Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Mpox není novým covidem, tvrdí jeden z šéfů Světové zdravotnické organizace

Regionální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) pro Evropu Hans Kluge
ČTK
 ČTK

Onemocnění mpox není novým covidem, ať už se jedná o jeho novou, nebo starší variantu, zdůraznil regionální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) pro Evropu Hans Kluge. Podle něj úřady totiž vědí, jak šíření nemoci kontrolovat, informovala agentura Reuters.

Reklama

„Proti nemoci mpox můžeme a musíme bojovat společně,“ řekl Kluge o nemoci dříve známé jako opičí neštovice. „Učiníme rozhodnutí zavést systémy pro kontrolu a celosvětovou eliminaci mpox? Nebo zahájíme další cyklus paniky a nedbalosti? Naše reakce nyní a v příštích letech bude pro Evropu a celý svět zásadní zkouškou,“ řekl Kluge.

Mpox je virová infekce, která způsobuje hnisavé vyrážky a příznaky podobné chřipce. Nemoc má obvykle mírný průběh, ale může zabíjet. Varianta mpox označovaná jako Clade 1b vyvolala celosvětové obavy, protože se zřejmě šíří snadněji běžným blízkým kontaktem. Případ této varianty byl minulý týden potvrzen ve Švédsku a souvisel s rostoucí epidemií v Africe. Podle úřadů je nicméně riziko pro širokou veřejnost velmi nízké. Očekávají se ojedinělé případy u lidí, kteří v nedávné době cestovali, napsala agentura AP.

Kortizol je hormon, který potřebujeme naprosto nutně pro zdravé fungování těla

Biohacking: Kortizol je pro lidské tělo nezbytný, může však i pořádně potrápit

Kortizol je steroidní hormon, vylučovaný žlázami s vnitřní sekrecí, nadledvinkami. Je to párový orgán, „sedící“ na každé ledvině. Kortizol je hormon, který potřebujeme naprosto nutně pro zdravé fungování těla. Naše tělo je ale také náchylné mít kortizolu přebytek nebo i nedostatek.

Přečíst článek

Sto případů v Evropě

Kluge uvedl, že pozornost věnovaná nové variantě Clade 1 dává Evropě šanci zaměřit se na méně závažnou variantu Clade 2, včetně lepšího poradenství a monitorování v oblasti veřejného zdraví. Každý měsíc je nyní v evropském regionu WHO hlášeno přibližně 100 nových případů varianty mpox Clade 2, řekl Kluge. Evropský region zahrnuje 53 zemí Evropy a Střední Asie.

Reklama

WHO letos celosvětově eviduje 17 tisíc případů mpox a více než 500 úmrtí. Přes 96 procent všech případů a úmrtí bylo zaznamenáno v Kongu, jehož zdravotnický systém se dlouhodobě potýká s epidemií nemoci na rozlehlé ploše a v rámci špatné infrastruktury země. Více než 70 procent případů a 85 procent úmrtí v Kongu připadá na děti mladší 15 let.

Boxerka Imán Chalífová

Mužský hormon u žen? To je nic proti povolení dopingu, aby sport přilákal nový zájem diváků i reklamního průmyslu

Olympiády už dávno nelámou sportovní rekordy tak často jako v minulosti. Je čas dát sportovcům prostor, aby podali vyšší výkony, což bude divácky (i komerčně) zajímavější než dnešní sport. To tvrdí skupina kolem australského byznysmena Arona D’Souzy. Jak to chce udělat? Umožnit doping.

Přečíst článek

Konžská demokratická republika oznámila, že obdrží první vakcíny proti nemoci mpox od USA příští týden. V pondělí to sdělil konžský ministr zahraničí několik dní poté, co WHO kvůli virovému onemocnění vyhlásila nejvyšší stupeň varování.

Kongo v současnosti potřebuje tři miliony dávek vakcíny. Ministr zdravotnictví Roger Kamba novinářům řekl, že Kongo obdrželo nabídky dodávek vakcín od USA a Japonska. Neuvedl, kolik dávek země obdrží ani kdy mají dorazit vakcíny z Japonska.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Spalničky, syfilis, dna, lepra a malárie. Pět nemocí z viktoriánské éry, které se vrátily na Západ

Spalničky, syfilis, dna, lepra a malárie. Pět nemocí z viktoriánské éry, které se kradmo vrátily na Západ

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme