Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Musk k bojkotu sítě X inzerenty: Dva roky jsem to útrpně snášel, teď budu válčit

Elon Musk
ČTK
 ČTK

Sociální síť X, kterou vlastní miliardář Elon Musk, zažalovala Světovou federaci inzerentů (WFA) a společnosti Mars, Unilever, Orsted a CVS Health. Obvinila je z nezákonného spiknutí za účelem bojkotu platformy, které ji připravilo o miliardy z reklamních příjmů. Informovala o tom agentura Reuters.

Reklama

Žaloba uvádí, že inzerenti, kteří jednali prostřednictvím iniciativy WFA nazvané Globální aliance pro zodpovědná média, se rozhodli stáhnout svoji reklamu z X, dříve známé jako Twitter, a síť tak přišla na reklamních příjmech o miliardy dolarů. Jednali tak proti svým vlastním ekonomickým zájmům v rámci spiknutí proti platformě sociálních médií, které porušuje antimonopolní zákony USA.

Twitter, který vlastní Elon Musk, se potýká s poklesem z příjmů z reklam. Chce proto tržby zvýšit prodejem uživatelských jmen.

Na síť X se vracejí inzerenti. Zatím spíše ti menší

Na internetovou síť X amerického miliardáře Elona Muska se od ledna vrátilo 65 procent inzerentů. Zaměstnancům společnosti to podle listu The New York Times tento týden sdělili vedoucí pracovníci firmy. Dodali, že velká část příjmů sítě X nyní pochází od menších podniků.

Přečíst článek

Generální ředitelka X Linda Yaccarinová v prohlášení k žalobě uvedla, že „lidi poškozuje, když je trh s myšlenkami omezen. Žádna malá skupina lidí by neměla mít monopol nad tím, co se může zpeněžit.“

Musk ve svém příspěvku na sociální síti X uvedl, že po dvou letech, kdy se choval mile a nedostával nic než prázdná slova, přichází válka.

Reklama

Příjmy z reklamy X se propadly na několik měsíců poté, co Musk společnost v roce 2022 koupil. Inzerenti se obávali rychlých změn zahájených pod Muskovým vlastnictvím.

Skupina inzerentů spustila iniciativu zodpovědných médií v roce 2019. Iniciativa má pomoci odvětví řešit problém nelegálního nebo škodlivého obsahu na platformách digitálních médií a vydělávání na něm prostřednictvím reklamy.

Firma X v žalobě uvedla, že uplatňuje standardy bezpečnosti, které jsou srovnatelné s konkurencí a které splňují nebo překračují opatření stanovená Globální aliancí pro zodpovědná média. Požaduje blíže nespecifikované odškodnění a soudní příkaz, který by zabránil dalším snahám o spiknutí s cílem připravit firmu o peníze z reklamy.

Elon Musk

Stanislav Šulc: Elon Musk si koleduje. A může vykoledovat tvrdou regulaci všech sociálních sítí

O tom, že sociální sítě značně deformují realitu a mění politickou soutěž, již pochybuje málokdo. Elon Musk však svými poznámkami na adresu britských politiků může přivolat globální regulaci sociálních sítí. A upřímně řečeno, nebylo by to úplně od věci.

Přečíst článek

Elon Musk

Musk přestěhuje pobočku sociální sítě X. I kvůli novému genderovému zákonu v Kalifornii

Elon Musk vyostřuje kritiku kalifornských politiků a připravuje přesun sídla své sociální sítě X do Texasu. Tam již několik let sídlí jeho další společnost - výrobce elektromobilů Tesla.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Stanislav Šulc: Muskův Twitter už nestojí za nic. Mix porna a fašismu jen likviduje společnost

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme