Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na Trumpa střílel dvacetiletý mladík z Pensylvánie. Byl členem Republikánské strany

Na Trumpa střílel dvacetiletý mladík z Pensylvánie. Byl členem Republikánské strany
Profimedia
 ČTK

Na exprezidenta Donalda Trumpa na předvolebním mítinku v pensylvánském městě Butler střílel dvacetiletý Matthew Crooks, oznámila FBI. Útočník byl členem Republikánské strany, napsal list The Washington Post.

Reklama

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) zatím nezjistil motiv útočníka, střelbu ale vyšetřuje jako pokus o vraždu. Při atentátu přišli dva lidé včetně střelce o život.

Jméno útočníka Crookse oznámila FBI s tím, že vyšetřování okolností střelby pokračuje. Ačkoliv byl Crooks registrovaným voličem republikánů, podle televize CNN v lednu 2021 poslal 15 dolarů organizaci vybírající politické příspěvky, která podporuje demokraty. Agentura AP napsala, že Crooks příspěvek poslal v den Bidenovy inaugurace. Podle svědeckých výpovědí útočník střílel ze střechy, přičemž jej od exprezidenta dělilo méně než 200 metrů.

Trump utrpěl zranění ucha. Po ošetření opustil nemocnici Pensylvánii, Nyní je v New Jersey. Záběry na sociálních sítích ukazují, jak vystupuje z letadla.  Agentura AP uvedla, že Trump stráví noc ve svém soukromém golfovém klubu v Bedminsteru v New Jersey. Stejnou informaci sdělil televizi CNN také republikánský člen Sněmovny reprezentantů Daniel Meuser.

Reklama

Trump na své sociální síti Truth Social poděkoval za „rychlou reakci na střelbu“ tajné službě a bezpečnostním složkám. Zároveň kondoloval rodině zastřeleného účastníka mítinku a dalšího člověka, který byl těžce zraněn.

„Je neuvěřitelné, že k takovému činu může dojít v naší zemi,“ uvedl Trump. „Okamžitě jsem poznal, že něco není v pořádku, protože jsem uslyšel svištivý zvuk, výstřely a okamžitě jsem ucítil, jak mi kulka protrhla kůži. Hodně to krvácelo, takže jsem si v tu chvíli uvědomil, co se děje. Bůh žehnej Americe,“ napsal Trump. Tajné službě na síti X poděkovala také Trumpova dcera Ivanka.

Trumpova kampaň uvedla, že v reakci na incident posílí bezpečnostní opatření. Trumpovi republikáni chtějí navzdory útoku příští týden uspořádat nominační sjezd v Milwaukee ve státě Wisconsin, na němž má 78letý exprezident získat nominaci na prezidenta.

Terčem pokusu o atentát se v květnu stal i slovenský premiér Robert Fico. Předsedu slovenské vlády útočník opakovaně střelil z bezprostřední blízkosti, když Fico po výjezdním zasedání vlády v Handlové přišel pozdravit lidi na náměstí. Fico byl hospitalizován zhruba dva týdny a pak pokračoval v domácí léčbě. Bezpečnostní složky střelce zadržely bezprostředně poté a soud ho později poslal do vazby. Podle prokuratury úřady atentát vyšetřují jako teroristický útok.

Atentát na Trumpa. Exprezident má poraněné ucho, střelec je mrtvý

Na sobotním předvolebním mítinku republikánského kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa ve městě Butler ve státě Pensylvánie padlo několik výstřelů, po nichž zůstali dva mrtví včetně střelce. Střelba je vyšetřována jako pokus o zavraždění bývalého prezidenta, uvedla agentura AP s odvoláním na policii a pořádkové složky. Exprezident na své sociální síti potvrdil, že mu kulka poranila horní část pravého ucha a měl silné krvácení. Zabit byl jeden divák a další dva utrpěli kritická zranění. Střelce neutralizovaly bezpečnostní složky, uvedla Tajná služba Spojených států (USSS).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme