Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Musk dostal varování od amerického ministerstva

Donald Trump a Elon Musk
ČTK

Americké ministerstvo spravedlnosti varovalo miliardáře Elona Muska a jím založený akční výbor PAC ohledně vyplácení milionových odměn voličům, kteří podepíší petici na podporu prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Dle úřadu může Musk porušovat federální zákon, uvedl server CNBC, který citoval NBC News.

Reklama

Rozruch vyvolal Muskův plán jen chvíli po jeho zveřejnění. Znalci volebního práva poukázali na ustanovení federálních zákonů, která zakazují platby v hotovosti voličům. Platit lidem s úmyslem přimět je nebo je odměnit, aby hlasovali nebo se nechali zaregistrovat, je federální trestný čin, za který hrozí vězení, připomíná CNBC. Zákaz se vztahuje nejen na peněžní výdaje, ale také na cokoli, co má peněžní hodnotu, jako je alkohol nebo šance na výhru v loterii, uvádí podle Reuters příručka amerického ministerstva spravedlnosti o volební kriminalitě.

Osobní údaje voličů

Muskova petice sama o sobě nevyžaduje, aby signatáři uváděli svou stranickou příslušnost, ale vyžaduje uvedení osobních údajů včetně e-mailové adresy a čísla mobilního telefonu. Jeho akční výbor tak díky ní může získat kontaktní údaje na další potenciální voliče, které může přivést k volbám ve prospěch Trumpa.

Celý příběh začal před několika dny, když Musk slíbil, že každý den až do listopadových prezidentských voleb vyplatí milion dolarů jednomu z těch, kdo podepíší jeho internetovou petici na podporu kandidatury Donalda Trumpa. První cena již byla předána, a to účastníkovi akce PAC v pensylvánském Harrisburgu, jejímž cílem bylo shromáždit příznivce Trumpovy kandidatury. 

Výhercem se podle pořadatelů stal jistý John Dreher. „Mimochodem, John o tom neměl ani tušení. Takže každopádně nemáte zač,“ řekl zakladatel společnosti Tesla, když Dreherovi předával šek.

Reklama

Věnované peníze jsou dalším příkladem toho, jak Musk využívá svého mimořádného bohatství ve snaze ovlivnit očekávaný těsný prezidentský souboj mezi exprezidentem Trumpem a jeho demokratickou sokyní, současnou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, uvedla agentura Reuters.

Na Trumpovu kampaň dosud Musk věnoval zhruba 75 milionů dolarů, tedy asi 1,7 miliardy korun. Jeho akční výbor se tak stal klíčovou součástí Trumpova úsilí o návrat do Bílého domu.

Prezidentské volby v USA se blíží

Prezidentské volby v USA se vyostřují. Trump je fašista, uvedla Harrisová

Za fašistu označila americká viceprezidentka a kandidátka demokratů na příští hlavu státu Kamala Harrisová svého republikánského soka a někdejšího šéfa Bílého domu Donalda Trumpa. Informovala o tom stanice CNN, podle níž se tak Harrisová vyjádřila poté, co bývalý personální šéf Trumpova Bílého domu John Kelly o exprezidentovi řekl, že obecně zapadá do definice fašisty. Ten se ohradil, Kellyho označil za lháře a hlupáka, Harrisovou za hrozbu pro demokracii.

Přečíst článek

Premiér ČR Petr Fiala (ODS)

Stanislav Šulc: Do voleb zbývá 50 týdnů. Vládní tým má na přesvědčení voličů už hodně málo času

Petr Fiala, koalice SPOLU a hnutí STAN v současnosti budou muset takříkajíc podřadit. Tedy pokud chtějí po příštích volbách opět usednout do ministerských křesel a nechtějí se spokojit s opozičními poslaneckými lavicemi. Přitom nástrojů, jak přesvědčit své potenciální voliče, mnoho nemají. A opozice vlastně už nemusí skoro nic. Povede se vládnímu týmu vymyslet způsob, jak volby přeci jen důstojně přežít?

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme