Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Peter Thiel opět větří budoucnost. Chce uspět v revoluční jaderné technologii

Peter Thiel
ČTK
Stanislav Šulc

Zatímco Češi chtějí masivně investovat do konvenční jaderné energie, inovátoři ze Silicon Valley už jdou dál. Proslulý investor a přítel Elona Muska Peter Thiel prostřednictvím svého fondu Founders podpořil start-up pracující na vývoji moderního jaderného paliva pro malé, takzvaně modulární reaktory. Důvodem je snaha urychlit vývoj nových energetických zdrojů, které mají naplnit enormně rostoucí požadavky technologického sektoru.

Reklama

Energetický sektor čekají v nadcházejících dekádách ohromné změny. A bude to ještě předtím, než dojde ke spuštění prvních elektráren využívajících jadernou fúzi, která energetiku změní zcela radikálně. Ještě předtím ale lidstvo čeká fáze malých jaderných reaktorů, u nichž budou náklady zejména na výstavbu výrazně nižší než u stávajících elektráren. A bude je možné vystavět také mnohem rychleji.

Velkou roli v této menší energetické revoluci chtějí hrát také technologičtí miliardáři. Do start-upů orientujících se na inovace v jaderné energetice v poslední době investoval například Bill Gates, ale také Sam Altman, zakladatel a CEO OpenAI. A právě jeden z Altmanových blízkých přátel, Peter Thiel, nyní investuje také do start-upu, který chce vytvářet nový typ jaderného paliva, takzvané Haleu, tedy high-assay low-enriched uranium, což představuje vysoce kvalitní nízko obohacený uran.

Martin Wichterle: Příběh Česka by měl být o zemi, kde se skvělé produkty vymýšlí i vyrábí

Známý český podnikatel Martin Wichterle říká, že probádal spoustu slepých uliček. „Bez toho to nejde,“ dodal v rozhovoru pro Export.cz. Slepé uličky jeho firmě Wikov, přednímu světovému výrobci průmyslových převodovek, také hodně přinesly. Platí to například o společných aktivitách Wikovu s dceřinou společností německého Siemensu, které se zaměřovaly na servis převodovek. Těm poměrně rychle odzvonilo, ale českou firmu tato nepříliš významná epizoda nakopla k novému významnému oboru.

Přečíst článek

„Haleu je výkonnější než standardní jaderné palivo a používá se v pokročilých reaktorech, jako jsou malé modulární reaktory, od nichž si technologické skupiny od Amazonu po Microsoft slibují, že pokryjí jejich energetické potřeby při rychlém budování datových center souvisejících s umělou inteligencí,“ uvádí server Financial Times.

Reklama

Toto palivo považuje za budoucnost čím dál více odborníků, zároveň platí, že ho není dostatek pro komerční účely, zároveň kapacity na jeho výrobu ve větší míře mají pouze Rusko a Čína. Nyní se to pokusí změnit právě technologičtí miliardáři.

Zaměřeno na AI

Do nadějného start-upu Thiel investuje prostřednictvím svého fondu Founders Fund. Díky silné pozici Thiela ve startupové komunitě a přátelství s Elonem Muskem a dalšími technologickými miliardáři působí ve start-upu již nyní významní inženýři například ze společnosti SpaceX, kterou Musk spoluzaložil.

Seriál Elektromobilita: Česko má mít 35 tisíc dobíjecích míst. Bude to stačit?

Čím víc elektromobilů brázdí české silnice, tím horlivější diskuze se vedou o nutnosti vybudování dostatečné dobíjecí infrastruktury. Na pokrytí potřeb dobíjení všech elektromobilů proudí miliony ze státní kapsy, ale i ze soukromých firem. Jaká je budoucnost dobíjecí infrastruktury v Česku?

Přečíst článek

„Start-up podpořený Founders Fund dokazuje, že technologický sektor považuje za klíčovou nejen výstavbu nových jaderných elektráren, ale také podporu dodavatelského řetězce jaderného paliva za zásadní pro uspokojení energetických potřeb AI,“ dodává Harry Dempsey z Financial Times.

„Velké technologické společnosti daly jasně najevo, že jaderná energie nové generace je jedním z mála řešení rostoucího problému s napájením datových center,“ uvedl pro ft.com Nick Lawson, výkonný ředitel investiční společnosti Ocean Wall.

Thielova sázka na energetiku

Peter Thiel patří k nejvlivnějším investorům v USA. Společně s Elonem Muskem založili PayPal, stal se prvním externím investorem Facebooku. V energetice se pokouší stále více prosadit v posledních letech. Podpořil začínající společnost Helion, která se zabývá jadernou fúzí, a fond Founders Fund podpořil společnost Transatomic Power, která se pokoušela vyvinout technologii reaktoru s roztavenými solemi, než v roce 2018 ukončila činnost.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme