Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šéf Tesly Musk dostal další šanci dosáhnout na bilionovou odměnu

Elon Musk urovnal spory s Applem
ČTK
 ČTK

Akcionáři americké automobilky Tesla ve čtvrtek schválili rekordní balík odměn pro šéfa podniku Elona Muska v hodnotě 44,9 miliardy dolarů (zhruba jednoho bilionu korun), píše agentura AP. Děje se tak poté, co dohodu, která vznikla v roce 2018, začátkem letošního roku zrušil soud ve státě Delaware.

Reklama

Součet hlasů nebyl bezprostředně oznámen. Schválení odměny podle AP také neznamená, že Musk dostane v dohledné době celou částku. Balíček pravděpodobně bude ještě několik měsíců předmětem jednání u soudu v Delawaru, kde se Tesla proti zamítnutí odvolává, píše AP. Před propadem akcií měl balík odměn hodnotu 56 miliard dolarů, nyní má podle AP hodnotu 44,9 miliardy dolarů.

Tesla, ilustrační foto

Kdysi král elektromobility, dnes chřadnoucí impérium. Konec Tesly se blíží

Kdo dnes kupuje elektromobil, nekouká pouze po Tesle. Spíše naopak. Pravděpodobnost, že si Teslu v nabídce elektromobilů vybere klesá každý měsíc. Hodnota akcí od svého vrcholu ztratila už 60 procent. Začíná se impérium hroutit?

Přečíst článek

Akcionáři rovněž schválili návrh na přesunutí právního sídla společnosti z Delawaru do Texasu a další návrhy, včetně znovuzvolení dvou členů představenstva: Muskova bratra Kimbala Muska a Jamese Murdocha, syna mediálního magnáta Ruperta Murdocha, píše agentura Reuters.

Soudkyně Kathaleen McCormicková ze státu Delaware v lednu dohodu o odměnách pro Muska zamítla s tím, že je nespravedlivá vůči akcionářům. Za jejím verdiktem stála žaloba jednoho z akcionářů, podle kterého byla výše odměn přehnaná.

Reklama

Dohoda představovala největší balík odměn, jaký kdy některá z firem ve Spojených státech hodlala svému šéfovi vyplatit. Odměny měly být vyplaceny postupně při splnění stanovených cílů. Žaloba uváděla, že Tesla investory oklamala, protože naznačovala, že splnění stanovených cílů je velmi obtížné, zatímco ve skutečnosti to tak podle žaloby není. Mezi výkonnostními cíli, které bylo nutné splnit, je například určitá ziskovost firmy a cena jejích akcií na burze.

Tesla uvedla, že se proti soudnímu rozhodnutí odvolá, ale požádala akcionáře, aby balík znovu schválili na čtvrteční valné hromadě v Austinu v Texasu.

Elon Musk

Podrážděný Musk. Miliardář zvažuje zákaz výrobků Apple ve svých firmách. Co mu vadí?

Americký miliardář a šéf automobilky Tesla Elon Musk varoval, že by ve svých firmách mohl zakázat používání produktů společnosti Apple. K zákazu by přikročil, pokud Apple do svých výrobků integruje nástroje umělé inteligence (AI) od společnosti OpenAI. Upozornila na to agentura Reuters.

Přečíst článek

Elon Musk chudne. A to pořádně

Elon Musk chudne, a to pořádně. Zuckerberg jede na opačné trajektorii

Propad ceny akcií Tesly má spoustu poražených investorů. Tím nejsmutnějším však je Elon Musk, CEO firmy, jehož majetek se zejména kvůli propadům akcií zmenšil o téměř 50 miliard dolarů. Musk je tak podle Bloomberg Billionaires Indexu nejrychleji chudnoucím boháčem letošního roku. Naopak Mark Zuckerberg nejrychleji bohatne.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme