačním gigantem e&, protože se jedná o jednu z největších transakcí v historii PPF," doplnil šéf skupiny. Společnost Emirates Telecommunications Group Company z emirátu Abú Zabí, která působí pod značkou e&, se loni dohodla, že zaplatí 2,2 miliardy eur (54,3 miliardy korun) za převzetí kontrolního podílu v telekomunikačních aktivech PPF v Bulharsku, Maďarsku, Srbsku a na Slovensku. Evropská komise letos zahájila vyšetřování navrhovaného prodeje, protože má obavy, že společnosti e& mohla být poskytnuta státní dotace, která by narušila vnitřní trh EU.

Skupina PPF podniká ve 25 zemích v Evropě, Asii a Severní Americe. Investuje do finančních služeb, telekomunikací, médií, biotechnologií, nemovitostí či strojírenství. Do skupiny patří například splátková společnost Home Credit, dále Air Bank, telekomunikační firmy Cetin a O2, mediální společnost Central European Media Enterprises (CME), nemovitostní skupina PPF Real Estate Holding, strojírenská Škoda Group nebo provozovatel mýta v ČR CzechToll.

Renáta Kellnerová

Nejvlivnější Češkou zůstává i nadále Kellnerová. Výrazně si polepšila Kijonková

Nejvlivnější ženou Česka je podle časopisu Forbes, stejně jako loni, podnikatelka, filantropka a většinová majitelka skupiny PPF Renáta Kellnerová. Na druhé příčce se umístila vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová, na třetím místě mezi vlivnými ženami figuruje místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, jež letos v Bruselu končí. Bradáčová se loni umístila na čtvrtém místě a Jourová byla druhá.

Přečíst článek

Renáta Kellnerová

Renáta Kellnerová poprvé mluvila s médii. Obrací PPF na Západ, všímá si Bloomberg

Když nejbohatší Čech a většinový vlastník obchodního impéria PPF Petr Kellner před téměř třemi lety tragicky zahynul na Aljašce, málokdo věděl, jak vypadá jeho manželka. To se ale změnilo a Renáta Kellnerová je teď prakticky synonymem PPF. V rozhovoru s agenturou Bloomberg popsala, jaké má o fungování podniku představy, ale i to, jak zaměření skupiny otáčí víc na Západ.

Přečíst článek

PPF

Skupina PPF zvýšila zisk na 36 miliard. Jde o nejlepší výsledek za posledních 16 let

Skupina PPF vykázala za rok 2023 čistý zisk téměř 1,45 miliardy eur (v přepočtu zhruba 36 miliard korun), když předloni měla zisk 164 milionů eur (v přepočtu zhruba čtyři miliardy korun). Většího zisku dosáhla PPF pouze za rok 2008, kdy uskutečnila transakci s italskou pojišťovnou Generali.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme