Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Křetínského EPH vydělal za pololetí 20 miliard, meziročně výrazně méně

Křetínského EPH vydělal za pololetí 20 miliard, meziročně výrazně méně
Profimedia
 ČTK

Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v prvním pololetí letošního roku snížil svůj čistý zisk z 1,9 miliardy eur (47,7 miliardy Kč) na 800 milionů eur (přes 20 miliard Kč). Klesl také provozní zisk (EBITDA) skupiny, a to meziročně o 29 procent na 1,44 miliardy eur (36,2 miliardy Kč). Do hospodaření se promítl především loňský odprodej podílu v německé skupině LEAG, která ještě loni měla výrazný podíl na zisku skupiny. Vliv měl také pokles cen energií na trhu.

Reklama

Jedním z hlavních faktorů, který vedl k poklesu čistého zisku EPH, byl loňský přesun podílu v německé skupině LEAG z EPH do společnosti EP Energy Transition (EPETr). Ta je stejně jako EPH dceřinou společností EP Corporate Group. LEAG se loni na zisku podílel zhruba 840 miliony eur (21 miliard korun). Vedle zisku tak poklesly i výnosy EPH, které v pololetí činily téměř 9,89 miliardy eur (přes 248 miliard korun). Meziročně je to asi o 27 procent méně. Skupina EPH to uvedla na svém webu.

Podle finančního ředitele EPH Pavla Horského hospodaření skupiny i přes meziroční pokles potvrdilo efektivitu obchodních operací holdingu. Zaměření skupiny na strategické investice podle něj umožnilo další posílení EPH na energetickém trhu.

EPH v prvním pololetí investovala celkem 304 milionů eur (zhruba 7,63 miliardy korun). Mezi největší investiční projekty patřila výstavba vysoce účinných plynových bloků s jejich přípravou na vodík v Itálii a v Británii. Jeden z plynových bloků byl zprovozněn v první polovině roku, další by pak měly následovat v příštích 12 měsících.

Konec uhlí

Skupina dále ve zprávě potvrdila záměr postupného ukončování provozu uhelných zdrojů. Většiny z nich se chce zbavit do roku 2025, zcela bez uhelných zdrojů pak chce být do roku 2030.

Reklama

Skupina EPH zahrnuje přes 70 společností po celé Evropě. Součástí holdingu jsou například energetické společnosti EP Infrastructure a EP Power Europe. Majoritním vlastníkem skupiny je jeden z nejbohatších Čechů Křetínský. V roce 2020 se do akcionářské struktury vrátil slovenský finančník a jeden ze zakladatelů skupiny J&T Patrik Tkáč.

Mateřskou skupinou je EPCG, do ní kromě energetické sekce patří také například mediální skupina Czech Media Invest (CMI) nebo EC Investments. V EPCG má Křetínský 89,3 procenta akcií a zbylých 10,7 procenta skupina manažerů EPH.

Křetínský chystá velké nákupy, v energetice i médiích

Křetínský chystá velké nákupy, v energetice i médiích

EPH českého miliardáře Daniela Křetínského chce většinu ve Slovenských elektrárnách. Další třetinu akcií podniku odkoupí od italské skupiny Enel v řádu měsíců. Křetínský chystá i další velké investice na poli energetiky. Posilovat ale hodlá i na mediálním poli. Ve hře je aktuálně koupě komiksového vydavatelství Delcourt z Francie.

Přečíst článek

Daniel Křetínský bude vlastnit většinu řetězce Casino

Euro: Křetínský je nejbohatší Čech. Přeskočil Kellnerovou

Nejbohatším Čechem v letošním žebříčku časopisu Euro je Daniel Křetínský, jehož majetek za poslední rok vzrostl z 217 na 390 miliard korun. Z čela pořadí tak sesadil Renátu Kellnerovou s rodinou, jejichž majetek se meziročně zvýšil o 65 miliard na 350 miliard korun. Na třetí místo se posunul Patrik Tkáč s odhadovanou výší majetku 260 miliard korun. Nejvýrazněji si proti loňsku pohoršil předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), jehož jmění se snížilo o 50 miliard na 85 miliard korun a v žebříčku Eura mu patří sedmé místo.

Přečíst článek

Český miliardář Daniel Křetínský

Křetínský je zpět ve hře o evropskou technologickou jedničku Atos

Společnost Onepoint investora Davida Layaniho se stáhla z jednání o záchraně zadlužené francouzské společnosti Atos. Společnost oznámila, že ve hře je naopak znovu český miliardář Daniel Křetínský, který projevil zájem k jednáním se vrátit.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme