Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Neriskujte válku s Ruskem, varuje před volbami nejbohatší Gruzín spoluobčany

Neriskujte válku s Ruskem, varuje před volbami nejbohatší Gruzín Bidzina Ivanišvili spoluobčany
Profimedia
 ČTK

Zachránce Gruzie, ruská loutka, filantrop, oligarcha. Takto i mnoha dalšími přízvisky bývá označován Bidzina Ivanišvili. Miliardář, nejbohatší člověk v Gruzii a zakladatel vládnoucí strany, bývá zřídkakdy vídán na veřejnosti a v poslední době téměř výlučně za neprůstřelným sklem. Jeho přítomnost se však vznáší jako velký strašák nad touto malou evropskou zemí vklíněnou mezi Rusko a Západ a nad volbami, které by mohly utvářet její osud, píše agentura Reuters.

Reklama

Ivanišvili shlíží dolů na centrum Tbilisi z mohutného sídla z oceli a skla na skále, které se vypíná 60 metrů nad metropolí a patří k němu i přistávací plocha pro vrtulníky. Oddává se exotickým vášním, jako je chov žraloků a zeber nebo sbírání vzácných stromů.

Mnoho přátel i nepřátel považuje 68letého muže za nejmocnějšího člověka v Gruzii nebo za šedou eminenci, ačkoli už více než deset let nezastává žádnou veřejnou funkci. Sobotní volby prezentuje jako existenční boj, který má zabránit tomu, aby „Strana globální války“ na Západě zatáhla Gruzii do zničujícího konfliktu s bývalým vládcem Ruskem, jak se to podle něj stalo s Ukrajinou.

V ulicích hlavního města Tbilisi proti předloze už týdny demonstrují desetitisíce lidí

Sblížení s Ruskem připravilo Gruzii o miliardy z EU

Gruzie kvůli úpadku stavu demokracie v zemi přijde přibližně o 121 milionů eur (přes tři miliardy korun) finanční podpory od Evropské unie. Na síti X to napsalo zastoupení EU v Gruzii, které poznamenalo, že jde o peníze z předchozích let, které nebyly vyčerpány. Tbilisi zatím na tyto informace nereagovalo.

Přečíst článek

„Gruzii a Ukrajině nebylo dovoleno vstoupit do NATO a byly ponechány venku,“  řekl při vzácném veřejném vystoupení na provládním mítinku v Tbilisi 29. dubna. „Všechna taková rozhodnutí dělá Strana globální války, která má rozhodující vliv na NATO a Evropskou unii a Gruzii a Ukrajinu vnímá jen jako potravu pro děla,“ řekl dále Ivanišvili.

Reklama

Zatímco většina ze 3,7 milionu obyvatel Gruzie by se ráda přiblížila Západu vstupem do EU a NATO a většinou nedůvěřuje Rusku, průzkumy veřejného mínění ukazují, že Ivanišviliho poselství rezonuje mezi mnohými z těch, kteří se chtějí vyhnout osudu Ukrajiny za každou cenu.

Ještě v čerstvé paměti je válka z roku 2008 s Ruskem o Moskvou podporované separatistické regiony Jižní Osetie a Abcházie, která trvala pět dní a skončila porážkou Gruzie.

Dům Olega Mačavarianiho stojí jen necelých deset kilometrů od Jižní Osetie. Pětasedmdesátiletý státní úředník na penzi se obává opakování historie, pokud by se k moci dostala zarytě prozápadní a protiruská opozice. „Myslím, že první, co se stane, bude, že budeme vtaženi do války,“ obává se důchodce.

REPORTÁŽ: Letní dovolená za babku. Gruzie je rájem pro dobrodruhy i plážové povaleče

Čeští baťůžkáři, horalové a dobrodruzi objevují Gruzii už nějaký ten pátek. Malebná země na Kavkazu ale okouzlí i svými nekonečnými písečnými plážemi táhnoucími se podél Černého moře. Nemusíte tak být duší zrovna objevitelé. Gruzie je bezpečná volba i pro rodiny s dětmi. Odjíždět odtud budete s kufrem plným gruzínských specialit a pocitem příjemně strávené dovolené. Gruzínci si vás získají svojí pohostinností, výborným jídlem a vínem.

Přečíst článek

Ivanišviliho strana Gruzínský sen směřuje k tomu, aby se ve volbách stala nejpopulárnější stranou v zemi, naznačují průzkumy, ačkoli pravděpodobně celonárodně oslabí oproti roku 2020, kdy získala těsnou většinu v parlamentu.

Spojenci v nejvyšších patrech moci o Ivanišvilim hovoří téměř v mesianistických pojmech. „Když lidé ztratili navždy téměř veškerou naději, objevil se muž, který jim ji vrátil," řekl bývalý dvojnásobný premiér Irakli Garibašvili k Ivanišvilimu prvnímu volebnímu vítězství z roku 2012, po němž byl rok premiérem.

Garibašvili byl mezi řadou představitelů, kteří pěli chválu na čestného předsedu strany Ivanišviliho v projevech na zářijovém shromáždění, kdy je - na rozdíl od magnáta - nechránilo neprůstřelné sklo. Současný premiér Irakli Kobachidze řekl, že Ivanišvili obětoval všechno, včetně svého pohodlí, aby dostal Gruzii zpod vlivu politických nepřátel.

Ivanišvili strávil velkou část 90. let v Rusku, kde zakládal bankovní, metalurgické a telekomunikační společnosti a bohatl v chaosu po zhroucení Sovětského svazu. Jeho političtí oponenti ho vykreslují jako oligarchu bažícího po moci, který má nebezpečnou kontrolu nad postsovětskou Gruzií. Někteří jeho straně přezdívají Ruský sen. Někteří ho označují za agenta Kremlu, aniž by pro to předložili důkazy.

"Učinil z Gruzie soukromou společnost, které je stoprocentním vlastníkem," řekl Gia Chuchašvili, bývalý Ivanišviliho hlavní politický poradce, který mu pomohl rozjet Gruzínský sen, než se rozešli v roce 2014, kdy Chuchašvili miliardáře obvinili z udržování moci ze zákulisí.

Ke kritice se připojil také Giorgi Gacharia, který byl gruzínským premiérem v letech 2019 až 2021 a rezignoval poté, co Ivanišviliho obvinil ze zasahování do vládních záležitostí. „Upevňování moci je obrovské,“ řekl Gacharia, který vede stranu Pro Gruzii, jeden ze čtyř hlavních bloků roztříštěné gruzínské opozice, kandidujících ve volbách 26. října. „V této zemi už neexistuje ani jedna nezávislá instituce,“ řekl Gacharia a uvedl šéfy gruzínské centrální banky, volební komise, nejvyššího kontrolního úřadu a soudu jako ty, kteří se zodpovídají magnátovi. „Všichni tito lidé jsou přímo napojeni na Ivanišviliho. Jsou mu loajální,“ řekl opoziční politik.

Víno z Gruzie je skrytý poklad. Dlouhé měsíce zraje v hliněných amforách (zvaných kvevri) zakopané v zemi

REPORTÁŽ: Víno z pravěku. Gruzínci ho vyrábějí po tisíce let stejně

Víno z Gruzie je skrytý poklad. Dlouhé měsíce zraje v hliněných amforách (zvaných kvevri) zakopané v zemi. Získává tím jedinečný charakter a hloubku. Kvevri víno překvapí minerálními tóny, zemitým aroma, bohatou strukturou a jantarovou barvou. A oproti běžným vínům evropského typu má jednu nesporou výhodu, ani po dvou vypitých lahvích se na druhý den nedostaví kocovina. Odzkoušeno za vás.

Přečíst článek

Od ruské plnohodnotné invaze na Ukrajinu v únoru 2022 se Ivanišvili prakticky odvrátil od dlouhodobého příklonu Gruzie k Západu, který sám prosazoval, když byl premiérem v letech 2012 a 2013.

Letos vláda Gruzínského snu prosadila zákony o "zahraničních agentech", které požadují po organizacích financovaných z více než 20 procent ze zahraničí příslušnou registraci, a omezila práva osob LGBT, což jsou rozhodnutí, která pochválila Moskva a která odsoudili kritici jako nedemokratická a inspirovaná Ruskem.

Tyto kroky, spolu se sílící protizápadní rétorikou z Tbilisi, vedly USA a EU k pozastavení části pomoci Gruzii a blok zmrazil uchazečství země o členství.

Giorgi Margvelašvili, gruzínský prezident z let 2013 až 2018 a blízký Ivanišviliho spolupracovník z dob opozice a prvních let u moci, řekl, že miliardář se jevil upřímně prozápadním, když byl v prvních liniích politiky. Popsal ho jako klidného, strategického myslitele, který usiloval o rovnováhu mezi prounijní a proalianční politikou a imperativem neprovokovat velkého severního souseda.

Podle Margvelašviliho se ale v Ivanišviliho protizápadní rétorice objevilo nové nepřátelství po začátku války na Ukrajině, což je posun, který prý je prý v naprostém nesouladu s jeho povahou. „Můžeme jen spekulovat, co Bidzinu Ivanišviliho vehnalo do takového politického zmatku," poznamenal. "Náhlá změna rétoriky o 180 stupňů není jeho stylem," dodal Margvelašvili.

Gruzie je atraktivní turistická lokalita.

Velvyslanec: Investiční nemovitost v Gruzii? Proč ne, jde o bezpečnou a stabilní zemi

Moře, vysoké hory, zatím téměř nedotčená příroda a skvělá gastronomie činí z Gruzie nejenom zajímavou turistickou destinaci. Jde zároveň o rychle se rozvíjející a investičně zajímavý trh. I pro cizince, kteří tam chtějí koupit nemovitost.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme