Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Handicapovaný sportovec Tomáš Pouch: Nejtěžší zápas svádí člověk sám se sebou

Tomáš Pouch, zakladatel spolku Černí koně
archiv Tomáše Poucha
 nst
nst

Tomáš Pouch je jedním z deseti finalistů ocenění Impakt Awards by newstream, které se 10. října bude udělovat za individuální počin s pozitivním přínosem pro komunitu a společnost. V krátkém rozhovoru s newstream.cz na sebe prozradil, že jeho velkým přáním je všem dětem s tělesným postižením v Česku dopřát radost ze svobodného pohybu. „Největším handicapem je to, když člověk ztratí smysl života,“ říká Pouch. Spolek Černí koně, který založil, vyrábí a bezplatně půjčuje speciální kola a handbiky lidem se speciálními potřebami.

Reklama

Ve 14 letech boural na motorce a následkem zranění přišel o nohu. Dvacet let mu trvalo, než nad svým hendikepem zvítězil. Zásadní roli v jeho zotavení sehrál sport, konkrétně jízda na horském kole. „Největší svobodu člověk zažívá, když se může volně pohybovat. Na kole jsem tu svobodu opět získal. Místo toho, aby mě můj hendikep zlomil, posílil mě a nasměroval na cestu pomoci druhým‚ která mě neskutečně naplňuje“ říká fundraiser neziskové organizace Černí koně Tomáš Pouch.

Tomáš je jedním z desítky osobností, které soutěží o cenu veřejnosti ocenění Impakt Awards by newstream.

Hlasujte pro svého favorita. Hlasování bude ukončeno 30. září.


Tomáš je téměř dvoumetrový statný muž, který by byl i bez protézy nepřehlédnutelný. Definuje ho široký úsměv, dobrácké srdce a duše závodníka. Ostatně jak sám říká, nejobtížnější chvíle v životě překonal díky mottu: „Kdo nehraje, nevyhraje.“ „Tento jednoduchý přístup mi pomohl rozdělit lidi na ty, kteří se snaží, a na ty, kteří se vzdávají bez boje. Věřím, že každý, kdo se rozhodne hrát, má šanci na vítězství.“

Nejtěžší životní zápas vede člověk sám se sebou

Postavit se osudu a najít sílu přenést se přes překážky je něco, co se snaží předat i dětem, kterým do života vstoupil tělesný hendikep. První dětský handbike organizace Černí koně vyrobila v roce 2016. Nyní jich má na kontě už několik stovek. Vybavili jimi různá rehabilitační centra, sanatoria, dopravní hřiště i konkrétní rodiny s tělesně postiženým dítětem.

Reklama

Velkým přáním Tomáše je, aby všechny děti s tělesným postižením v Česku, kterých je podle zdravotních statistik kolem čtyř tisíc, měly přístup k jeho speciálním kolům zdarma. „Hendikep je jeden z nejdražších koníčků“, říká v nadsázce. „Každá pomůcka, kterou potřebujete, je neskutečně drahá, přitom pojišťovny proplácí úplné minimum,“ dodává. Fundraising se tak pro zakladatele neziskovky Černí koně stal hlavní náplní práce, která je, jak přiznává, psychicky i časově náročná.

„Sponzoři chtějí za finanční pomoc zviditelnění příběhu, což je pochopitelné, ale pro postižené a jejich blízké to může být za hranou jejich komfortu, přirozeně si chtějí chránit své soukromí. A my zase nechceme vytvářet srdcervoucí příběhy, důstojnost obdarovaných je pro nás na prvním místě,“ říká.

Jeho práce není jen o oslovování sponzorů, nadací a vypisování veřejných sbírek. Černí koně si na svoji činnost snaží také sami vydělat. V jejich dílně proto vedle sofistikovaných handbiků vznikají na zakázku také různé reklamní předměty ze dřeva, plastu i kovu. Organizaci můžete podpořit i vy, třeba jen nákupem drobnosti v jejich e-shopu. 

Za největší bariéru neziskového „podnikání" Tomáš považuje byrokracii. „Stát by mohl pomoci tím, že by neziskovkám snížil administrativní zátěž a odpustil daně ze mzdy, což by nám umožnilo lépe odměňovat odborníky,“ uzavírá své vyprávění.

Černí koně v současné době zaměstnávají sedm lidí, z toho šest s postižením. V budoucnu by spolek, který pořádá také dětské cyklozávody, chtěl dát pracovní příležitost dalším lidem s hendikepem. 

Hlasujete pro Tomáše Poucha

Trenérka Karolína Kříženecká: Chci vždycky stát rovně

Karolína Kříženecká je jednou z deseti finalistek ocenění Impakt Awards by newstream, které se 10. října bude udělovat za individuální počin s pozitivním přínosem pro komunitu a společnost. V krátkém rozhovoru s newstream.cz finalistka prozradila, že má velké plány - jede například koučovat do Ugandy.

Přečíst článek

Eva Prokešová, JTI

Prokešová: Pomáhat druhým jsem se naučila už jako dítě. Teď díky tomu vymýšlím projekty pro celou společnost

S dobročinností se Eva Prokešová z JTI potkala už jako malé dítě a silně ji to formovalo. Ovlivnilo ji to natolik, že dnes vymýšlí jeden dobročinný projekt za druhým a v posledních dvou letech stojí i za zrodem největší tuzemské konference Good Company Circle, která propojuje firmy i neziskovky.  V současnosti už totiž firmám podle ní nestačí jen zasadit pár stromů nebo přispět na charitu, musí se snažit pomáhat společnosti mnohem více a to podle všech tří principů společenské odpovědnosti ESG.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme