Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Mezi akcionáři Tatry to vře. Strnad zkouší vyšachovat rodinu Materových

Denisa Materová je novou generální ředitelkou Promet Group
Promet Group, užito se svolením
 ČTK

Vztahy mezi potomky zachránců kopřivnické Tatry se zakalují. Zbrojař Michal Strnad se necelý rok po smrti průmyslníka Reného Matery snaží z byznysu vyšachovat dědičku menšinového podílu Denisu Materovou (na snímku).

Reklama

Z čela dozorčí rady společnosti Tatra Trucks byla počátkem srpna odvolaná Denisa Materová, jejíž skupina Promet Group drží v automobilce 35procentní podíl. V čele rady stála od dubna. Na personální změnu dnes upozornily Hospodářské noviny. Většinovým majitelem Tatry je zbrojařská skupina Czechoslovak Group (CSG) podnikatele Michala Strnada. Web Seznam Zprávy (SZ) Byznys uvedl s odvoláním na nejmenované zdroje, že spor mezi akcionáři vznikl poté, co se Materové nelíbil obchod s ministerstvem obrany.

Důvod odvolání Materové z pozice předsedkyně dozorčí rady není znám. Ze zápisu z valné hromady kopřivnické automobilky vyplývá, že se tak stalo na přání majoritního akcionáře. „Šlo o krok, který s námi nebyl předem diskutovaný,“ řekla Materová HN.

„CSG zpravidla nekomentuje změny v orgánech členských firem skupiny a platí to i v tomto případě. Stejně tak nekomentuje vztahy s menšinovými akcionáři v členských firmách,“ uvedl mluvčí skupiny CSG Andrej Čírtek. Bez odpovědi nechal dotaz, zda chce CSG menšinový podíl Prometu v Tatře získat.

Denisa Materová je novou generální ředitelkou Promet Group

Ostravskou strojírnu Promet Group, spolumajitele Tatra Trucks, nově řídí Denisa Materová

Novou generální ředitelkou ostravské strojírenské skupiny Promet Group se stala Denisa Materová, dcera loni zesnulého zakladatele skupiny Reného Matery.

Přečíst článek

Reklama

Jestli od CSG dostala nabídku na odkup podílu, nechtěla komentovat ani Materová. „Svoji investici budeme chránit. Tatra má velký potenciál a dobrou budoucnost a nevím, proč bychom se z ní měli stahovat,“ uvedla.

Materová je dcerou Reného Matery, který s otcem Michala Strnada Jaroslavem zachránil Tatru před krachem, když ji v roce 2013 koupili. Podle SZ Byznys může odvolání Materové souviset s obchodními vztahy mezi CSG, společností Tatra Trucks a českým ministerstvem obrany. To v červenci uzavřelo rámcovou dohodu na dodávku až 872 vozů Tatra za 13,35 miliardy korun. Smlouvu ale neuzavřelo se společností Tatra Trucks, nýbrž s firmou Tatra Defence Systems, kterou stoprocentně vlastní CSG.

Tatra T-815

Strnad dodá armádě tatrovky v hodnotě až 13 miliard

Ministerstvo obrany plánuje uzavřít rámcovou dohodu na nákup těžkých nákladních automobilů Tatra T-815 se společností Tatra Defence Systems miliardáře Michala Strnada.

Přečíst článek

CSG je globálně působící holding. Hlavní výrobní podniky má v Česku, na Slovensku, ve Španělsku, v Itálii, Indii, Velké Británii a v USA. Zaměřuje se na strojírenství, automobilový, železniční, letecký a obranný průmysl. Součástí skupiny je kromě automobilky Tatra Trucks také výrobce malorážové munice Fiocchi nebo český výrobce radarů Eldis. V podnicích holdingu CSG a propojených firmách pracuje více než 10 tisíc lidí.

Evropa zbrojí jako o život a Strnad bohatne

Zbrojovka Excalibur Army holdingu Czechoslovak Group (CSG) miliardáře Michala Strnada loni zvýšila tržby téměř o 40 procent na rekordních 18,7 miliardy korun. Hrubý zisk činil 4,5 miliardy korun a byl tak meziročně vyšší o 120 procent. Většinu tržeb firma získala v členských zemích NATO a také na Ukrajině, kam dodává vojenskou techniku. Uvedl to generální ředitel Excalibur Army Petr Kratochvíl.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Praha - Ruzyně

David Ondráčka: Státní Letiště Praha hledá kupce pro opravárenské kapacity, privatizace probíhá potichu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme