Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Musk za jediný den zbohatl o více než 33 miliard dolarů

Elon Musk
ČTK

Miliardář Elon Musk během jediného dne rozšířil své bohatství o 33,5 miliardy dolarů, uvádí agentura Bloomberg. Excentrickému boháči, který je v současné době v hledáčku úřadů i médií za poskytování finančních darů voličům Donalda Trumpa, pomohly skvělé výsledky jeho automobilky Tesla.

Reklama

Nárůst přišel po čtyřech po sobě jdoucích čtvrtletích neuspokojivých výsledků největšího světového výrobce elektromobilů, který se potýkal se zpomalující se spotřebitelskou poptávkou. Teď je ovšem vše jinak.

Akcie výrobce elektromobilů zaznamenaly největší zisk za více než deset let, uvádí Bloomberg. A tím dobré zprávy pro americkou firmu nekončí. Musk prohlásil, že v příštím roce očekává až 30procentní nárůst prodejů, a dále oznámil, že elektromobil Tesla Cybertruck poprvé vygeneroval čtvrtletní zisk. „Moje předpověď je, že Tesla se stane nejhodnotnější společností na světě, a to pravděpodobně s velkým náskokem,“ řekl Elon Musk.

Aktuální výsledky mu pomohly osamostatnit se na prvním místě žebřícku nejbohatších lidí světa. Musokvo jmění se zvýšilo na 270,3 miliardy dolarů, což je o 61 miliard dolarů více, než má šéf Amazonu Jeff Bezos, který je na druhém místě. Akcie a opce Tesly tvoří asi tři čtvrtiny Muskova jmění, jež zahrnuje také velké podíly ve SpaceX, sociální síti X a firmě xAI, která se zabývá umělou inteligencí.

Tesla jede

Ve třetím čtvrtletí celkově Tesla zvýšila čistý zisk meziročně o 17 procent na 2,17 miliardy dolarů (téměř 51 miliard korun). Celkové tržby vzrostly o osm procent na 25,18 miliardy dolarů. 

Reklama

Automobilka již dříve oznámila, že ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšila odbyt zhruba o šest procent na 462 890 vozů. Prodej tak vykázal první meziroční nárůst za poslední tři čtvrtletí. V celém loňském roce odbyt Tesly činil téměř 1,81 milionu vozů.

Automobilka v říjnu také představila dlouho očekávané samořízené taxi Cybercab. Investory nicméně zklamalo, že šéf firmy Elon Musk neposkytl podrobnosti ohledně harmonogramu jeho výroby a řešení možných regulačních překážek.

Donald Trump a Elon Musk

Musk dostal varování od amerického ministerstva

Americké ministerstvo spravedlnosti varovalo miliardáře Elona Muska a jím založený akční výbor PAC ohledně vyplácení milionových odměn voličům, kteří podepíší petici na podporu prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Dle úřadu může Musk porušovat federální zákon, uvedl server CNBC, který citoval NBC News.

Přečíst článek

Elon Musk

Slušná výplata. Musk za podporu Trumpa nabízí voličům milion dolarů

Miliardář Elon Musk v sobotu slíbil, že každý den až do listopadových prezidentských voleb vyplatí milion dolarů jednomu z těch, kdo podepíší jeho internetovou petici na podporu kandidatury Donalda Trumpa. První cena již byla předána na akci politického akčního výboru America PAC, který Musk založil právě na podporu kandidáta republikánů. Celá akce vyvolává otázky ohledně legálnosti těchto plateb, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

Musk: Jourová je ztělesněné byrokratické zlo

Místopředsedkyně Evropské komise (EK) Věra Jourová je podle amerického podnikatele Elona Muska ztělesněním banálního byrokratického zla. Musk se tak vyjádřil na síti X. Reagoval tím mimo jiné na slova Jourové, že on sám nedokáže rozlišovat mezi dobrem a zlem a že je propagátorem zla.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme