Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

„Otec roku“ Musk zanevřel na Kalifornii. Do Texasu přesune také centrálu SpaceX i sítě X

Elon Musk málem položil byznys malé kavárnice
Profimedia
 ČTK

Dvanáctinásobný otec Elon Musk se bije za práva rodičů tak, jak to umí. Skrze byznys. Ze židle ho nadzvedl kalifornský zákon, který hájí práva LGBT+ dětí. Označil ho za poslední kapku, která ho dovedla k rozhodnutí přesunout sídla jeho dalších dvou společností z Kalifornie do Texasu.

Reklama

Americký miliardář Elon Musk oznámil, že přesune centrály vesmírné společnosti SpaceX a také sociální sítě X z amerického státu Kalifornie do Texasu. Jako jeden z důvodů označil podle světových agentur nový kalifornský zákon, jenž zakazuje školským úřadům vyžadovat od učitelů, aby informovali rodiče o genderové identitě nebo sexuální orientaci jejich dítěte bez vědomí studenta.

„Je to poslední kapka,“ napsal na své síti Musk a sdělil, že plánuje přesunout sídlo SpaceX z kalifornského Hawthorne do komplexu Starbase v Texasu a sídlo X Corp ze San Franciska do Austinu. „Asi před rokem jsem guvernérovi (Kalifornie Gavinovi) Newsomovi jasně sdělil, že zákony tohoto druhu donutí rodiny a společnosti opustit Kalifornii, aby ochránily své děti,“ napsal Musk.

Logo automobilky Tesla

Tesla levné elektroauto nevyrobí, uvedla agentura Reuters. Opět lžou, opáčil Musk

Americká automobilka Tesla upustila od projektu levného elektromobilu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na obeznámené zdroje. Investoři počítali s tím, že vůz dostupný masám přispěje k růstu podniku. Akcie Tesly po zveřejnění zprávy klesly o téměř pět procent, později část ztrát smazaly. Šéf Tesly Elon Musk po zveřejnění zprávy na síti X napsal, že „Reuters (znovu) lže“.

Přečíst článek

Newsom v pondělí podepsal nový zákon, jehož cílem je podle agentury AP chránit studenty, jejichž bezpečnost by mohla být ohrožena, pokud žijí v domácnostech, které nejsou nakloněny sexuálním menšinám. Zákon, jenž začne platit v lednu, obsahuje výjimky. Krok přivítaly organizace hájící práva lidí LGBT+, naopak některé konzervativní spolky ho kritizují a tvrdí, že porušuje práva rodičů.

Reklama

Musk už v únoru oznámil, že do Texasu ze státu Delaware přesouvá právní sídlo firmy Neuralink a také právní sídlo SpaceX. Informoval také, že chce z Delaware do Texasu přesunout právní sídlo výrobce elektromobilů Tesla. Učinil tak po verdiktu soudu v Delawaru, jenž zrušil dohodu z roku 2018, podle které měl Musk jako ředitel Tesly v případě splnění stanovených cílů získat na odměnách rekordních 55,8 miliardy dolarů (zhruba 1,3 bilionu korun).

Elon Musk urovnal spory s Applem

Šéf Tesly Musk dostal další šanci dosáhnout na bilionovou odměnu

Akcionáři americké automobilky Tesla ve čtvrtek schválili rekordní balík odměn pro šéfa podniku Elona Muska v hodnotě 44,9 miliardy dolarů (zhruba jednoho bilionu korun), píše agentura AP. Děje se tak poté, co dohodu, která vznikla v roce 2018, začátkem letošního roku zrušil soud ve státě Delaware.

Přečíst článek

Tesla své ústředí přesunula z Kalifornie do Texasu už v roce 2021. Musk také oznámil přesunutí svého bydliště z Kalifornie do Texasu, kde není státní daň z příjmu fyzických osob, podotkla AP.

Elon Musk patří k nejplodnějším miliardářům, celkem má 12 veřejnosti známých dětí se třemi ženami. To poslední se narodilo letos na jaře a matkou je šéfka společnosti Neuralink Shivon Zilisová, s níž má Elon ještě dvojčata narozená v roce 2021.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme