Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lagardeová: Inflaci budeme ještě nějakou dobu krotit, musíme mít nohu na brzdě

Prezidentka ECB Christine Lagardeová
ČTK
 ČTK

Evropská centrální banka (ECB) má před sebou ještě dlouhou cestu, než se jí podaří zkrotit inflaci, a musí tak nadále brzdit hospodářský růst, uvedla na blogu banky její prezidentka Christine Lagardeová. Centrální banka ve čtvrtek poprvé po pěti letech snížila úrokové sazby, ale po řadě neuspokojivých údajů o mzdách a inflaci v posledních týdnech se zdržela příslibu dalšího uvolňování měnové politiky.

Reklama

„Zbývá ještě dlouhá cesta, než se podaří vytlačit inflaci z ekonomiky,“ uvedla Lagardeová. „Nebude to úplně hladká jízda.“

Základní úrokovou sazbu ECB ve čtvrtek snížila o čtvrt procentního bodu na 4,25 procenta. Depozitní sazbu snížila ve stejném rozsahu, a to na 3,75 procenta.

Ve čtvrtek Lagardeová uvedla, že existuje vysoká pravděpodobnost, že snížení úroků nebylo pouze jednorázové, ale že bude začátkem procesu snižování sazeb. Tentokrát je ale její vyjádření opatrnější.

Noha na brzdě

„Ještě nějakou dobu musíme mít nohu na brzdě, i když nebudeme tlačit na brzdu tak silně jako dosud,“ napsala na blogu. „Úrokové sazby tak budou muset zůstat restriktivní tak dlouho, jak to bude nutné k zajištění trvalé cenové stability,“ dodala.

Reklama

Většina členů Rady guvernérů oficiálně odmítá diskutovat o dalším kroku ECB. Při rozhovorech mimo záznam však snížení sazeb v červenci prakticky vyloučili, upozornila agentura Reuters. Rada guvernérů je hlavní rozhodovací orgán ECB. Skládá se z šesti členů Výkonné rady a z guvernérů národních centrálních bank zemí eurozóny.

Evropský parlament

Dalibor Martínek: Život europoslance je sladký. Aneb o čem vlastně volby jsou

Tak si pojďme říct pravdu o tom, o čem volby do Evropského parlamentu vlastně jsou. Plat europoslance je 10 075 euro. To je při současném kurzu koruny 24,6 za euro 250 tisíc korun měsíčně. K tomu náleží každému poslanci paušální platba, které mu podle legislativy umožňuje pokrýt výdaje, jako je pronájem kanceláří v zemi, kde byl zvolen, hardware a software, kancelářské potřeby, mobilní telefony a náklady na telekomunikace a internet. Je to 4950 euro měsíčně, což je dalších 122 tisíc korun.

Přečíst článek

Třetina Čechů ukládá peníze do nemovitostí, i těch v cizině

Důvodem, proč se Češi poohlížejí po nemovitostech v zahraničí, je často přijatelnější pořizovací cena domů a bytů, než jaká je v ČR. Nejvíce se zajímají o Španělsko, Chorvatsko, Itálii a Bali.

Přečíst článek

Petr Borkovec/Partners

Petr Borkovec: Partners Banka má tolik klientů, že se nám přehřál klientský servis

V rychlosti transakcí je s aplikací Partners Banky srovnatelný jen Revolut, říká její zakladatel a šéf skupiny Partners Petr Borkovec. Na technologický systém banky je hrdý, firma si ho vyráběla na míru. Jaké to je, v dnešní době na zelené louce postavit banku? Drahé, stálo to osm set milionů korun, ale čtvrtinu nákladů na banku podle něj pokryly vysoké úrokové sazby, které zhodnotily peníze nachystané na spuštění banky. Banka roste rychleji, než zakladatelský tým čekal, proto s ní mají velké plány. „Za sedm let chceme mít v bance milion klientů jen v Česku,“ plánuje Borkovec.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Christine Lagardeová, šéfka ECB

Inflace v eurozóně je stále příliš vysoká, zatím nemůžeme oznámit konec zvyšování úroků, uvedla šéfka ECB Lagardeová

Přečíst článek
Christine Lagardeová, šéfka ECB

Šéfka ECB: V boji s inflací bude nejspíš nutné zvýšit úroky, které zbrzdí růst ekonomiky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme