Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nobelovu cenu za literaturu získala Han Kang

Nobelovu cenu za literaturu získala Han Kang
ČTK
 ČTK

Nobelovu cenu za literaturu letos získala jihokorejská spisovatelka Han Kang, oznámil tajemník Švédské akademie Mats Malm. Akademie ocenila její „intenzivní poetickou prózu, která konfrontuje historická traumata a odhaluje křehkost života“. V češtině vyšly její knihy Vegetariánka, Kde kvete tráva, Bílá kniha či Neloučím se navždy. Mezi jihokorejskými autory je Han Kang první, která Nobelovu cenu za literaturu získala.

Reklama

Třiapadesátiletá Han Kang se celosvětově proslavila především románem Vegetariánka z roku 2007 líčící násilné následky, které hlavní hrdinka zažívá poté, co odmítne jíst maso a svým důsledně prosazovaným vegetariánstvím vyvolá šok v okolní společnosti. Spisovatelka za román v roce 2016 obdržela Mezinárodní Bookerovu cenu.

„Chtěla jsem klást otázky o tom, co znamená být člověkem a chtěla jsem popsat ženu, která už zoufale nechce patřit k lidské rase a zoufale chce odmítnout to, že je součástí lidstva, které páchá takové násilí,“ uvedla dříve Han Kang o Vegetariánce.

Předseda Nobelova výboru pro literaturu Anders Olsson ocenil autorčinu schopnost „fyzického vcítění se do zranitelných, často ženských životů“ prostřednictvím jejích postav. Han Kang píše „intenzivní lyrickou prózu, která je něžná i krutá a někdy také lehce surrealistická,“ uvedla členka výboru Anna-Karin Palmová.

Tvorba Han Kang se vyznačuje odhalováním vztahu mezi duševní a fyzickou trýzní a má úzkou vazbou na východní myšlení. Jihokorejská spisovatelka se ve své tvorbě vyrovnává s traumaty historie a neviditelnými pravidly. Má jedinečné povědomí o souvislostech mezi tělem a duší, živými a mrtvými, a svým poetickým a experimentálním stylem se podle Švédské akademie stala inovátorkou současného prozaického umění.

Reklama

Han Kang se narodila v roce 1970 v jihokorejském městě Kwangdžu. V devíti letech se s rodinou přestěhovala do Soulu. Pochází z literárního prostředí, její otec je uznávaný spisovatel. Han Kang nepíše pouze romány. Svou literární kariéru zahájila vydáním básní v roce 1993 a je také autorkou povídek.

Z 121 dosavadních laureátů je Han Kang teprve osmnáctou ženou, která se z Nobelovy ceny za literaturu může těšit. Volba Švédské akademie dala za pravdu literárním expertům, kteří předpovídali, že letos cenu obdrží nezápadní autor.

Nejprestižnější literární ocenění, které je spojeno s odměnou 11 milionů švédských korun (24 milionů korun), uděluje Švédská akademie na základě nominací odborníků z celého světa. Loni cenu získal norský dramatik Jon Fosse.

Laureáty letošní Nobelovy ceny za chemii jsou Američané David Baker a John Jumper a Brit Demis Hassabis

Nobelovu cenu za chemii získal tým vědců za výzkum proteinů

Laureáty letošní Nobelovy ceny za chemii jsou Američané David Baker a John Jumper a Brit Demis Hassabis. Ocenění jim náleží za výzkum proteinů. Oznámil to dnes ve Stockholmu šéf Královské švédské akademie věd Hans Ellegren. Oceněná trojice přispěla k předpovídání a navrhování trojrozměrných struktur a funkcí proteinů.

Přečíst článek

Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství získali Američané Victor Ambros a Gary Ruvkun

Za objev microRNA získali američtí vědci Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství

Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství letos získali Američané Victor Ambros a Gary Ruvkun za objev microRNA, tedy velmi malých molekul ribonukleové kyseliny (RNA), které mají vliv na regulaci genů, oznámil ve Stockholmu švédský Karolínský institut.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Norský dramatik a spisovatel Jon Fosse

Nobelovu cenu za literaturu získal Jon Fosse. Autor, který „dokáže formulovat nevyslovitelné“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme