Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miliardář Bezos zakázal novinářům podpořit Kamalu

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos
ČTK
Tereza Zavadilová
tzv

Noviny The Washington Post chtěly napsat tradiční předvolební sloupek, kterým podpoří prezidentského kandidáta. Měla to být Kamala Harrisová. Majitel novin, miliardář Jeff Bezos z Amazonu, jim to zakázal.

Reklama

Předvolební doporučení čtenárům do voleb je v amerických médiích dlouhou tradicí. Deník The Washington Post jej psal 35 let. Noviny chtěly podpořit demokratickou kandidátku, Jeff Bezos ale rozhodl o změně politiky. 

Druhý nejbohatší muž světa za to podle Financial Times čelí kritice od zaměstnanců. Bezos totiž o změně redakční politiky, že se nebude podporovat konkrétní kandidát, rozhodl až dva týdny před volbami, ve kterých podle průzkumů Harrisová a bývalý prezident Donald Trump vedou těsný boj.

Donald Trump

Psychiatři: Trump je prolhaný narcis a hrozba pro demokracii

Bývalý americký prezident Donald Trump trpí zhoubným narcismem, uvádí otevřený dopis podepsaný zhruba 200 odborníky se zaměřením na duševní zdraví. V dokumentu, který zveřejnila politická skupina Trumpových odpůrců, experti tvrdí, že republikán je vzhledem k této „vážné a neléčitelné poruše osobnosti“ zcela nevhodnou osobou pro výkon prezidentské funkce. Informoval o tom list The Guardian.

Přečíst článek

Napjaté vztahy

Není jasné, co Bezose k rozhodnutí stáhnout již napsaný článek vedlo. Financial Times připomíná, že mezi Trumpem a Bezosem panovaly napjaté vztahy během jeho působení v Bílém domě. Amazon dokonce podal v roce 2019 žalobu s tvrzením, že nedostal od státu obranný kontrakt v hodnotě 10 miliard dolarů kvůli „stupňujícímu se a zjevnému tlaku“ tehdejšího prezidenta. Ministerstvo obrany později přidělilo takzvaný „Jedi kontrakt“ konkurenčnímu Microsoftu.

Reklama

Will Lewis, generální ředitel The Washington Post, vysvětlil důvody změny politiky v komentářiNoviny prý nepodpoří žádného kandidáta teď ani v budoucnosti. Protože úkolem jeho novin je prý přinášet informace pro všechny a zůstat nezávislými. 

Bude to poprvé, co The Post nepodpoří kandidáta na prezidenta od roku 1988. Lewis se ale obhajuje, že rozhodnutí znamená návrat ke kořenům. Uvedl, že The Post nepodpořil ani Richarda Nixona, ani Johna F. Kennedyho v prezidentských volbách v roce 1960, a rovněž se rozhodl nevyslovit názor na Nixonovu kandidaturu v roce 1972.

Nicméně dle odborové organizace novin rozhodnutí vzbuzuje obavy, že vedení zasahovalo do práce členů redakci. Někteří čtenáři kvůli tomu zrušili předplatné - vracím se ke kořenům a tradici a nebudu si předplácet vaše noviny, uvedl ironicky jeden z nich.

Vidina Trumpova vítězství děsí centrální bankéře v Evropě

Šéfové evropských centrálních se obávají, že pokud se Donald Trump opět ujme prezidentské funkce v USA, mohl by rozpoutat novou obchodní válku. Plnění jednoho z jejich hlavních úkolů – krocení inflace – by pak mohlo způsobit hroucení ekonomik.

Přečíst článek

Prezidentské volby v USA

Manipulace i dezinformace. Do prezidentských voleb v USA promlouvá AI

Kampaň před americkými prezidentskými volbami provází na sociálních sítích záplava manipulativních fotografií a dalších příspěvků vytvořených za pomoci umělé inteligence, které mají ovlivnit voliče k podpoře některého z kandidátů. Podle expertů je většina z nich dílem stoupenců republikánského exprezidenta Donalda Trumpa, některé ovšem mají pomoci jeho demokratické soupeřce, viceprezidentce Kamale Harrisové. Americká média se shodují, že zatímco v minulosti se dezinformace a manipulace šířily převážně pokoutně a často za nimi bylo Rusko, letos se k jejich tvorbě často přiznávají sami Američané.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Americký miliardář Jeff Bezos

Bezos prodal akcie Amazonu za miliardy dolarů a opět pokukuje po postu nejbohatšího člověka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme