Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukačovič: IPO Seznamu byl nejblbější nápad mého života

Seznam.cz
ČTK
 ČTK

Vlastník internetové firmy Seznam.cz Ivo Lukačovič již neuvažuje o umístění části akcií na burzu. Úvahy o IPO (Initial Public Offering - první veřejná nabídka akcií) v srpnu zmínil v článku na neveřejné síti Patreon, podle něj šlo jen o sondování trhu. Na Patreonu nyní uvedl, že IPO byl „nejblbější“ nápad jeho života.

Reklama

Od uvedení maximálně pěti procent akcií Seznamu na trh si Lukačovič sliboval lepší mediální pokrytí firmy, vytvoření skupiny investorů, kteří by byli motivovaní služby Seznamu více používat a doporučovat ostatním. Viděl v tom také možnost na vytvoření zaměstnaneckého opčního programu.

„Předpokládal jsem, že tyhle věci by mohly Seznam posunout na další level jakési společenské prestiže, když máme v ČR celkem hezké postavení na trhu a růst dál je velmi těžké. Na příští rok kluci predikují tržby šest až 6,4 miliardy korun, a i když je to meziroční růst zhruba o osm procent, už dávno to není startupový růst,“ uvedl.

Bankovka v hodnotě 2000 korun

Lukáš Kovanda: Češi porazili Francii. Eurozóna už není elitním klubem

Francie má od včerejšího večera vůbec poprvé v historii horší ratingové hodnocení než Česko. Alespoň podle agentury Fitch Ratings. Ta Francii, která podle ní dosahuje ratingového stupně AA-, zhoršila ratingový výhled na negativní.

Přečíst článek

Podle Lukačoviče se ukázalo, že uvedení akcií na trh má smysl pouze v případě, že firma potřebuje peníze a nedokáže je jinak sehnat. To ale není případ Seznamu, který každý rok generuje vysokou hotovost. Investoři podle něj také preferují tituly, kde je podíl akcií co největší a titulu s pětiprocentním floatem by se asi vyhnuli. S uvedením akcií na trh by rovněž pro firmu začala platit různá omezení a povinnosti, které by komplikovaly její práci.

Reklama

Největší tuzemská internetová firma Seznam.cz loni zvýšila zisk před zdaněním o šest procent na 1,36 miliardy korun. Tržby stouply o 0,2 procenta na 5,94 miliardy korun. Lukačovič Seznam založil v roce 1996. Firma provozuje stejnojmenný vyhledávač Seznam.cz, zpravodajský server Seznam Zprávy, Televizi Seznam, službu Mapy.cz nebo Sbazar, Sreality a Sauto. Nabízí mimo jiné také srovnávač Zboží.cz, Počasí.cz, Prohlížeč nebo video portál Stream.cz.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme