Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Potvrzeno: Mark Zuckerberg za covidu cenzuroval Facebook. Donutila ho vláda Joea Bidena

Potvrzeno: Mark Zuckerberg za covidu cenzuroval Facebook. Donutila ho vláda Joea Bidena
Profimedia
Stanislav Šulc

Skutečnou předvolební bombu vypustil zakladatel největší sociální sítě Facebook a CEO Meta Platforms Mark Zuckerberg. Ten v dopise pro legislativní výbor Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu napsal, že jej vláda dosluhujícího prezidenta Joea Bidena v době pandemie covidu přiměla cenzurovat část obsahu Facebooku. Zuckerberg označil požadavky vlády za nesprávné a lituje, že vládě vyhověl.

Reklama

Panuje na Facebooku cenzura? Zakladatel a šéf společnosti Mark Zuckerberg nyní potvrdil, že tomu tak za pandemie covidu-19 skutečně bylo. Vedení největší sociální sítě prý vyšlo vstříc požadavkům vlády Joea Bidena, aby některé obsahy důsledně mazala. Jednalo se prý zejména o humor a satiru spojených s pandemií, citoval list Financial Times Zuckerberga.

Ten zaslal dopis legislativnímu výboru Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu, v němž popsal, k čemu vlastně docházelo.

„Domnívám se, že nátlak vlády nebyl správný, a lituji, že jsme se k němu nevyjádřili otevřeněji,“ napsal v dopise, který výbor v pondělí zveřejnil na webu X. „Jsem pevně přesvědčen, že bychom neměli slevovat ze svých obsahových standardů kvůli tlaku jakékoli administrativy v jakémkoli směru - a jsme připraveni tvrdě odrazit jakékoli podobné pokusy, pokud by se něco takového opakovalo,“ uvedl zakladatel největší sociální sítě světa.

Kamala Harrisová

Harrisová jede. Za necelý měsíc získala na prezidentskou kampaň přes 12 miliard

Kandidátka americké Demokratické strany do prezidentských voleb Kamala Harrisová za necelý měsíc od zahájení své kampaně za zvolení hlavou státu vybrala 540 milionů dolarů (12,1 miliardy korun). Velké množství finančních darů získala minulý týden při stranickém sjezdu, oznámila její kampaň.

Přečíst článek

Reklama

„Když vláda musela začít bojovat se smrtící pandemií, podpořila odpovědné kroky k ochraně veřejného zdraví a bezpečnosti,“ uvedl Bílý dům. „Náš postoj byl jasný a konzistentní: věříme, že technologické společnosti a další soukromé subjekty by měly brát v úvahu dopady svých akcí na americký lid a zároveň se nezávisle rozhodovat o informacích, které prezentují,“ dodal mluvčí americké vlády.

Konec dotací

Mark Zuckerberg zároveň uvedl, že v aktuálním předvolebním období nehodlá podpořit nic, co by s politikou či volbami souviselo. Nadace Chan Zuckerberg Initiative, která je nadací Zuckerberga a jeho manželky, přitom patřila ke štědrým přispěvatelům na podporu hladkého chodu voleb. „Celkově na tuto oblast nadace přispěla 400 miliony dolarů,“ uvedla Hannah Murphy z Financial Times.

„Mým cílem je být neutrální a nehrát takovou či onakou roli – nebo ani působit, že nějakou roli hraji. Takže v tomto cyklu neplánuji podobný příspěvek,“ napsal Zuckerberg.

Radim Pařík: Kamala zavedla demokraty do slepé uličky, teď je vede ven

Tento týden se uskutečnil celonárodní sjezd Demokratické strany v Chicagu. Kamala Harrisová byla očekávaně potvrzena jako prezidentský kandidát. Jako viceprezidentka se stala logickým nástupcem odstoupivšího Joe Bidena. Ale nenechala nic náhodě.

Přečíst článek

Robert Kennedy

Karel Pučelík: Kennedy musí z kola ven, navzdory demokratickému rodokmenu je hrozbou pro Trumpa

Potomek slavné rodiny Kennedyových doufal v demokratickou nominaci, nyní však kandiduje jako nezávislý a nakonec možná dostane slib místa v případné Trumpově administrativě. Jakou roli hrají kandidáti třetích stran? Mají vůbec šanci ovlivnit volby?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Čínský hospodářský zázrak se nekoná

Čínský hospodářský zázrak se nekoná. Tamní vláda musí stimulovat ekonomiku

Přečíst článek

WHO odpískala globální stav nouze kvůli koronavirové pandemii. Na covid se ale přitom stále umírá

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme