Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Slušná výplata. Musk za podporu Trumpa nabízí voličům milion dolarů

Elon Musk
ČTK
 ČTK

Miliardář Elon Musk v sobotu slíbil, že každý den až do listopadových prezidentských voleb vyplatí milion dolarů jednomu z těch, kdo podepíší jeho internetovou petici na podporu kandidatury Donalda Trumpa. První cena již byla předána na akci politického akčního výboru America PAC, který Musk založil právě na podporu kandidáta republikánů. Celá akce vyvolává otázky ohledně legálnosti těchto plateb, píše agentura Reuters.

Reklama

Musk předal první šek na milionu dolarů účastníkovi akce PAC v pensylvánském Harrisburgu, jejímž cílem bylo shromáždit příznivce Trumpovy kandidatury. Muskův akční výbor se snaží mobilizovat a registrovat Trumpovy voliče zejména v takzvaných bitevních státech, kde bývá tradičně vyrovnaná voličská podpora demokratických a republikánských kandidátů.

Výhercem se podle pořadatelů stal jistý John Dreher. „Mimochodem, John o tom neměl ani tušení. Takže každopádně nemáte zač,“ řekl zakladatel společnosti Tesla, když Dreherovi předával šek.

Věnované peníze jsou dalším příkladem toho, jak Musk využívá svého mimořádného bohatství ve snaze ovlivnit očekávaný těsný prezidentský souboj mezi exprezidentem Trumpem a jeho demokratickou sokyní, současnou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, píše Reuters.

Je to legální?

První otázky ohledně legálnosti těchto hotovostních plateb se vyrojily hned v sobotu večer. Znalci volebního práva poukazují na ustanovení federálních zákonů, která zakazují platby v hotovosti voličům, uvádí BBC. Platit lidem s úmyslem přimět je nebo je odměnit, aby hlasovali nebo se nechali zaregistrovat, je federální trestný čin, za který hrozí vězení. Zákaz se vztahuje nejen na peněžní výdaje, ale také na cokoli, co má peněžní hodnotu, jako je alkohol nebo šance na výhru v loterii, uvádí podle Reuters příručka amerického ministerstva spravedlnosti o volební kriminalitě.

Reklama

Petice, o jejíž podpis Musk žádá, zní: „První a druhý dodatek (ústavy USA) zaručují svobodu projevu a právo nosit zbraň. Svým podpisem níže se zavazuji k podpoře prvního a druhého dodatku.“ Zájemci o účast na sobotní akci museli petici podepsat. Muskův akční výbor díky ní může získat kontaktní údaje na další potenciální voliče, které může přivést k volbám ve prospěch Trumpa.

Musk, který je podle časopisu Forbes nejbohatším člověkem planety, dosud přes America PAC věnoval na Trumpovu kampaň nejméně 75 milionů dolarů (1,7 miliardy korun). Jeho akční výbor se tak stal klíčovou součástí Trumpova úsilí o návrat do Bílého domu.

Donald Trump

Kdo vyhraje volby v USA není podstatné, tvrdí ruská média. Chválí však Trumpa

Ruští představitelé, kteří mají blízko k prezidentu Vladimiru Putinovi, tvrdí, že je v konečném důsledku jedno, zda americké prezidentské volby 5. listopadu vyhraje republikán Donald Trump nebo demokratka Kamala Harrisová. Ruská státní televize ve svém vysílání o amerických prezidentských volbách však silně straní exprezidentovi Trumpovi, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin hostí summit BRICS. Účastní se i šéf OSN, Rusko bude tlačit na odpojení od dolaru

V ruské Kazani začíná třídenní summit zemí skupiny BRICS. Prezident Vladimir Putin na největším mezinárodní setkání na ruském území od začátku své invaze na Ukrajinu přivítá více než třicet hlav států, přijíždí dokonce i šéf OSN António Guterres. Účastní se čínský prezident Si Ťin-pching nebo indický premiér Naréndra Módí.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Musk rozdává miliony podporovatelům Trumpa. Je to vůbec legální? lámou si hlavu znalci práva

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme