Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Selhání v akci. Šéfka Tajné služby USA po atentátu na Trumpa rezignovala

Atentát na Donalda Trumpa
ČTK
 ČTK

Šéfka Tajné služby Spojených států Kimberly Cheatleová rezignovala kvůli atentátu na bývalého prezidenta Donalda Trumpa, uvedla agentura AP s odkazem na e-mail, který Cheatleová zaslala svým podřízeným. Cheatleová v pondělí vypovídala před jedním z výborů americké Sněmovny reprezentantů, kterému řekla, že pokus o vraždu Trumpa byl za poslední desetiletí největším operačním selháním agentury, která se kromě jiného stará o bezpečnost amerického prezidenta a dalších významných osob.

Reklama

 Americký prezident Joe Biden poděkoval Cheatleové za její službu a oznámil, že brzy plánuje jmenovat nového ředitele. Donalda Trumpa se 13. července pokusil zastřelit útočník, když současný republikánský kandidát do nadcházejících prezidentských voleb hovořil k příznivcům na mítinku v pensylvánském Butleru. Exprezident utrpěl jen mírné zranění ucha, střelec ale zabil jednoho z účastníků akce a další zranil.

Záběry z atentátu na Donalda Trumpa

Joe Biden již nebude kandidovat na prezidenta USA

Stanislav Šulc: Biden končí. Trump to tušil dopředu a zbrojí na Harrisovou

Nepřekvapivý šok. Tak bychom mohli označit rozhodnutí prezidenta Joea Bidena, že nebude pokračovat jako kandidát Demokratické strany na amerického prezidenta. Nyní jsou na tahu demokraté, ale i republikáni. První se musí sešikovat za Kamalou Harrisovou, kterou Biden doporučil za svou nástupnici. A republikáni musejí začít promýšlet novou strategii na nového protivníka.

Přečíst článek

Reklama

Cheatleová, která zastávala funkci ředitelky Tajné služby od srpna 2022, čelila sílícím výzvám k rezignaci a několika vyšetřováním toho, jak se střelec mohl dostat tak blízko - od exprezidenta ho dělilo zhruba 150 metrů.

"Přijímám plnou odpovědnost za bezpečnostní selhání," uvedla Cheatleová v e-mailu adresovaném zaměstnancům. "Ve světle posledních událostí jsem s těžkým srdcem učinila těžké rozhodnutí odstoupit z funkce vaší ředitelky," dodala. Ještě v pondělí výzvy k rezignaci odmítla.

Bývalý americký prezident Donald Trump a senátor J.D. Vance

Miliardový vítr do plachet. Za Trumpa se postavili mocní hoši ze Silicon Valley

Podpora Donalda Trumpa i příspěvky do jeho kampaně od neúspěšného atentátu dramaticky rostou. Podpořili ho také ikoničtí hráči z technologického Silicon Valley, lidé ze tří fondů, kteří táhnou inovace poslední dekády. 

Přečíst článek

"Během své kariéry v Tajné službě obětavě a s nasazením života chránila náš národ. Zvláště jí děkujeme za to, že odpověděla na výzvu vést Tajnou službu v době naší vlády, a jsme vděční za její službu naší rodině," uvedl Biden v prohlášení k rezignaci Cheatleové. "Nezávislé vyšetřování, jehož cílem je přijít na kloub tomu, co se 13. července stalo, pokračuje a já se těším na posouzení jeho závěrů. Všichni víme, že to, co se tehdy stalo, se už nikdy nesmí opakovat," dodal Biden a popřál Cheatlové, ať se jí daří.

Cheatleová rezignovala den poté, co vystoupila před výborem a čelila několikahodinové kritice jak od demokratů, tak od republikánů. Pokus o atentát na Trumpa označila za "nejvýznamnější operační selhání" Tajné služby za poslední desetiletí a uvedla, že za bezpečnostní nedostatky nese plnou odpovědnost. Zákonodárce ale podle AP pobouřila tím, že neodpověděla na konkrétní otázky týkající se vyšetřování.

Karel Pučelík: Trump nebude prezidentem všech Američanů. Nenechme se zmást

Máme před sebou Donalda Trumpa 2.0, který chce být prezidentem sjednotitelem? Moc bych na to nesázel, vždyť ani jeho „umírněný“ projev na republikánském sjezdu vlastně až tak umírněný nebyl.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme