Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zakladatelka dětského hospice Radka Vernerová: Snažím se dělat věci tak, jak nejlíp dovedu

Radka Vernerová, ředitelka Domu pro Julii, prvního kamenného hospice pro děti
Tomáš Hájek, poskytnuto Domem pro Julii
 nst
nst

„To nejde.“ Tuhle větu slyšela Radka Vernerová, zakladatelka prvního dětského hospice v Česku, nesčetněkrát. Tvrdili jí, že v 21. století, kdy lidstvo přemýšlí o osídlení Marsu, je nemožné sehnat peníze na centrum určené dětem s nevyléčitelnými nemocemi a jejich rodinám.

Reklama

Trvalo to „jen“ šest let. Dům pro Julii stojí v Brně Králově Poli a letos v létě přivítal první klienty. Kam chce projekt dál posunout prozradila v krátkém rozhovoru pro newstream.cz. Radka je jednou z deseti finalistek a finalistů ocenění Impakt Awards by newstream, které se 10. října bude udělovat za individuální počin s pozitivním přínosem pro komunitu a společnost.

Nezdolnost, cílevědomost a schopnost rychle se zorientovat v nepřehledném terénu definují Radku nejen v její roli orientační běžkyně, ale také v jejím profesním životě. Snadné cesty pro ni nejsou výzvou, raději volí ty, na kterých musí otestovat své schopnosti. Že něco nejde, pro ni není odpověď. Autorovi výroku se vždy bude snažit dokázat opak. A ještě jedna věc Radku odlišuje od většinové společnosti. Téma smrti pro ni nikdy nebylo tabu.

Už jako teenager chodila dobrovolničit do nemocnice k onkologickým pacientům nebo do domovů pro seniory. Při studiu na vysoké škole založila nadaci a začala si pohrávat s myšlenkou dětského hospice. Veřejně záměř na jeho výstavbu ohlásila v roce 2017. Pro svoji vizi získala i radní města Brna. Trvalo to necelých sedm let. Dnes tu stojí - Dům pro Julii, jehož výstavba, vyšla na 185 milionů korun. Ono nemožné se stalo skutečností.

Provozující nezisková organizace je v budově v bezplatném pronájmu, veškeré vybavení, provoz a multidisciplinární tým platí z příspěvků dárců. „Každý finanční příspěvek má obrovský význam,“ říká Radka. Celkové náklady na zajištění komplexní zdravotně-sociální péče dětským klientům, jejich pečujícím rodinám a provozu neziskové organizace jsou odhadovány na 30 milionů korun ročně. Aktuálně například příjmy ze zdravotních pojišťoven dosahují necelých čtyř procent z celkových zdrojů organizace. 

Reklama

Radka je jednou z desítky osobností, které soutěží o cenu veřejnosti ocenění Impakt Awards by newstream.

Hlasujte pro svého favorita nejpozději do 30. září


Co považujete za svůj největší osobní úspěch?

To velmi záleží, z jakého úhlu pohledu se na takovou otázku podívám. Z pohledu rodiče jsou to spokojené děti, z pohledu orientačního běžce je to každý závod bez větších mapových chyb, z pracovního pohledu je to důvěra zaměstnanců.

Co byly naopak nejobtížnější chvíle, jak je překonáváte?

Nejobtížnější chvíle jsou ty, kdy všichni lidé v místnosti vědí, že logicky i selským rozumem má smysl dětskou paliativní péči systémově podporovat a financovat, zároveň však tvrdí, že „to nejde“.

Alexandra Kolenová

Dětská onkoložka Alexandra Kolenová: Důležité je poznat, co ovlivnit můžete a co ne

Mimořádná kombinace odborných znalostí, lidskosti, empatie a zkušenosti. To je profesorka Alexandra Kolenová, přední slovenská onkoložka specializující se na dětské pacienty. Vedle svého působení na prestižní Klinice dětské hematologie a onkologie v Národním ústavu dětských chorob je také spoluzakladatelkou občanského sdružení Dětem s rakovinou, které se snaží zlepšovat podmínky dětských pacientů. Alexandra Kolenová je jednou z deseti finalistek ocenění Impakt Awards by newstream, které se 10. října bude udělovat za individuální počin s pozitivním přínosem pro komunitu a společnost.

Přečíst článek

Jakými hodnotami se řídíte? 

Každý den se snažím dělat vše nejlépe, jak v danou chvíli dovedu. Laskavě, pečlivě, odpovědně.

Co Vás v nejbližší době čeká? A jaké jsou dlouhodobé plány?

Aktuálně se intenzivně věnujeme edukaci týmu přímé péče, abychom mohli co nejdříve začít nabízet i pobyty rodinám, které si přejí prožít v Domě pro Julii terminální stadium onemocnění jejich dětí. V delším horizontu zpřístupnit dětskou paliativní péči co nejvíce dětem a mladistvým s život limitujícím nebo ohrožujícím onemocněním.

Na jaké bariéry nejčastěji narážíte a co by Vám pomohlo? 

Nejčastěji se jedná o byrokratické bariéry a také o stávající legislativu, která je v oblasti sociálních a zdravotních služeb zastaralá. Také často narážíme na mýty, které kolem dětského hospice a dětské paliativní péče obecně kolují. Velmi by nám pomohla důvěra ze strany systému. Abychom nemuseli neustále vyplňovat nejrůznější formuláře a statistiky a dokládat vlastnictví bankovního účtu, výpisy z rejstříků apod. Nejvíce by však pomohla důvěra systému v to, že vysoce individualizovaná péče se nedá „napasovat“ mezi stávající personální a materiálně technické standardy služeb a je třeba tento druh péče financovat individuálně.

Je nějaká osobnost nebo příběh, který Vás inspiruje?

Příběhů i osobností je hodně. Například každý, kdo zakládal nějakou službu veřejnosti, také rodiče, kteří se potýkají s každodenní náročnou péčí. I majitelé firem, pro které jsou skvělé pracovní podmínky jejich zaměstnanců prioritou. V neposlední řadě moji kolegové, se kterými je radost spolupracovat a hledat řešení tam, kde zdánlivě žádné není.

Kdo je Váš největší fanoušek, podporovatel? 

Největšími fanoušky jsou má rodina, kamarádi a kolegové. Podporovatelů projektu je celá řada, ráda však uvedu zástupce města Brna, bez jejichž důvěry a podpory by Dům pro Julii nestál. 

Tomáš Pouch, zakladatel spolku Černí koně

Handicapovaný sportovec Tomáš Pouch: Nejtěžší zápas svádí člověk sám se sebou

Tomáš Pouch je jedním z deseti finalistů ocenění Impakt Awards by newstream, které se 10. října bude udělovat za individuální počin s pozitivním přínosem pro komunitu a společnost. V krátkém rozhovoru s newstream.cz na sebe prozradil, že jeho velkým přáním je všem dětem s tělesným postižením v Česku dopřát radost ze svobodného pohybu. „Největším handicapem je to, když člověk ztratí smysl života,“ říká Pouch. Spolek Černí koně, který založil, vyrábí a bezplatně půjčuje speciální kola a handbiky lidem se speciálními potřebami.

Přečíst článek

Jak se Vám shánějí peníze, odkud přichází největší pomoc?

Peníze na podporu rodinám sháníme každý den už skoro sedm let. Díky mnoha dárcům a podporovatelům, ať už jednotlivcům nebo firmám, můžeme poskytovat sociální a zdravotní péči dětem a jejich rodinám. Od veřejnosti přichází největší pomoc. Naopak vyjednávání se zdravotními pojišťovnami se nám moc nedaří. 

Provoz našich služeb je a vždy bude závislý na dárcích. Část peněz jde z rozpočtu Ministerstva práce a sociálních věcí, kraje a obcí, částečně se podílejí zdravotní pojišťovny, částečně rodiny sami. Ovšem v rámci veřejných rozpočtů není uvažováno s počtem personálu jeden pečovatel/zdravotní sestra na jednoho klienta. Pochopitelně, to je neufinancovatelné. Proto dětské hospice všude po světě existují díky podpoře veřejnosti a firemních dárců.

Hlasujte pro Radku Vernerovou

Lenka Šťastná

Lenka Šťastná z BPWCR: Nepřestávám hledat cesty, jak dosáhnout cíle

Legenda české scény věnující se ženským tématům. Inspirovala stovky žen, účastní se celé řady konferencí, organizuje mezinárodní akci Equal Pay Day, díky níž se rovné odměňování a postavení žen stává klíčovým tématem pro budoucí úspěch české společnosti i jednotlivých firem. To na ní oceňují také lidé, kteří ji nominovali na cenu Impakt.

Přečíst článek

Jasmína Houdek, instruktorka moderní sebeobrany

Jasmína Houdek: I těžkou životní cestu lze otočit

Jasmína Houdek je jednou z deseti finalistek a finalistů ocenění Impakt Awards by newstream, které se 10. října bude udělovat za individuální počin s pozitivním přínosem pro komunitu a společnost. V rozhovoru s newstream.cz finalistka říká, že její platforma Moderní sebeobrana je skutečně pro všechny, zakládá si na maximálně otevřeném a bezpečném prostředí. „Lidé u nás na kurzech najdou pochopení, ne odsudky,“ dodává.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme