Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejbohatší britská rodina vykořisťovala své sloužící

Dog Spa, ilustrační snímek
Profimedia
 ČTK

Čtyři členové nejbohatší britské rodiny byli ve Švýcarsku obžalováni z vykořisťování a obchodu s lidmi, píše server BBC. Podle prokuratury rodina Hindujaových zaplatila více peněz za péči o svého psa než za platy svých sloužících.

Reklama

Hindujaovým, kteří vlastní majetek v hodnotě asi 37 miliard liber (přes bilion korun), patří vila v obci Cologny v sousedství Ženevy a žaloba se týká toho, že z Indie dováželi sloužící, aby se jim starali o děti a o domácnost.

Prakash a Kamal Hindujaovi a jejich syn Ajay s manželkou údajně zabavili svým zaměstnancům cestovní pasy, za pracovní dobu trvající 18 hodin jim platili pouhých sedm liber a z usedlosti jim dovolovali odcházet jen v omezené míře. BBC píše, že minulý týden rodina souhlasila s finančním vypořádáním ve věci vykořisťování, stále s nimi ale pokračuje proces kvůli obchodu s lidmi. Popírají, že by se dopustili čehokoliv nezákonného.

Za péči o psa vydali víc než za platy sloužících

Yves Bertossa, jeden z nejznámějších ženevských prokurátorů, u soudu porovnal 10 tisíc dolarů (231 300 korun), na které Hindujaovy ročně vyjde jejich pes, s částkami, které vypláceli svým sloužícím. Právník rodiny vyloženě nepopřel tvrzení o nízkých platech personálu, je to ale podle něho třeba vidět v kontextu. Řekl, že zaměstnanci u Hindujaových měli bydlení a stravu. Obhájci zpochybňují i tvrzení o dlouhé pracovní době a tvrdí, že sledovat film s dětmi nelze považovat za práci.

Někteří z bývalých sloužících vypovídali ve prospěch Hindujaových a popsali je jako rodinu, která se k nim chovala důstojně. Nicméně údajné zabavování pasů a nemožnost opustit vilu bez dovolení lze hodnotit jako obchod s lidmi, uvádí BBC. Prokurátor Bertossa pro Hindujaovy žádá tresty odnětí svobody, mají podle něho zaplatit miliony dolarů jako odškodnění i úhradit náklady spojené s procesem.

Reklama

BBC připomíná, že v roce 2008 byl v Ženevě v pětihvězdičkovém hotelu zatčen Hannibal Kaddáfí, syn někdejšího libyjského diktátora Muammara Kaddáfího poté, co policie dostala informaci, že společně s manželkou bijí služebnictvo. Policie případ sice odložila, ale vyvolal významnou diplomatickou rozepři mezi Švýcarskem a Libyí, která v Tripolisu nechala na oplátku zatknout dva švýcarské občany.

Loni zase čtyři sloužící z Filipín podali trestní oznámení na jedno z diplomatických zastoupení u OSN v Ženevě kvůli tomu, že celé roky nedostali zaplaceno.

Ministr školství a senátor za obvod Brno-město Mikuláš Bek

Stanislav Šulc: Ministr Bek chce zrušit maturity. Naneštěstí z úplně hloupých důvodů

Ministr Mikuláš Bek chce zjevně zanechat v české politice opravdu silnou stopu. Ačkoli aktuální vláda je již ve druhé polovině funkčního období a zásadnější pohyby od ní již nikdo nečeká, ve školství se chystá revoluce. Zejména u odborných škol by mohla být klasická maturita nahrazena projektem, který by více připoutal studenta s praxí.

Přečíst článek

Mark Zuckerberg

Další rána pro Zuckerberga. Na Blízkém východě se přes Facebook prodávají lidé

Před dvěma lety Apple pohrozil provozovateli nejrozšířenější sociální síti světa Facebook a Instagramu, že stáhne jejich aplikace ze svého obchodu. Důvodem byly obavy, že se sítě staly nástrojem pro obchodování s lidmi a jejich vykořisťování na Blízkém východě. Facebook sice slíbil, že zakročí, nyní ale přiznal, že jeho snaha zabránit této nekalé činnosti není dostatečná. Uvedla to agentura AP s odkazem na interní dokumenty Facebooku označované jako Facebook Papers. V nabídce Applu ale sítě zůstaly. 

Přečíst článek

JPMorgan Chase

Banky vyplatily Epsteinovy sexuální oběti

Americká banka JP Morgan Chase se dohodla na urovnání sporu se skupinou žen, která se domáhala odškodného za sexuální zločiny zesnulého finančníka Jeffreyho Epsteina. Podle žalujících finanční ústav poskytoval Epsteinovi peníze, přestože věděl, že klient se podílel na vykořisťování dívek. Podmínky dohody, kterou ještě musí potvrdit soud, však nebyly ihned známé.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Švýcaři hrozí Česku miliardovou arbitráží

Švýcaři hrozí Česku miliardovou arbitráží. V kauze figuruje i obviněný podnikatel Světlík

Přečíst článek
Andrej Babiš mladší u soudu

Najít Babiše mladšího byl veřejný zájem. Švýcarský soud zamítl žalobu na české reportéry

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme