Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Podrážděný Musk. Miliardář zvažuje zákaz výrobků Apple ve svých firmách. Co mu vadí?

Elon Musk
ČTK
 ČTK

Americký miliardář a šéf automobilky Tesla Elon Musk varoval, že by ve svých firmách mohl zakázat používání produktů společnosti Apple. K zákazu by přikročil, pokud Apple do svých výrobků integruje nástroje umělé inteligence (AI) od společnosti OpenAI. Upozornila na to agentura Reuters.

Reklama

Firma na úvod své výroční konference pro vývojáře představila nový balík technologii AI nazvaný Apple Intelligence. Ta má pohánět nové nástroje, včetně těch, které dokáží generovat text a obrázky a mají schopnosti získávat a analyzovat informace. Apple současně oznámil spolupráci s firmou OpenAI, díky níž bude její technologie generativní AI a její chatbot ChatGPT k dispozici na zařízeních Applu.

Narušení bezpečnosti

Právě zapojení nástrojů od OpenAI je trnem v oku Muskovi. „Jde o nepřijatelné narušení bezpečnosti,“ napsal miliardář v příspěvku na síti X s tím, že by to považoval za důvod pro zákaz zařízení od Applu ve svých firmách.

Musk navíc Apple obvinil, že nedokáže vyvinout vlastní systém a musí se spoléhat právě na technologie OpenAI. „Přesto (Apple) údajně zvládne zajistit, že OpenAI ochrání vaši bezpečnost a soukromí,“ napsal dále podnikatel na X a dodal, že návštěvníci budou muset svá zařízení od Applu nechat izolované v úschově na recepci.

Vývojářskou konferenci Apple každoročně využívá k tomu, aby představil aktualizace svých aplikací a operačních systémů a ukázal vývojářům nové nástroje, které budou moci ve svých aplikacích používat. Výrobce iPhonů se navíc letos podle Reuters snaží ujistit investory, že v oblasti AI neprohrál boj s Microsoftem.

Reklama

Mezi Muskovy firmy kromě výrobce elektromobilů Tesla patří například společnost SpaceX, sociální síť X nebo startu-up xAI. Patřil také mezi spoluzakladatele OpenAI. Společnost ale později opustil a od té doby patří mezi její kritiky.

SpaceX znovu testuje raketu Starship, cílem je dostat ji do kosmu a zpět

A teď vzhůru na Mars. Muskovi se podařilo vzlétnou a znovu přistát s lodí Starship

Společnost SpaceX dnes na čtvrtý pokus poprvé dokončila testovací let svého obřího dopravního systému Starship, s nímž chce v budoucnu létat na Měsíc nebo na Mars. Na rozdíl od třetího testu se její vesmírná loď nerozpadla při klesání atmosférou a přistála v Indickém oceánu, byť s poškozeným křídlem. Společnost miliardáře Elona Muska tak učinila významný krok na cestě k opakovaně použitelnému vesmírnému plavidlu.

Přečíst článek

Elon Musk

Musk uvedl, že má problém se zavedením cel na dovoz elektromobilů z Číny. Nedávno tvrdil opak

Šéf americké automobilky Tesla Elon Musk nesouhlasí s rozhodnutím prezidenta Joea Bidena výrazně zvýšit cla na dovoz elektromobilů z Číny. Účastníkům pařížské konference věnované vyspělým technologiím ve čtvrtek prostřednictvím telemostu řekl, že ho oznámení překvapilo. Ještě v lednu multimiliardář Musk říkal, že čínští výrobci aut zničí konkurenty z jiných zemí, pokud nebudou existovat žádné obchodní překážky. Informuje o tom BBC.

Přečíst článek

Musk spěchá s výrobou levné Tesly. Akcie automobilky díky tomu otočily

Invaze levných elektroaut z Číny už doléhá i na největšího výrobce aut na baterky, americkou automobilku Tesla. Ta oznámila, že urychlí výrobu cenově dostupných modelů. Akcie díky tomu mírně posílily, i když čtvrtletní výsledky automobilky byly spíše zklamáním.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Šéf Apple Tim Cook

Stanislav Šulc: Apple Inteligence zklamala i nadchla. Zaměření na bezpečnost je správná volba

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme