Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nečas s dovoláním neuspěl. Trafiky pro poslance ODS byly trestným činem

Nečas s dovoláním neuspěl. Trafiky pro poslance ODS byly trestným činem
Profimedia
 ČTK

Nejvyšší soud odmítl dovolání bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) v kauze takzvaných trafik pro poslance ODS. Neuspěl ani bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček. Oběma justice uložila podmínky a vyměřila peněžité tresty.

Reklama

Nejvyšší soud rozhodl tento týden bez veřejného jednání. Výsledek řízení poskytl na dotaz vedoucí oddělení styku s veřejností Václav Vlček. „Vzhledem ke krátké době od rozhodnutí zatím není vyhotoven stejnopis rozhodnutí, není tedy možné sdělit další informace,“ doplnil Vlček.

Nečas dostal podmíněný trest 2,5 roku se zkušební dobou na čtyři roky a peněžitý trest milion korun. Boček má dvouletý podmíněný trest a musí zaplatit 300 tisíc korun.

V případu figurovala i Nečasova manželka Jana (dříve Nagyová), kterou prvoinstanční soud také potrestal podmíněným a peněžitým trestem. Žena se ale proti verdiktu neodvolala a rozhodnutí nabylo právní moc už dříve. Trojice vinu popírala.

Kauza trafik přispěla před více než deseti lety po policejním zásahu na úřadu vlády k pádu Nečasova kabinetu a velkému otřesu na politické scéně.

Reklama

Nečas, tehdejší šéfka jeho kanceláře Nagyová a Boček slíbili poslancům Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček, s nímž nesouhlasili. Poté, co byl balíček schválen, se Šnajdr stal předsedou dozorčí rady Čepra a Fuksa členem představenstva Českého Aeroholdingu.

Nečasův trest zahrnuje i jeho předchozí odsouzení. Expremiér dvakrát křivě svědčil u soudu ve prospěch své manželky. Odvolací pražský městský soud mu za to loni v květnu potvrdil roční podmíněný trest a peněžitý trest 100 tisíc korun. Nečas se tak stal prvním pravomocně odsouzeným někdejším premiérem České republiky v trestní kauze. Trval nicméně na tom, že říkal pravdu. Jeho dovolání v této kauze už Nejvyšší soud odmítl.

Petr Nečas

Petr Nečas: Vláda bude nakonec úspěšná. A Petr Fiala bude chtít být opět premiérem

Bývalý premiér a bývalý šéf ODS Petr Nečas nebývá příliš vidět na veřejnosti. Podle svých slov však zůstal politickým člověkem, členem strany, a kromě svého soukromého byznysu se politice dále věnuje. Už nikdy však prý nebude chtít žádnou významnou funkci. Vládu Petra Fialy vnímá jako dobrou, opozice je podle něj nekorektně útočná. Na rozdíl od předvolebních průzkumů věří v úspěch Fialovy vlády i v příštích volbách. „Nechce být premiérem pouze na jedno volební období, bude usilovat i o druhé,“ říká muž, jehož politickou kariéru utnul známý skandál kolem tehdejší šéfky jeho kabinetu Janou Nečasovou, v té době Nagyovou. O této kapitole svého života se striktně odmítá bavit.

Přečíst článek

Policie kvůli možné manipulaci s tendry zadržela asi i chomutovského primátora

Korupce i ovlivňování zakázek. Policie zadržela více než deset osob, zřejmě i Babišova muže

Policie při zásahu kvůli podezření na manipulaci v zadávání veřejných zakázek zadržela přes deset lidí, mezi nimi také chomutovského primátora Marka Hrabáče (ANO). ČTK to řekla náměstkyně krajské státní zástupkyně Kateřina Doušová. Policisté zasahují nejen v Ústeckém, ale také Moravskoslezském, Středočeském kraji a Karlovarském kraji. Jsou mimo jiné na karlovarském magistrátu, uvedl jeho mluvčí Jan Kopál.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Kauza trafik pro poslance ODS vynesla expremiéru Nečasovi dva a půl roku podmínky a milionovou pokutu

AKTUALIZOVÁNO: Kauza trafik pro poslance ODS vynesla expremiéru Nečasovi podmínku a milionovou pokutu

Přečíst článek
Petr Nečas

Petr Nečas: Vláda bude nakonec úspěšná. A Petr Fiala bude chtít být opět premiérem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme